Đenovići - Crna Gora

Updated: 2021-06-05 02:39:07

Ko voli miran ljetnji odmor sasvim blizu turističkog centra (Herceg Novog, poslovično punog gužve), ko voli pjeskovite a ne betonske plaže, i bujnu vegetaciju, restorane tik uz obalu, taj bira ušuškano mjestašće nalik Đenovićima.

 

Budući da se graniče sa Baošićima, koji su od kraja decembra pa do druge polovine marta bukvalno obojani žutom bojom mimoza, Đenovići tek za izvijesni procenat zaostaju u broju korijena ovog mirisnog drveta. Zapravo, svake prve subote u februaru, svečana povorka (sastavljena od mažoretki, trombonjera, gradske muzike i naroda!) – kreće obalom iz Đenovića, da bi se u centru susjednih Baošića dogodio finale pučke svečanosti u čast neprikosnovenog zimskog cvijeta – mimoze! Hercegnovska cvjetna fešta (Praznik mimoze), s tradicijom dugom 40 godina (!) tako objedinjuje i sva mala mjesta duž lokalne Rivijere.

Photo 0 Đenovići - Crna GorDa ni Đenovići nisu od juče, svjedoči ime Gionoevich, pod kojim se mjesto prvi put pojavljuje u mletačkim dokumentima. Ovaj je prostor bio naseljen i u grčko-rimsko doba, sa naseobinom Stolium (Stoli), koja je prilikom nekog davnog zemljotresa potonula u more. I danas se na nekoliko metara dubine, ispred istoimenog lokaliteta Stoli u Đenovićima, mogu da opaze u moru zidine pravilnog geometrijskog oblika, a koje su nekada svakako bile iznad morske površine. Upravo na arheološkom lokalitetu Stoli otkrivena je mramorna glava rimskog imperatora Domicijana. Ona se danas kao izuzeno vrijedan eksponat čuva u kotorskom Lapidarijumu i tamo se može vidjeti.

Crkva Sv. Stefana je parohijalna crkva iz 1870. g, čiji je ikonostas živopisao Hristifor Rafailović (iz čuvene ikonopisačke škole Rafailović). Prestona ikona je vrlo zagonetna. Predstavlja hristijanizovani spoj paganstva sa hrišćanstvom. Posebnu zanimljivost u ovoj crkvi predstavlja antimins popa Komnena iz 1703. g.

Photo 1 Đenovići - Crna Gor


Crkva Sv. Simeona Stolpnika sagrađena je prije oko 500 godina, danas obnovljena i dograđena.
Crkva Sv. Spiridona potiče iz 1870. godine.
Crkva Sv. Nikole, sagrađena prije 450 godina, obnovljena 1802. g. Ikonostas je 1806. radio Nikola Aspioti. Plaštanicu izuzetne izrade priložila je crkvi Ana Stefanović, rođena Cvjetković, godine 1884. U blizini crkve nalazi se Ćelija u kojoj je dugo godina u prošlosti radila Narodna škola.

Na samom obalnom putu u Đenovićima, u dvorištu kuće Tomanović, nalazi se mali Bokeljski Diznilend, pun ručno rađenih figura, krokodila, nojeva, lavova, kamila, domaćih koza kako proviruju iz grmova pitospora, te grupacije Snezana i 7 patuljaka, grupacije Muppet Show i drugih gipsanih kolorizovanih oblika, izvorno namijenjenih unucima porodice Tomanović. Autor svih ovih atipičnih krasota dobio je ideju da park napravi onog dana u prošlosti kada je jedna koza glavom zaista provirila iz žbuna pitospora.  Potom su, godinama, nastajale ostale figure i grupacije. Najstarija je upravo – glava koze koja viri iz žbuna! Djelić pomenutog ugođaja danas se može da opazi samo s obalnog puta.

Photo 2 Đenovići - Crna Gor


Lokalni poslenici veoma su radni i marljivi. Svak je istakao najbolje što ima od tradicije. Porodica Fanfani ima kameni grb na pročelju svoje palate, danas hotela u centru turističkog kompleksa, drugi se diče održavanim mediteranskim baštama i rijetkim biljkama, treći činjenicom da čak i dijete može dobaciti oblutkom do mora iz njihovih apartmana, četvrti su vlasnici brodića i goste odvode do brojnih izletišta...

Turistički brodići ljeti redovno saobraćaju do idiličnog mjestašca Rose na poluostrvu Luštica, do najpopularnije hercegnovske izletišne plaže Žanjic, i dalje – do popularne Plave špilje, te ostrva Mamula na ulazu u Bokokotorski zaliv (Crna Gora).
Takođe, iz Đenovića se brodićima može i u unutrašnjost Zaliva: do Perasta, do Peraških ostrva, s akcentom na jedinstvenu svjetsku atrakciju – vještačko ostrvo Gospa od Škrpjela, jedinstven muzej nautike. Brodom se može do Kotora (Crna Gora), i do Ostrva cvijeća u Tivatskom zalivu, tj. do ostrva Miholjska prevlaka – na kome je Sveti Sava lično, godine 1219, podigao prvu Zetsku episkopiju. Na Ostrvu cvijeća danas se nalazi manastir.

Photo 3 Đenovići - Crna Gor


Turistički poslenici iz Đenovića odvode goste i autobusima na izlete, priređuju manastirske ture, izlete do Skadarskog jezera, ali i do obližnjeg Dubrovnika, drevnog grada u neposrednom susjedstvu. Ugođaj raftinga rijekom Tarom, ugođaj splavarenja Suzom Evrope, takođe se može ugovoriti u Đenovićima, bez obaveze da se po slične rezervacije odlazi u obližnji Herceg Novi.
Đenovići su pravo mjesto za savršen odmor, bez buke, dovoljno izolovani da prkose civilizacijskim tekovinama, i dovoljno blizu moru da se mogu podičiti svojom povlašćenom pozicijom.Photo 4 Đenovići - Crna Gor

Hotels