Change language
Crna Gora > Primorje> Investicione prognoze - Nekretnine i gradnja

Investicione prognoze - Nekretnine i gradnja

Na osnovu istraživanja Instituta Freder, Crna Gora dijeli 58. mjesto sa Meksikom na listi zemalja sa slobodnom ekonomijom na globalnom nivou. U isto vrijeme, Transperenc International, stavlja Crnu Goru na 84. mjesto od 180 zemalja sa problemom korupcije. Poređenja radi, Rusija se nalazi na 147. mjestu iste liste! Ove povoljne ocjene upućene Crnog Gori mogu se između ostalog objasniti i njenim statusom kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji, progrozirano za 2008. ili 2009. g. Image
Crna Gora ima najmanju stopu inflacije u odnosu na ostale zemlje bivše Jugoslavije. Procijenjeno je da je u Crnoj Gori 79.9% kapitala privatizovan i kao takva zauzima ubjedljivo 1. mjesto u Evropi po procentu stranih investicija per capita. Samo u 2007. godini indeks direktnih stranih investicija u Crnu Goru je skočio do nevjerovatne 1 milijarde eura. Prema izvještaju za prvu polovinu 2008, u Crnu Goru je uloženo stranog kapitala u vrijednosti od 913.90 miliona dolara (što je neto vrijednost od 311.50 miliona €). Ovaj rapidan rast kapitala je u mnogome promijenio prognozu mnogih ekonomskih analitičara, po kojima bi ulaganje u Crnu Goru do 2011. bilo 5 milijardi €, a do 2030. – 30 milijardi eura.
I u zakonodavstvu veliku pozornost stranih investitora privukao je Zakon o koncesiji koji, kad se usvoji, umnogome olakšava administrativnve procedure i samim time povećava konkurentnost i transparentnost na polju koncesija i ugovora. Ova legislativa je važna za približavanje ka pregovorima sa predsjedavajućim u evropskim sektorima za razvoj kao i stvaranje zdrave konkurencije među ponuđačima. Ponuđeni berzanski projekti kreću se oko cifre od 300 miliona eura a sa donošenjem novog Zakona očekuje se veća zainteresovanost za velike infrastrukturne projekte.
U skladu sa ovim, Vlada Crne Gore intenzivno sudjeluje u podsticanju nacionalnog ekonomskog buma tako što ulaže u modernizaciju i renoviranje aerodroma, puteva, graničnih prelaza i drugih ključnih administrativnih struktura zemlje. Vlada Crne Gore je već uložila 250 miliona eura u infrastrukturnu modernizaciju sa ciljem da umnogome poveća ova ulaganja. U planu su pregovori sa Svjetskom bankom, MMF-om, Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj kao i sa drugim organizacijama koje su već investirale u modernizaciju vodovoda, kanalizacije i u ostalim ključnim infrastrukturnim sistemima Crne Gore. Ministri u Vladi Crne Gore već su potpisali ugovor sa Evropskom Investicionom bankom za hitan kredit od 19 miliona eura, za rekonstrukciju željeznice (cirka 7 miliona €), vodovoda i kanalizacije (cirka 5 miliona €) i elektrodistibucije (cirka 3 milona €).
Rusija, Norveška, Velika Britanija, Austija, Njemačka i Mađarska su najveći strani investitori u crnogorsku ekonomiju.
Njemačka je največi bilaterarni partner Crne Gore na polju trgovine. Njemačka je jedno vrijeme bila suzdržana pri odlučivanju nekih sjeverno-Evropskih partnera Crne Gore oko podrške za povećanje efikasnosti u proizvodnji struje u „Termoelektani“ Pljevlja, vodovodu i drugim infrastrukturnim sistemima. Njemačko ulaganje u Crnu Goru od 2000. kreće se oko 170 miliona eura. Prognozira se da će u 2008. godini investicije da dosegnu cifru od 30 miliona €. Najzanimljivije je da Njemačka planira da unaprijed investira aproksimativno 1,4 milijarde do 2012. u proizvodnju struje, granu crnogorske privrede prema kojoj je unazad par godina bila suzdržana i kritički orijentisana.
Mađarska je ključni investicioni partner Crne Gore sa uloženih 260 milona eura u infrastrukturu zemlje.
Treba pomenuti Rusiju koja je samo u 2007. uložila oko 200 hiljada eura u razne sektore crnogorske ekonomije. U zadnje vrijeme i Kinezi pokazuju interes u investiranje u Crnu Goru.

Nekretnine i gradnja – studijski ogled

Više od 50% privatnog kapitala koji je ušao u Crnu Goru uložen je u nekretnine i graditeljske projekte, privatne i društvene.
Najupečatljiviji primjer kako ruski kapital ima multi-funkcionalnu ulogu u crnogorskoj ekonomiji je firma Mirax Group Corporation. Sergej Polonski i Artur Kirilenko su 1994. osnovali Miramax Group, koja gradi najveći graditeljski projekat na Zavali (Budva) pod nazivom „Astra Montenegro“. Pošto se nisu isključivo limitirali na klubske objekte, u projekat je uključeno i 6000 m? pod luksuznim vilama, 30.000 m? pod hotelima (dva hotela sa 5 zvjezdica i olbakoder od 40 spratova). Uz sve ovo, planirano je i dodatnih 94.000 m? u formi moderne apartmanske zone sa svim pratećim programima i kapacitetima: fitnes, velnes čak i zoološki vrt. Ukupna vrijednost kapitala procjenjuje se na preko 200 miliona eura.
Još jedan primjer velike investicije u Crnu Goru jeste kompletno renoviranje ostrva Sv. Marko (u Tivatskom zalivu), što ga je kupio Mihail Slipenčuk, vlasnik korporacije Metropol MosCity Group. Ostrvo Sv. Marko je prelijepo prirodno ostrvo velikih kapaciteta. Pored renoviranja već postojećih objekata planirana je i gradnja prvog hotela sa 7 zvjezdica u Crnoj Gori. Vrijednost ovog projekta je procijenjena na oko 500 miliona eura.
U Opštini Tivat (Bokokotorski zaliv), u toku je realizacija nekoliko projekata kanadskog investitora Pitera Manka. Njegovi projekti su: Adriatic Marinas i Porto Montenegro. Prognoza je da bi vrijednost investicije dosegla cifru od 500 miliona eura. Ovi dobro procijenjeni projekti uključuju 650 vezova za mega jahte (dužine čak 25 metara) kao i pristanište za svjetske kruzere. U ambijentalnom dijelu projekta planiran je moderan kompleks sa 1000 apartmana za vlasnike jahti i njihovu posadu, golf tereni i hotel Four Seasons. Piter Mank ima 54% vlasništva, a ostali ulagači su: Oleg Deripaska, Nataniel Rotšild, Bernard Arno (LVMH, Francuska), Atlas Capital i Šandor Demjan („Trigrant“, Mađarska). Završetak ovog projekta je prognoziran do 2010. g.
Ostali projekti Pitera Manka na koje treba obratiti pažnju jesu Brodogradilište u Bijeloj i novi zdravstveni i ski centar u Kolašinu.   
Projekat Ulcinjska rivijera, pokrenut investitorskom trojkom: Mank, Deripaska i Demjan, podrazumijeva gradnju hotelskog kompleksa. Pored najmanje jednog ekskluzivnog hotela predviđena je gradnja privatnih vila, apartmana i marine za mega jahte. Prognozirana vrijednost ove investicije je 8,3 milijarde eura. Početak gradnje očekuje se u 2010. i predviđeno je da će trajati najmanje 10 godina!
Pored ovog projekta, za Opštinu Ulcinj predviđena je još jedna mega investicija i to na Velikoj plaži. Investitor je ruski tajkun Roman Abramovič, za koga se pretpostavlja da je kupio 12 km ove plaže.
Na Brezanima kod Sutomora u toku je gradnja apartmanskog kompleksa, vlasništvo udružene irsko-crnogorske kompanije „Ivan Kurtović“ d.o.o. Planirana vrijednost investicije je 25 miliona eura, a otvaranje objekta je predviđeno u 2010. Ovaj projekat trenutno je najveći u Opštini Bar.
U Herceg Novom ustanova Vodovod i kanalizacija se udružila sa firmom „Yauza“ d.o.o, vlasništvo Mihaila Lifšica. Ova firma je unaprijed uložila 60 hiljada eura za projekat Karača, i nedavno kupila 2.5 hektara zemlje u Trebesinu za gradnju umjetničkih apartmana za prestižnu rusku klijentelu.
I na kraju da pomenemo poklon grada Moskve, novi pješači most preko rijeke Morače u Podgorici.

Napisao Igor Kosić