Change language
Crna Gora > Reportaže> Crnogorski slikari

Crnogorski slikari

Bilo da je u pitanju genetska dispozicija ili socijalni uticaji, tek činjenica je da je u Crnoj Gori (ili:medju Crnogorcima) likovnost gotovo intuitivan način izražavanja.I prije 20. vijeka – naročito na primorju – slikarstvo je imalo svoju poziciju u crnogorskom društvu, medjutim, tek izmedju 2 svjetska rata crnogorsko slikarstvo postaje jedna zaokružena, mada nikad autarhična kategorija.

Image

Naime, u tom periodu čitava generacija mladih crnogorskih slikara odlazi na školovanje u Beograd, a odatle u evropske kulturne centre – prije svega Pariz. Medju njima najpoznatiji (ali nikako jedini) i za dalji razvoj crnogorskog slikarstva najznačajniji su Petar Lubarda i Milo Milunović.

Petar Lubarda (1907. – 1974.)

1925. godine započinje studije u umjetničkoj školi u Beogradu, a već 1926. godine odlazi u Pariz gdje povremeno učestvuje na grupnim izložbama. Prvu samostalnu izložbu imao je 1929. godine u Rimu.

1937. godine učestvuje na medjunarodnoj izložbi u Parizu i osvaja Grand Prix, a 1940. na internacionalnoj u Hagu dobija prvu nagradu. Na Lubardu ostavljaju traga godine provedene u koncentracionom logoru. Crna Gora mu je vječita inspiracija, no to nikada nije banalna vezanost za krv i tlo – već vrlo prepoznatljiva atmosfera i motiv ,što je kao omaž Lubardi, interpretirano, i u jednoj sceni filma "Prašina" Milča Mančevsog. Lubarda učestvuje u osnivanju prve umjetničke škole u Crnoj Gori, gdje je i jedan od prvih učitelja.

1951. godine otvara istorijsku izložbu u Beogradu, na kojoj raskida sa soc-realizmom. Milo Milunović (1897.- 1967.) se školovao na Cetinju, Skadru, Monci, Firenci i Parizu. U I svjetskom ratu stupa u crnogorsku vojsku, a od 1919. do 1922. boravi u Parizu, gdje se upoznaje sa Sezanovim djelima.

1923. godinu provodi u Prčnju gdje u parohijskoj crkvi slika freske. Od 1924. do 1926. živi u Zagrebu, i izlaže u proljećnom salonu, zatim ponovo odlazi u Pariz, a odatle u Beograd, gdje, sa dvojicom kolega, osniva Umjetničku Akademiju. To je njegov impresionisticki period koji je ujedno najplodniji u stvaralaštvu Milunovića. Nakon drugog svjetskog rata sa Petrom Lubardom osniva umjetničku školu na Cetinju.

1949. godine u Beogradu dobija zvanje majstora i osniva majstorsku radionicu, a njegove slike dobijaju i ekspresionističku notu. Često slika  mediteranske pejsaže i mrtve prirode sa rakovima, ribarske mreže i ljude i more. Idealista, nikada zadovoljan sobom, slike je radio dugo i za njih pravio mnogo skica, ali je i pored toga za sobom ostavio mnogo slika, fresaka i plakata. Izmedju dva svjetska rata Crna Gora je, barem na nivou svoje kulterne elite, bila društvo sa odlikama modernizma kao pravca, a time i modernosti. Doduše – po nju se moralo ići na sam njen izvor – u Pariz, ali je zato ona u reakciji sa domicilnim dala jedan vrlo originalan proizvod, ili, današnjim rječnikom rečeno – brend.

Image

cetinje_ist_5952Upoznajte Crnu Goru - Planinski turizamKao i svugdje, i na ovom prostoru postoje destinacije koje su naprosto, jedinstvene. Cetinje je jedna od takvih destinacija., ...
139_01 dscn5078Muo, Prčanj, Stoliv, Lepetane.Nakon Kotora doljose Muo, Prcanj i Stoliv., Ovo su prelijepa mala naselja preko puta Kotora sa stotinama mula i barki, ...
251_01 spomenik_ivanu_crnojevicuCetinje, prijestonicaFotografije: Velizar Veso Roganovic1482. Ivan Crnojević, gospodar Zete, je pod pritiskom Turaka preselio prijestonicu svoje malene zemlje sa Oboda u cetinjsko polje i tamo je podigao prvo dvor, a potom i manastir....
Montenegro Hotels and Accommodation
1598_dsc03197
Apartmani Pajović - Prčanj
Prcanj je mjesto bogato kulturnim i istorijskim znamenitostima.Nalazi se izmedju gradova Kotor i Tivat...
866_rm188045_apartmani pogled sa mora
Apartmani Knezović
Apartmani se nalaze u Prčnju (u blizni "Tre sorelle"), uz more. Smještni su u staroj...
1344_ivanov_konak
Hotel Ivanov Konak
O hotelu, Na Ivanovim Koritima nedavno je sagrađen hotel „Ivanov konak“, dostojan imena...
Montenegro Real Estate
2161_20160518 prcanj front line building plot (6)
Prcanj Front Line Building Plot For Sale €350,000
Finding the perfect plot on the front line is hard enough, but to get one of the perfect size and perfect...
2178_1 prcanj
Newly built apartments in Kotor Bay, Prcanj, 1 bedroom, 99,500€
Luxury newly built apartments with outstanding views from living room area and master bedroom. Fitted...
2096_p6160001 sold
SOLD Prcanj detached house in good sized plot with outline planning permission for 300m2, €285,000 SOLD
This detached property benefits from good views of Kotor Bay, large terraces and an orchard in front...