Change language

Budva - Crna Gora

Dvije stilizovane ribe, jedna drugoj okrenute repovima, praktično su mogle da postanu simbol bilo kog primorskog grada. Ali nisu. Te dvije ribe, koje se danas mogu da pronađu na mnogim suvenirima, ekskluzivni su simbol jedino Budve (Crna Gora).

Image

 

Grad Budva - Stari Grad - Budvanska rivijera

Legenda naime kaže da je Budvu osnovao Kadmo, jedan od trojice sinova feničanskog kralja Agenora. Budući da nije uspio da u očev dom povrati odbjeglu sestru Evropu (oteo ju je Zevs), Kadmo u tuđini osniva grad Tebu. Iz Tebe biva progran sa ženom Harmonijom, te dolazi i osniva Budvu (Butua, Budoe). Da se zbog prastarog prokletstva ne bi pretvorio u aždaju, Kadmo se sa Harmonijom baca u more. Pretvoreni u dvije ribe, oni i danas postoje u turističkom predanju.

Image

Kako bilo, Budva je najstariji u kontinuitetu naseljeni grad na Jadranu!
Budva (Crna Gora) se prvi put pominje u 4. v. pr. n. e. Na mjestu Starog grada nekad se nalazilo poluostrvo. To je poluostrvo vremenom sasvim sraslo s kopnom. Kamene kuće i crkve, te uske ulice i mali zeleni đardini (bašte) opasani bedemima sa svih strana – čine Budvu tipičnim srednjovjekovnim primorskim gradom. Iz njega puca pogled na plavetnilo otvorenog mora, na kilometarske plaže i na obližnje ostrvo Sveti Nikola, najveće na Crnogorskom primorju. Poluostrvski Sveti Stefan, jedinstven u svijetu – luksuzni grad-hotel – neodvojiv je od slike Budve, kojoj gravitira i pripada.

Image

Da Budva ima svoju bogatu grčku i rimsku istoriju, svjedoči postavka Arheološkog muzeja. Budva je bila i grčka, i rimska, i vizantijska, i u sastavu srpskih država, i pod Mletačkom republikom i u sastavu Austrije.
Srce Budve, i njen imidž, u njenom je Starom gradu, možda oko crkava na Rtu, možda u lavirintu uskih kamenih ulica. Otud se unaokolo, kilometrima, prostire elitna Budvanska rivijera, kao šipak puna bajkovitih plaža, luksuznih hotela, vila, malih kvalitetnih ribljih i nacionalnih restorana, mediteranskog rastinja, vansezonske tišine, svih vrsta usluga, zanatskih radnji, ekskuzivnih butika, parfimerija, suvenirnica, noćnih obalnih klubova... Budva nudi sve: urbanost i glamur. Rafinirana jela od ribe i jeftini roštilj. U Budvi mogu da se sretnu najpoznatija imena, i prijatelji iz kraja. Mladi naročito ljube Budvu, jer je ljeto doba sezonskih seoba i sloboda. Sve što nije dopušteno kod kuće, tokom ljeta se kanda podrazumijeva. Poljubac na bedemima, na primjer, ili na nedalekoj idiličnoj plaži Mogren.
Na (rivi) Pizani, na 10-ak metara od bedema Starog grada, i ljeti i zimi ukotvljene, i kao dekor postavljene pred fotografisanje – čekaju turiste mnoge luksuzne jahte. Dok ribari pristižu sa svježim ulovom, mnoge se ovdje naprave fancy fotografije i odmah šalju prijateljima MMS-om: Pozdrav iz Budve!

Image

O Budvi se danas govori kao o Kraljici crnogorskog turizma. Taj je epitet stekla zahvaljujući onome što istinski nudi: najurbaniji vid ljetnjeg provoda. Budva može da ugosti preko 100.000 turista, što u luksuznim, što u malim porodičnim hotelima, te u apartmanima i sobama za izdavanje. Oficijelni slogan crnogorskog turizma Divlja ljepota / Wild beauty, najmanje se odnosi na Budvu: tokom sezone Grad je stjecište mnogih balkanskih selebritija, posebno onih iz show businessa. Ljetnja sezona upravo počinje „Pjesmom Mediterana“ – festivalom zabavne muzike koji se održava pred zidinama Starog grada svakog juna. Za to vrijeme Budvu i Crnu Goru posjete mnoge poznate zvijezde pop muzike sa prostora ex-YU. Svjetsku promociju Budva je stekla nakon gostovanja legendarnih Rolingstonsa, Madone, Lenija Kravica (plaža Jaz)...

Image

Budva je decenijama poznata po kulturno-zabavnim manifestacijama. Najstarija i najznačajnija ljetnja kulturna priredba u Crnoj Gori je Grad teatar, u okviru koje se tokom cijelog ljeta izvode pozorišne predstave, koncerti klasične muzike, a na Trgu pjesnika književne večeri – gdje gostuju najveća crnogorska i svjetska književna imena.
S obzirom na 270 sunčanih dana, i na činjenicu da kupališna sezona traje od maja do oktobra, Budva je s razlogom najposjećeniji dio Crnogorskog primorja.

Napisao: Nikola Malovic


  

 

Apartmani i hoteli Crna Gora

Apartmani i hoteli Budva

 

50_Budva-(1).jpg50_Budva-(2).jpg50_Budva-(3).jpg50_Budva-(4).jpg50_Budva-(5).jpg50_Budva-(6).jpg
com_city/budva/h/budva_pogled_na_stari_grad_dsc8674Budva - Istorija, kultura, nasljeđe

Gledan iz ptičje perspektive onih paraglajdera koji za mirna vremena, otisnuti s okolnih planina, nadleću Budvu cijele godine – ili s razglednica – Stari grad liči na skladno uramljenu srednjovjekovnu urbanu cjelinu. To Budva uistinu i...

Budva Montenegro Hotels and Accommodation
2230_apartmani adzic lux
Apartmani Adzic Lux
Apartmani Adzic Lux Budva, Crna Gora Broj zvjezdica:, 4, Apartmani Adzic Lux - Učestvujte...
Aparthotel Bajković
Apartmani Paradiso
See all in category Montenegro Hotels and Accommodation