Change language
Crna Gora > Reportaže> Trg od knjige

Trg od knjige

ImageImage

Međunarodni sajam knjiga – U vrelim julskim danima, još jedna primamljiva ponuda posjetiocima Herceg Novog je međunarodna revija knjige, takozvana ''Trg od knjige'', koja se održava na prelijepom trgu Belavista. ''Trg od knjige'' je zamišljen, ne kao klasično prodajni sajam, već kao pravi festival knjige i sve što ona podrazumjeva. Ovogodišnji moto je bio “Riječ”

Image

"Zaista je bila RIJEČ: pjesnika, književnika, istoričara, književnih kritičara, bila je riječ glumaca i riječ publike, organizatora, izdavača, gostiju i domaćina, a bila je i muzika i pjesma. Različito smo govorili ponekad, različito i ocjenjivali, pa opet na kraju sve je ostalo pod ovo hercegnovsko nebo, na malom ali lijepom trgu, ozarenom svetošću crkve Svetog arhanđela Mihajla, dotaknuto zvonima sa Svetog Jeronima, umivenom plahom ljetnjom kišom i obasjanom zvijezdama'', rekao je Dejan Mandić, gradonačelnik Herceg Novog, na završnoj večeri ''Trga od knjige''.

ImageTokom osam dana, koliko je trajao Međunarodni sajam ''Trg od knjige'', svoja djela ili autore predstavili su: Educational Centre, Unireks, Ars-Libri, Stubovi kulture, Svetigora, Besjeda, Službeni List SCG, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Hercegnovska književna zajednica i Zavičajni muzej.

Image 

Osim impozantnih imena iz domena izdavaštva ''Trgu od knjige'', gostovala su i značajna imena književnosti i ostalih sfera nauke i umjetnosti, kao što su: Svetlana Velmar Janković, Marija Jovanović, prof. dr. Aleksandar Jerkov, prof. dr.Milo Lompar, prof. dr. Radoš Ljušić, prof. dr. Darko Antović, mr. Ilija Lalošević, gulmice Jelisaveta Seka Sablić i Nada Blam, a književna zajednica Herceg Novi je u saradnji sa pjesnicima u dijaspori organizovala veče nazvano ''Pjesnici u rasejanju''.

ImageNajtraženije knjige tokom osam dana sajma bile su: Klasici na engleskom jeziku, Oksfordski riječnici, Ševalijeva ''Djevojka sa bisernom minđušom'', Mitologija i religija drevnih Slovena, Mitovi Stare Grčke i Njegoševa Luča Mikrokozma, čije je četvorojezično izdanje na našem jeziku, engleskom, francuskom i njemačkom, prvi put prezentovano na ''Trgu od knjige'', a priredili su ga Njegoševa zadužbina iz Beograda i Službeni List SCG. Da bi uticali na kvalitet promocija i samog sajma organizatori su pripremili i nagrade za najljepše knjige i najbolje promocije, kao i za najredovnije posjetioce ''Trga od knjige''.

Image

Tako je zvanični žiri u kategoriji najljepših knjiga, plakete dodjelio: Biblioteci ''Jazon'', Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Beograda, za klasičan dizajn istoriografskih monogafija; zatim već pomenutom četvrorjezičnom izdanju Luče Mikrokozme; i filozofskoj biblioteci ''Altera'' za moderan dizajn knjiga filozofskog mišljenja od klasike do savremenih filozofskih tokova.

ImageImageImageImage