Ulcinj Najbolje Atrakcije

Updated: 2022-01-30 03:38:45

1. Stari Grad Ulcinj

Današnji Stari grad uzdiže se nad 360 m dugom gradskom, pjeskovitom Malom plažom, na kojoj ljeti vrvi kao u košnici. Fortifikaciju, iz koje se najbolje može vidjeti sezonska vreva, sagradili su Mlečani.

 

Photo 0 Ulcinj Najbolje AtrakcijPostoje dva ulaza: s morske i kopnene strane. Unutar Starog grada nalazi se crkva sv. Marije iz XIII vijeka, koja je 1639. pretvorena u džamiju. Zavicajni muzej nalazi se u Crkvi-džamiji – u crkvi po arhitekturi, a džamiji po prigradjenom, vidno okrnjenom minaretu.

Photo 1 Ulcinj Najbolje Atrakcij


Nekadašnja biskupova palata iz XIII vijeka služi kao Etnografski muzej, a u zgradi Mletačke carinarnice (Upravna zgrada muzeja) nalazi se lijep model grada Ulcinja. U Balšica kuli, iz XV vineka, živio je svojevremeno Jevrejin Sabetha Zwi, lažni prorok, kome se kraj svijeta nije dogodio 1666., kako je prorokovao.

Photo 2 Ulcinj Najbolje Atrakcij


Izvan zidina nalazi se pravoslavna crkva Sv. Nikola, sagrađena 1890. na mjestu gde je nekad bio srednjovjekovni manastir. Tu je i Pašina džamija završena 1719., s turskim kupatilima, Namzgah džamija iz 1828. te Sat kula, sagrađena u XVIII vijeku.

Photo 3 Ulcinj Najbolje Atrakcij2. Velika plaža

Nakon dužeg puta od centra Ulcinja ukazace vam se pravo rajsko utočiste Velika plaža. Plaža je duga 12,5 km, najduža je na Jadranu i jedna od najdužih u Evropi. Podijeljena je na više manjih plaža i plažnih barova svih vrsta gdje možete iznajmiti ležaljke, suncobran i nabaviti dobar koktel ili kafu, a u restoranima možete uživati u lokalnim specijalitetima.

Photo 4 Ulcinj Najbolje AtrakcijPlaža je idealna za djecu, zbog mekog pijeska i čiste vode, koja je desetinama metara plitka. Oni koji traže avanturu, ovo je jedna od premijernih lokacija za kiteboarding i skijanje na vodi na ovim prostorima. Atmosfera je relaksirajuća, i u toku sezone kada su uglavnom prevelike gužve na lokalnim plažama, ovdje ćete uvijek naći slobodno mjesto za parkiranje i to besplatno. Sjajna plaža za kampere, kajtere i ljubitelje elektronske muzike.

Photo 5 Ulcinj Najbolje Atrakcij3. Stari grad Svac

Stari grad Svac (Shas) nalazi se na vrhu brda (85m) nazvanom Svac brdo, koji se proteže na sjevernom dijelu od jezera Svac, i pruža predivni pogled na jezero i na čitav predio Delte Bojane. Prema legendi, u Svacu je postojalo crkvi koliko je i dana u godini.
Međutim, pronađeno je samo oko deset starih crkvi na tom području, od kojih dvije mogu biti registrovane kao monumentalne, iako su bile u ruševnom stanju. Crkva Sv. Johna je izgrađena unutar tvrđave i potiče iz XIII vijeka. Druga crkva, Svete Marije izgrađena je u XIV vijeku izvan tvrđave prema sjevero-istoku. Crkva je bila 16.6 m duga, 7.1 m široka u Gotičkom stilu.

Photo 6 Ulcinj Najbolje Atrakcij


Zbog drugačijeg stila gradnje, eksperti vjeruju da je u stvari bila manstir. Svac je doživio svoju kulminaciju u srednjem vijeku, iako je bio nekoliko puta osvajan od različitih naroda. Srpski vladar Stefan Nemanja osvaja Svac 1183. godine. dok su ga 1242. osvojili Mongoli, a 1571. Svac je pokoren i uništen od strane Otomanskog carstva. Od tog perioda smatralo se da je Svac "mrtav grad". U vrijeme kada je kroz njega prolazio put Ulcinj - Svac - Skadar, smatrao se za centar ove oblasti. Kao i ostali srednjovjekovni gradovi Skadar i Ulcinj, Svac je proizvodio svoj novac. Ovaj novac ima specijalnu vrijednost i prikazuje kako je stari grad izgledao u renesansnom stilu, sa trospratnim kućama, voltovima i kulama.

Photo 7 Ulcinj Najbolje Atrakcij4. Ada Bojana

Ada Bojana je sigurno nesvakidašnji dar prirode; okružena plavetnilom Jadranskog mora sa jedne strane i rijeke Bojane sa druge dvije strane, formirajući oblik trougla.

Photo 8 Ulcinj Najbolje Atrakcij


Pješčana plaža, koja je poznata po prelijepim zalascima, krasi sitni zrnasti pijesak, duga je oko 3km i okrenuta ka moru. Povoljni vjetrovi koji prave savrsene valove za sve vrste ekstremnih sportova na vodi, posebno windsurf i kitesurfing, čine ovo mjesto jednim od najboljih za ovu vrstu sportova na Jadranu. Napredni surferi su oduševljeni jakim maestralom koji duva u poslijepodnevnim časovima, a za amatere, ovo se mjesto može pohvaliti i skolom za windsurf.

Photo 9 Ulcinj Najbolje AtrakcijTu naime, na ušcu granične rijeke Bojane, na ostrvu Ada Bojana, decenijama postoji nudisticki raj. Cijelo je ostrvo u znaku naturizma. Pješcane dine i netaknute pjeskovite plaže zaposijedaju obnaženi gosti iz cijelog svijeta. Noću pronalaze provod ili u gradu, ili po restoranima -sojenicama, tako tipičnim za Ulcinjsku rivijeru. I dobro se goste ribljim ili orijentalnim specijalitetima.

Photo 10 Ulcinj Najbolje Atrakcij5. Ulcinjska Solana i flamingosi

Ulcinjska Solana je jedna od najvećih solana na Mediteranu i od rijetkih mjesta u Evropi gdje žive divlji flamingosi. Proglašena je močvarom od međunarodnog značaja 2019. i uvrštena na Ramsar svetsku listu močvarnih područja. Smatra se najznačajnijim staništem za ptice na istočnoj obali Jadrana, pogodno za gnjezđenje i zimovanje, ali i kao odmorište tokom njihove seobe prema Africi i obratno.

Photo 11 Ulcinj Najbolje AtrakcijNeobičan spoj industriske zone i jedinstvenog rezervata za ptice čine ovo iskustvo posebnim. Ulcinjska Solana je duga 15 km2 i ulaz je besplatan, a uz to dobijete i biciklo kako biste mogli na jednostavniji način obići mjesto dok pješacenjem treba 3-4 sata laganim tempom. Solana je staniste za preko 250 različitih ptičijih vrsta, a nalazi se na mjestu prirodne lagune u delti Ade Bojane.

Photo 12 Ulcinj Najbolje Atrakcij


Više od 80 godina ovdje se proizvodila so iz morske vode ispumpavana iz Jadranskog mora. Od 1935. do 2013. ovdje se sakupljala so, ali je proizvodnja stala zbog bankrota.
Da biste vidjeli fantastične primjerke flamingosa, mora se ići do samog kraja solane. Na oko 5km vožnje biciklom naićićete na osmatračnicu za ptice gdje su flamingosi uglavnom stacionirani. Pogled na ove lijepe i rijetke ptice je zaista fascinantan i mnogo bolji nego na fotografijama. Svakako ćete na kraju biti iznenzađeni zaštićenom prirodom i ptičijim svijetom ovog predivnog mjesta.

 


Hotels