Brodićem do Mirišta, Plava Špilja

Updated: 2021-07-02 04:20:03

Iako je bilo kasno popodne, željeli smo da i ovaj dan prvomajskih praznika iskoristimo na najefektivniji mogući način i tako smo predivnim drvenim brodićem, sa mula ispred Hotela “Plaža” u Herceg Novom, krenuli prema “Mirištima” u posjetu ostrvu na kojem je manastir Vavedenja Presvete Bogorodice i jedinstvenom prirodnom čudu Plavoj Špilji.

Nekih dvadesetak minuta izuzetno ugodne vožnje smo, osim u razgledavanju i divljenju prirodnim

Photo 0 Brodićem do Mirištaljepotama, iskoristili i za malo "pendulanja", ali na zalost ovaj put bezuspjesno, sve dok nam se pogled nije zaustavio na prelijepom ostrvcetu.

Napravili smo krug oko ostrva i lagano brodićem pristali uz mulo.

Tamo nas je veoma srdačno dočekao jedini stanovnik ovog jedistvenog ostrva iskušenik Goran koji nas je proveo po ostrvu i pokazao nam nevjerovatne ljepote koje se mogu vidjeti samo na ovom svetom mjestu, a onda nam je rekao nešto o istoriji manastira za koji se smatra da datira iz 14 tog vijeka (neki tvrde da je iz 11 tog) o čemu svjedoči i pečat manastira iz toga doba koji je pronađen u blizini.

Photo 1 Brodićem do MirištaNakon osnivanja manastir je stalno nastaljen sve do nekoliko decenija nakon dolaska Venecije na ova područja nakon čega počinje polako da zamire. Na žalost ovo mjesto sve do kraja 20 tog vijeka ostaje u potpunosti zapušteno i prepušteno zubu vremena sve dok dobrotvori ove svetinje porodica Hamović iz Londona nije pokrenula i pomogla obnovu ovog jedinstvenog mjesta. Sada Vas ostavljamo da uživate u do sada nigdje ne objavljenim slikama ostrva i crkve.

Photo 2 Brodićem do MirištaPogled na tvrđavu Arzu.

Uz iskusenika Gorana galebovi su jedini stalni stanovnici ovog mjesta i puptuno su pitomi kao domaće životinje, a s obzirom da tu nemaju prirodnih neprijatelja na ostrvu medju stijenama ima mnogo gnjezda u kojima se legu.

Photo 3 Brodićem do MirištaNakon obilaska Manastira i ostrva, prepuni nevjerovatnih osjećanja i istorije, koja se na ovom mjestu zaista može osjetiti na pravi način, pozdravili smo se sa našim srdačnim domaćinom i krenuli prema Plavoj Špilji. Sa pogledima ka ostrvu prolazeći pored tvrdjave "Arza" na istoimenom poluostrvu lagano smo plovili prema Plavoj Špilji.

Photo 4 Brodićem do MirištaPlava Špilja ima dva ulaza, zapadni koji svojim izgledom svakako ne najavljuje neku pretjeranu atraktivnost ovog mjesta i istočni ulaz koji je okružen nevjerovatno strmim stijenama koje se podižu i do 40 metara od nivoa mora i predstavlja istinska vrata ovog jedinstvenog mjesta.

Photo 5 Brodićem do MirištaMnogi ljudi me pitaju " pa zašto je zovete Plava Špilja?"

Mislim da je ova slika dovoljan odgovor zbog čega je ovo mjesto toliko atraktivno i privlačno, mnogo je morskih špilja ,ali samo je jedna Plava ona na Luštici.

Gordan Stojovic

Montenegro.com


Hotels