Change language
Crna Gora > Reportaže> Crnogorski slikari

Crnogorski slikari

Bilo da je u pitanju genetska dispozicija ili socijalni uticaji, tek činjenica je da je u Crnoj Gori (ili:medju Crnogorcima) likovnost gotovo intuitivan način izražavanja.I prije 20. vijeka – naročito na primorju – slikarstvo je imalo svoju poziciju u crnogorskom društvu, medjutim, tek izmedju 2 svjetska rata crnogorsko slikarstvo postaje jedna zaokružena, mada nikad autarhična kategorija.

Image

Naime, u tom periodu čitava generacija mladih crnogorskih slikara odlazi na školovanje u Beograd, a odatle u evropske kulturne centre – prije svega Pariz. Medju njima najpoznatiji (ali nikako jedini) i za dalji razvoj crnogorskog slikarstva najznačajniji su Petar Lubarda i Milo Milunović.

Petar Lubarda (1907. – 1974.)

1925. godine započinje studije u umjetničkoj školi u Beogradu, a već 1926. godine odlazi u Pariz gdje povremeno učestvuje na grupnim izložbama. Prvu samostalnu izložbu imao je 1929. godine u Rimu.

1937. godine učestvuje na medjunarodnoj izložbi u Parizu i osvaja Grand Prix, a 1940. na internacionalnoj u Hagu dobija prvu nagradu. Na Lubardu ostavljaju traga godine provedene u koncentracionom logoru. Crna Gora mu je vječita inspiracija, no to nikada nije banalna vezanost za krv i tlo – već vrlo prepoznatljiva atmosfera i motiv ,što je kao omaž Lubardi, interpretirano, i u jednoj sceni filma "Prašina" Milča Mančevsog. Lubarda učestvuje u osnivanju prve umjetničke škole u Crnoj Gori, gdje je i jedan od prvih učitelja.

1951. godine otvara istorijsku izložbu u Beogradu, na kojoj raskida sa soc-realizmom. Milo Milunović (1897.- 1967.) se školovao na Cetinju, Skadru, Monci, Firenci i Parizu. U I svjetskom ratu stupa u crnogorsku vojsku, a od 1919. do 1922. boravi u Parizu, gdje se upoznaje sa Sezanovim djelima.

1923. godinu provodi u Prčnju gdje u parohijskoj crkvi slika freske. Od 1924. do 1926. živi u Zagrebu, i izlaže u proljećnom salonu, zatim ponovo odlazi u Pariz, a odatle u Beograd, gdje, sa dvojicom kolega, osniva Umjetničku Akademiju. To je njegov impresionisticki period koji je ujedno najplodniji u stvaralaštvu Milunovića. Nakon drugog svjetskog rata sa Petrom Lubardom osniva umjetničku školu na Cetinju.

1949. godine u Beogradu dobija zvanje majstora i osniva majstorsku radionicu, a njegove slike dobijaju i ekspresionističku notu. Često slika  mediteranske pejsaže i mrtve prirode sa rakovima, ribarske mreže i ljude i more. Idealista, nikada zadovoljan sobom, slike je radio dugo i za njih pravio mnogo skica, ali je i pored toga za sobom ostavio mnogo slika, fresaka i plakata. Izmedju dva svjetska rata Crna Gora je, barem na nivou svoje kulterne elite, bila društvo sa odlikama modernizma kao pravca, a time i modernosti. Doduše – po nju se moralo ići na sam njen izvor – u Pariz, ali je zato ona u reakciji sa domicilnim dala jedan vrlo originalan proizvod, ili, današnjim rječnikom rečeno – brend.

Image

111_01 dscn5276Perast, Njeguši, Lovćen, MuzolejPoslije napornog radnog dana krenusmo na jedan lokalni djir, ali bas kad smo se najmanje nadali situacija je iznenadno "skliznula" i vasi reporteri su se, privuceni neodoljivim prizorima Boke,...
01 kotor pogledNekretnine Crna Gora - Trziste nekretnina u Crnoj GoriNekretnine Crna Gora - Saznajte više o tržištu nekretnina u Crnoj Gori, Tržište nekretnina u Crnoj Gori je oduvijek bilo veoma atraktivno. Još u, vrijeme...
139_01 dscn5078Muo, Prčanj, Stoliv, Lepetane.Nakon Kotora doljose Muo, Prcanj i Stoliv., Ovo su prelijepa mala naselja preko puta Kotora sa stotinama mula i barki, ...
Montenegro Hotels and Accommodation
874_a5
Stanković apartmani
Stanković apartmani predstavljaju najnovije u turističkoj ponudi Cetinja. Nedavno otvoreni, ovi apartmani...
866_rm188045_apartmani pogled sa mora
Apartmani Knezović
Apartmani se nalaze u Prčnju (u blizni "Tre sorelle"), uz more. Smještni su u staroj...
470_hotel1 big
Hotel Splendido u Prčnju
Hotel "Splendido" se nalazi na izuzetnoj lokaciji, u podnožju brda, između lokalnog puta...
Montenegro Real Estate
1451_dsc08104
EXTRA stan CETINJE
EXTRA stan CETINJE, - Stan, 57 m2, - Kuhinja, trpezarija, dnevni boravak, kupatilo, hodnik...
766_2
Imanje u Gnjijevom Dolu kod Cetinja
Prodaje se imanje u blizini Cetinja ukupne povrsine 38.170m2...
1111_img_0068
Apartman na prodaju - Prcanj
Apartman se nalazi na drugom spratu , velicine je 70 m2 (ne racunajuci balkon), Apartman ima 2 spavace...