Žabljak Crnojevića

Updated: 2021-07-02 04:34:47

Na prostoru čitave Crne Gore se nalazi izuzetno veliki broj veoma specifičnih i značajnih srednjovjekovnih gradova-utvrđenja.

 Ove građevine svjedoče o burnoj i bogatoj istoriji zemlje. Područje na kojem je skoncentrisan najveći broj ovakvih istorijskih i arhitekturnih dragulja je Skadarsko Jezero i njegova neposredna okolina.

Photo 0 Žabljak CrnojevićaNa osnovu nekih izvora, grad se pominje već u X vijeku za vrijeme prve dinastije koja je vladala prostorom današnje Crne Gore (tadašnje Duklje), dinastije Voislavljevića. Međutim, ono što je sasvim sigurno je to da je Žabljak bio prijestoni grad dinastije Crnojevića, prvo Stefana, a potom Ivana Crnojevića, sve do 1478.

Photo 1 Žabljak CrnojevićaTada ga zauzimaju Turci, u čijim rukama ostaje sve do 1878 tj Berlinskog Kongresa i međunarodnog priznanja Crne Gore.

Photo 2 Žabljak Crnojevića


Od značajnijih monumenata, u gradu se nalazi dvorac Ivana i crkva svetog Đorđa, a na arhitekturi su vidljivi venecijanski uticaji iz ranih perioda nastanka grada, kao i turski iz perioda njihove dominacije.

Photo 3 Žabljak CrnojevićaŽabljak Crnojevića je danas nenaseljen, ali svojom ljepotom, istorijskim značajem i dominirajućim položajem predstavlja jednu od najinteresantnijih turističkih atrakcija na području Skadarskog Jezera.

Photo 4 Žabljak Crnojevića
Gordan Stojović