Planinarenje i Turizam

Updated: 2021-07-07 03:40:50

Vec izvjesno vrijeme u svjetskom turizmu je vrlo popularan takozvani aktivni odmor,  u ponudi tog tipa spada i planinarenje sa svim onim što dati sport podrazumijeva. Shodno tome, najjace turisticke organizacije kao dragulje svoje ponude isticu destinacije adekvatne tom turistickom trendu. 

Photo 0 Planinarenje i Turiza 

 

Kao zemlja koja pretenduje da igra znacajnu ulogu na evropskoj turistickoj karti i koja se deklarativno opredjeljuje za održivi ili eko turizam, Crna Gora mora pratiti trendove. U tom kontekstu se odrzala i nedavna posjeta pedeset grckih planinara koji su proveli deset dana obilazeci Boku Kotorsku , Njeguše i Durmitor, kao uvertira savjetovanju ''Planinarenje i turizam'' koje je na incijativu PD Subra organizovao Planinarski Savez Crne Gore. Intencija ovog savjetovanja je da turisticka privreda Crne Gore uvrsti u svoju ponudu predivne prirodne resurse sa kojima naša zemlja raspolaže ,a koji su na našu srecu relativno ocuvani i mogu biti i jesu jedna od rijetkih atrakcija. Potvrda tome su utisci planinara iz Grcke koji su ustvari i bili prvi turisti te vrste koji su došli organizovano u Crnu Goru. Mi cemo pokušati da uz pomoc turistickih poslanika iskoristimo to što imamo i da spojimo ugodno i korisno i to je ono što smo prezentirali na ovom skupu. Imajuci u vidu ,strucnost ucesnika ovog savjetovanja i preliminarnih dogovora koji su postignuti, postoje velike šanse da se u skorije vrijeme realizuju neki planovi , ali cemo nastojati da to ide na nivou cijele države i u mnogo vecem obimu'', rekao je Brano Perovic , predsjednik Planinarskog Saveza Crne Gore i dodao da je ta organizacija vec pripremila Planinski Vodic kroz Crnu Goru koji ce uskoro izaci iz štampe, a u kome su obraðene sve bitne planine naše zemlje i predstavljace izuzetan prirucnik kako domacim zaljubljenicima u prirodu tako i svim turistima. 

Photo 1 Planinarenje i TurizaOsim toga, Planinarski Savez CG se uz Zelene postepeno ukljucuje u koncept održivog razvoja koji je Crnoj Gori predložio UNDP i o njemu ce se uskoro raspravljati i na najvišim nivoima u državi , a naše ucešce nije samo verbalno vec i konkretnim projektom – 7 dana po crnogorskim planinama , koji pocinje na Kuckim planinama a završava se na Žabljaku. Trenutno je jedna od zemalja o kojima se mnogo govori Kostarika, koja je prihvatila i sprovela projekat održivog razvoja tj. turizma što joj je donijelo veoma dobre prihode, zakljucio je Perovic. Naravno da bi se ova inicijativa i ideja u potpunosti sprovela u djelo osim planinara potrebni su i mnogi drugi subjekti a prvenstveno turisticki radnici koji bi na taj nacin obogatili ponude svojih organizacija. Da je cijela ova zamisao naišla na plodno tle potvrðuje i prisustvo savjetovanju poslanika turizma iz Dubrovnika, Kotora i Herceg Novog,a njihovi utisci ulivaju optimizam vec u startu realizacije projekta: ''Oduševljen sam onim što sam cuo na ovom sastanku i strucnošcu ljudi koji su njemu prisustvovali.

Photo 2 Planinarenje i TurizaJedino mi je žao što nije bilo nikoga iz Ministarstva turizma ili Zaštite životne sredine , jer stvari koje su ovdje potencirane zaslužuju pažnju cijele turisticke privrede. Ovim se nudi ono što nedostaje u Crnoj gori, a što je trend u Svijetu – aktivni odmor i što bogatija vanpansionska ponuda za koju imamo izuzetne potencijale , tako da se uz mala ulaganja može dobiti mnogo. Mi smo u turistckom savezu u Kotoru vec napravili dogovor sa PD Subra i proširili našu ponudu mada je to još uvijek skromno i treba se težiti izradi kompletnog zajednickog regionalnog projekata, jer zajednickim nastupanjem Boka i cijeli region mogu mnogo bolje da konkurišu na turistickom tržištu'', prokomentarisao je Rade Coso direktor Turistickog Centra Kotor. 

Photo 3 Planinarenje i TurizaNaravno jedan ovakav projekat nikako ne bi mogao da proðe bez covjeka koga je teško svrstati odvojeno meðu planinare ili turisticke radnike, Željko Franic pedesettrogodišnji vlasnik turisticke agencije DAS iz Dubrovnika, koji se ,kako sam kaže, pedeset godina bavi planinarenjem jer ga je otac kada je imao svega tri godine prvi put doveo na Orjen i od tada traje njegova zaljubljenost u tu planinu i planinarstvo:'' Krenuo sam da Orjen pretvorim u nešto što predstavlja buducnost u turizmu. Vec smo ,istina sporadicno, poceli sa programom džip safari, a od 15. maja pocinjemo sa kompletnom ponudom. Dnevno ce dolaziti iz Dubrovnika i iz Boke na Vrbanj po dvije grupe mini busovima i džipovima , bice organizovane planinske šetnje i ostali program koji uz to ide. Izricito ce se koristiti eko-hrana koja ce se kupovati direktno od seljaka na Vrbanju i Kruševicama , gdje još uvijek ima kuca u kojima je ognjište na sred doma, što takoðe predstavlja atrakciju. Moj otac je napravio Dubrovacki Planinarski Dom na Vrbanju i ja zaista obožavam ovu planinu i želja mi je da tim ljudima koji tu žive omogucim da iskoriste to što imaju na najbolji moguci nacin. Jedino što me brine u svemu tome je mogucnost dobijanja koncesije da bi se na neki nacin obezbjedili svi legalni turisticki radnici od eventualne pojave nekih neregistrovanih ponuðaca slicnih usluga'', kazao je Franic. 

Photo 4 Planinarenje i Turiza

 

Photo 5 Planinarenje i Turiza