Rose

Updated: 2021-06-08 02:53:34


Svega nešto više od desetak kilometara od Aerodroma u Tivtu, na putu prema Budvi, kad skrenete desno od raskrisnice koja vodi prema Kotoru, krenućete putem prema Luštici tj. Rosama.

Photo 0 Rose
Na putu za Rose prolazite kroz živopisna primorska naselja, Krašiće i Zabrđe odakle se pruža najljepši pogled na kumborski tjesnac, tivatski i hercegnovski zaliv. Put vas zatim vodi do same ivice poluostrva Luštica odakle se vidi ulaz u zaliv, susjedni Rt Kobila, Ilinica, Prevlaka, Herceg Novi i untrašnji dio poluostrva sa poljima opasanim kamenim međama, obraslim Maslinama i drugom mediteranskom vegatacijom.

Photo 1 RosePhoto 2 RoseTada započinje spuštanje, malo po malo iza svake krivine sve više i više se naziru Rose. Rose su inače jedna od najstarijih naseobina u našim krajevima. Pominju se u mnogim istoriskim spisima kao naselje Resnium još u četvrtom vijeku. Ostalo je zapisano da godine 841 ih u svojim pohodima opljačkaše Saraceni.Na Rosama se danas nalaze veoma značajna arheološka nalazišta kako na zemlji tako i u moru.

Photo 3 RosePhoto 4 RoseVeliki broj ronilaca dolazi u ove krajeva kako bi se bavili podvodnim arheološkim istraživanjima i razgledanjem starih olupina brodova iz davno prošlih vremena koji leže po dnu.Na Rose se može doći i morskim putem. Svakodnevno veliki broj turističkih brodova najviše iz Herceg Novog, Tivta, ali i Budve, na ovo još uvjek potpuno sačuvano prelijepo mediteransko mjestašce, dovodi turiste.

Photo 5 RosePhoto 6 RoseNa urbanom dijelu uz rivu gdje je nekoliko restorana, nailazi se na staru tvrđavu Forte Rose u sklopu koje se takođe nalazi Restoran.Sa druge strane brdašceta u tihoj uvali po imenu Male Rose odmah uz urbani dio,do kojega se dolazi prijatnim pješačenjem kroz ovo drevno naselje, nalazi se pješčana plaža. Odmah iza plaže u Malim Rosama za sve koji žele još više tišine i odmora, pješčane plaže se prostiru sve dalje i dalje…Gordan Stojović
Montenegro.com