Radovići, Krtoli, Crna Gora

Updated: 2021-07-02 02:34:47

Radovići, Krtoli, Crna GoraRadovići su jedino bokokotorsko mjesto iz kojih se vide dva plavetnila: zalivsko more i otvoreno more! Crkva Sv. Gospođe što dominira pejzažom, saborna je crkva cijelih Krtola. Iz Radovića se za par minuta dolazi do idiličnih pješčanih uvala: Pržna ili Plavih horizonata, i uvale Oblatne – s jedne, i do veoma starih naselja u unutrašnjem dijelu Boke, do naselja sa zaista povlašćenim pogledom na čak tri ostrva...

Jedino bokokotorsko mjesto iz koga se vidi i dobar dio Boke i otvoreno more (!) – jesu Radovići. Do njih se dolazi lako, iz Tivta (Crna Gora), isprva Jadranskom magistralom pored Aerodroma Tivat, potom dobrim asfaltnim putem koji na prvoj raskrsnici skreće udesno (skrene li se ulijevo, dolazi se za 5 minuta u drevni Kotor).

Put do Radovića je zbilja slikovit, i nije dug (15-ak min). Tokom prvih minuta ugodne vožnje prolazi se kroz ravnicu znamenitu po tome što je obitavalište mnogih pričijih vrsta. Već kod prvog laganog uspona pogled puca na Solila, ostatke srednjovjekovnih solana, na cijelo Soliotsko polje isparcelisano branama u kojima se nekad isparavanjem morske vode dobijala so. Plavo-bijela boja ovog dijela zaliva čudesna je i upravo fascinantna. To je boja lagune, najplićeg dijela Boke Kotorske! U posljednjoj trećini puta, pogled je kao magnetom prikovan za obalni krajolik, na perspektive tri u najbukvalnijem smislu te riječi – bajkovita obližnja ostrva. Ta su ostrva, Ostrvo cvijeća (Miholjska prevlaka), Sv. Marko i Gospa od Milosti – kao nar puna istorije (v. Krtoli, Crna Gora)!

Photo 0 Radovići, Krtoli, CrnaNapokon, stiže se u Radoviće, na naseljenu blagu uzvišicu s dva povlašćena pogleda na more! Radovići su najveće i centralno mjesto oblasti Krtole (zaseban dio poluostrva Luštica, Crna Gora). Do juče seoce s tipičnim primorskim kamenim kućama, Radovići danas imaju znatne turističke kapacitete, novo naselje, školu, pijacu, vatrogasnu stanicu, ambulantu, poštu.  

Na centralnom mjestu nalazi se saborna crkva cijelih Krtola, crkva Sv. Gospođe, sagrađena na mjestu starijeg hrama. Da je izgrađena 1843. godine vidi se po uklesanom natpisu iznad kamenog portala. Riječ je o jednobrodnoj živopisanoj crkvi s polukružnom apsidom, kupolom i dominantnim zvonikom na pročelju. Taj se zvonik završava osmostranim kubetom s malim prozorima i što je tipično – u sebi nosi sat! 

Crkva Sv. Spasa sazidana 1796. g, jednobrodna je, s izduženom osnovom i pitoresknim grobljem u svom sastavu.

Photo 1 Radovići, Krtoli, CrnaIpak, najveće turističko blago Radovića su obližnje plaže. Najpoznatija je uvala Pržno, poznatija kao Plavi horizonti, nazvana tako po istoimenom hotelu. Do uvale se može kolima, premda oni koji ljetuju u Radovićima preferiraju da do obale otpješače. Zdravije je i jeftinije.

Plavi horizonti su, well, prirodni biser u većem – zalivu Trašte. Bez pretjerivanja se može reći kako gosti željni Mediterana, posebno oni koji žive na sjeveru kontinenta, upravo ovako zamišljaju obalni raj! 

Uvala je nalik potkovici, okružena stijenama iznad kojih caruju primorski stoljetni borovi. Na dugoj centralnoj pješčanoj plaži, zbog najsitnijeg supstrata, roditelji s djecom podižu kule od pijeska. Plaža je plitka, boje mlijeka u koje je višnja kakva sila kanula tek kap mastila! Svi plažni sadržaji ovdje se tokom sezone podrazumijevaju, kad i muzika uživo, dobra hrana, zabavni park za djecu uokviren stoljetnim čempresima.

Oni koji ne vole gužvu, apsolutni mir će pronaći na kamenim pozicijama duž lijeve ili desne strane uvale. Stjenoviti djelovi Uvale, do kojih vode betonske staze kroz nasade lovora, rogača, maslina i maginja, pravi su podmorski zoološki vrt! Ponesite zato masku u ruksaku! Tu u plićaku žive brojne obale ribe, sićušne i krupnije, hobotnice, rijetki puževi Thais haematostoma, jedni od onih iz kojih su drevni Feničani dobijali najskupocjeniju boju – carski purpur! Stjenoviti pristupi moru obiluju morskim ježevima, pa stoga mnogi kupači zaziru od ovih stijena. No, zato ih nudisti obožavaju! S malom se djecom na stijene ne ide... 

Photo 2 Radovići, Krtoli, CrnaS lijevog krajnjeg oboda Uvale, vidi se zaliv Bigova (v. Bigova). S desnog krajnjeg oboda – zanoktice se grizu od novog ekološkog iznenađenja, smještenog u uvali Oblatna. Do plaže Oblatna, takođe sasvim pjeskovite, dolazi se brzo, putem koji udesno skreće iz Radovića. Iz Oblatne se može dalje, do Dobre luke, ali ovoga puta sasvim kamenite (iako prečiste) jedne pozicije.

Opise plaža i mjestašaca koje svakako valja posjetiti, te opise idiličnih ostrva u obližnjem zalivskom (tivatskom) Sveštenom arhipelagu, potražite u tekstu Krtoli (Crna Gora). Riječ je o najrazuđenijem dijelu Bokokotorske i Crnogorske obale, punom slikovitih iznenađenja svake vrste...


Hotels