Plavsko Jezero i Ali-Pašini Izvori

Updated: 2021-07-07 04:30:27

U južnom djelu Crne Gore imamo Šarsko i Skadarsko Jezero, a u sjeverozapadnom djelu Crno Jezero koje zajedno sa ostalim jezerima durmitorskog kraja predstavlja najsjajniji niz bisera prirode i najprepoznatljiviji simbol nacionalnog parka Durmitor.

Photo 0 Plavsko Jezero i Ali-Pašini

 


Na putu od Podgorice prema sjeveru okruženo jedinstvenim prašumama nalazi se Biogradsko jezero. Tu svakako iznenađenja ne prestaju, ako krenete dalje prema krajnjem sjeveroistoku Crne Gore naići ćete na još jedan dragulj koji je priroda podarila ovoj maloj, ali čaroboj zemlji.

Photo 1 Plavsko Jezero i Ali-Pašini


Grad Plav smješten je uz obale istoimenog jezera.
Čitav plavski kraj smješten je u podnožju gorostasnih Prokletija koje je priroda  nevjerovatno bogato darivala ljepotom.

Photo 2 Plavsko Jezero i Ali-Pašini


Plavsko jezero je inače drugo po veličini i najljepše ledničko jezero u nekadašnjoj Jugoslaviji. Osim Plavskog u ovim krajevima idealnim za planinarenje i vožnju mountain bike-a se nalazi veliki broj planinskih jezera od kojih su najljepša “Hridsko” i “Visitorsko” u čijem sklopu se nalazi i ploveće ostrvo. 

Photo 3 Plavsko Jezero i Ali-PašiniProkletije

Osim po planinskim vijencima i jezerima u ovim krajevima se nalaze i kraška vrela od kojih su najljepša “Alipašini izvori” i “Oko Skakavica”, alpinističke staze i tereni sa najvišim vrhovima u Crnoj Gori.

Ali-pašini izvori

Photo 4 Plavsko Jezero i Ali-Pašini

 
Ovi krajevi su poznati po veoma velikom broju iseljenika koji najvećim dijelom žive u USA.
Svake godine drugog avgusta mještani ovog kraja organizuju tradiocionalna okupljanja na Ali-pašinim izvorima, kojima po običaju prisustvuje veliki broj iseljenika porijeklom iz ovih krajeva iz svih krajeva svijeta.

Photo 5 Plavsko Jezero i Ali-Pašini


Najsrdačnije zahvaljujemo našem dragom prijatelju Seadu Jasaviću na fotografijama bez kojih prezentovanje ovih prelijepih krajeva na Montenegro.com-u ne bi bilo moguće.

Gordan Stojović
Montenegro.com

Photo 6 Plavsko Jezero i Ali-Pašini

Hotels