Istraživanje Kanjona

Updated: 2022-05-24 03:22:14

Kanjoning je sigurno među najuzbudljivijim avanturističkim i zabavnim adrenalinskim aktivnostima koju Crna Gora ima da ponudi. Prolazak kroz riječne tokove kanjona, boravak u divljoj prirodi,  spuštanje strmim i glatkim liticama koje su se formirale hiljadama godina, spektakularni vodopadi, pružiće vam nestvaran osjećaj gotovo kao iz bajke.

Photo 0 Istraživanje KanjonKanjoni su se uglavnom formirali od krečnjaka i granita, nagib strana kanjona dostiže 60°. Stijene kroz koje teče kristalno tirkizna voda i gusta, jarko zelena vegetacija ne mogu se opisati riječima. Ova aktivnost se svodi na penjanje kroz uske prolaze, kaskade, uključujući i tehnike spuštanja često sa duplim konopcima, kao i skokove i plivanje u pojedinim dijelovima.

Photo 1 Istraživanje KanjonKanjoning je sve popularniji ekstreman sport u svijetu, naša zemlja se može pohvaliti prirodnim blagom i velikim brojem kanjona gdje se možete uputiti u istraživanje.
Najveći i najčuveniji svjetski kanjon je u Arizoni – Grand Canyon. Drugi najdublji kanjoj u svijetu a prvi u Evropi nalazi u Crnoj Gori i to je kanjon rijeke Tare. Dužina kanjona Tare je 78 kilometara, a dubina do 1300 m, sliv iznosi 141 kilometar te se smatra za najduži sliv rijeke u Crnoj Gori. Kanjon rijeke Tare ima 80 većih pećina.


Photo 2 Istraživanje KanjonU centralnom dijelu Crne Gore nalazi se kanjon – Nevidio. Nevidio je kanjon rijeke Komarnice koji je udaljen svega sat vremena od Nikšića, predstavlja atraktivnu  i sve popularniju turističku destinaciju u Crnoj Gori, posebno inostranim turistima. Grupa planinara iz Nikšića je prvi put pristupila ovom kanjonu 1965. godine.

Zatim kanjon rijeke Grlje kod Gusinja, izuzetno interesantan za istraživanje i ture, karakterišu ga glatke litice visoke do dvadesetak metara na kratkoj razdaljini jedna od druge.

Photo 3 Istraživanje Kanjon


Kanjon Cijevne kod Podgorice, otkriven je 1886. godine a postao je popularan nakon istaživanja italijanskog botaničara Antonia Baldacia. U Crnoj Gori postoji i mnogo manjih kanjona koji takođe privlače avanturiste, kao kanjon Škudre kod Kotora i Bogutovski potok koji se uliva u Moraču.

Photo 4 Istraživanje Kanjon


Kanjoni u Crnoj Gori se uglavnom nalaze u udaljenim predjelima, i za avanturu kroz neki od kanjona sigurno će vam biti potrebni vodiči sa navigacionim, vještinama snalaženja u divljini i poznavaocima rute/puta.


Hotels