Change language
Crna Gora > Grad > Herceg Novi

Herceg Novi - Crna Gora

Image

Na ulazu u Bokokotorski zaliv (Crna Gora) bosanski kraj Tvrtko I osnovao je grad 1382. g. – zbog trgovine solju! Herceg Novi je najmlađi od svih starih obalnih gradova.

Grad se isprva zvao Sveti Stefan, potom – Novi, jer je zaista bio nov. U 15. v, herceg Stjepan Vukšić dodaje Novom svoju titulu uz ime, nakon čega se, do danas – ovo poznato ljetovalište i kulturna adresa zove – Herceg Novi.

Herceg Novi, Pogled na zalivHerceg Novi, Pogled na zaliv iz starog grada

Osvajan i rušen od Turaka (1482, 1493, 1508), bio je i u rukama Španaca (1538). Već 1539. godine, admiral turske ratne flote, Hajrudin Barbarosa, ponovo ga osvaja. Od 1687. u vlasti je Mletačke republike, do njene propasti, 1797. Potom Herceg Novim vladaju Austrijanci (1797-1806), Rusi (do 1807), Francuzi (do 1814), u kratkom međuvremenu, od 1813, Vlada Boke Kotorske i Crne Gore, te ponovo Austrijanci – dugo, do 1918. Tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, Herceg Novi je pod italijanskom i njemačkom okupacijom.

Ulice starog gradaStari Grad Herceg Novi, uske ulice

Grad se vjekovima opažao u svoj svojoj veličini i ljepoti – s mora. Pomorci su vjekovima donosili sjemena neobičnih biljaka, egzotičnog drveća i voća, po čemu je vremenom Herceg Novi postao prava botanička bašta. Podignut na kaskadnom terenu, Grad zelenila ugnijezdio se kao amfiteatar, s povlašćenim pogledom na otvoreno more i na čak dva naspramna poluostrva, Lušticu i Prevlaku. Između tih poluostrva, svakog dana ima dešavanja: jedriličari isplovljavaju da bi se takmičili u jedrenju, ribari da bi sljedećeg jutra ponudli ulov na pijaci, turistički brodići hrle ka najpoznatijim izletištima – Žanjicama, Mamuli, Plavoj špilji... Ljeti je u akvatorijumu veoma živo. Jahte i veliki brodovi kruzeri provlače pažnju onih koji su mir potražili u nekoj obalnoj restoranskoj bašti. Gradska luka zove se Škver, što znači Brodogradilište, jer se ono nekada tu zaista nalazilo. Lijevo i desno, proteže se šetalište, od Igala do Meljina (5 km). Duž najduže obalne promenade niče najveća izložba egzotičnog rastinja na otvorenom! Biljke rijetke, neobične, sa svih kontinata, palme razne, kaktusi, banane, magnolije, žbunasti ukrasi, mimoze, divlje pomorandže, kamelije, pitospori, oleanderi, eukaliptusi... 

Kuriozitetno, Herceg Novi ima dva glavna trga!

Trg Belavista (lijep pogled!) nalazi se u Starom gradu, i do njega se dolazi lako: čim se s glavnog trga Nikole Đurkovića (nekada Trga soli) stepenicama prođe kroz simbol Herceg Novog – kroz Sat kulu. Trgom Belavista dominira pravoslavna crkva Sv. Arhanđela Mihaila, jedinstvena po ikonostasu od kamena. Starogradski trg je pravi arhitektonski medaljon! Sve je tu, u malom: crkva u vizantijskom stilu s elementima orijenta, gradski Arhiv, Biblioteka, Radio Herceg Novi, likovna galerija, apoteka, kafeterije, privatne zgrade. Stepeništem nizbrdo stiže se do katoličkih crkava Sv. Jeronima (s bogatom riznicom) i Sv. Leopolda Mandića (porijeklom Novljanina). Na istoj kaskadnoj ravni je Muzička škola. I palme, i rastinje! U ulici-stepeništu Marka Cara, pisca, nalazi se svojevrsno drvo-dinosaurus, Ginko biloba.

ImageUska ulica u Herceg Novom


Herceg Novi je poznat i kao Grad pisaca. U novskoj idiličnoj tišini stvarali su Aleksa Šantić, Simo Matavulj, Ivo Andrić (Andrićeva kuća danas je Klub književnika; u njenoj neposrednoj blizini nalazi se Zavičajni muzej), Mihailo Lalić, Stevan Raičković, Dušan Kostić, Zuko Džumhur... Mnogi savremeni pisci mogu da se sretnu u gradskoj Knjižari So, na glavnom trgu. Od Trga, pa sve do Igala, vodi glavna, Njegoševa ulica. Ekskluzivni butici, Gradska kafana, Gradski park, Glavna pošta, turističke agencije, crkve... – sve se nalazi u Njegoševoj.

U crkvi Sv. Vaznesenja Hristovog, u nekadašnjem predgrađu Topla, nekad se pismenosti učio Petar II Glavnu ulicu presijecaju brojna stepeništa. Po tim je ulicama-stepeništima grad takođe poznat. Upravo su stepenice kumovale imenu najpoznatijeg ljetnjeg festivala. Festival Muzičke skale (održava se svakog jula na Kanli kuli) jedan je od brendova grada Herceg Novog.

(Za ostale brojne svečanosti i turističke manifestacije vidi tekst: Herceg Novi – kultura i turizam.)
Manastir Savinu svakako valja posjetiti. Ne samo zbog bogate manastirske riznice i biblioteke, nego i zbog izuzetne ljepote, duhovnog i kulturnog značaja. Kompleks manastira nalazi se uokviren bujnim mediteranskim rastinjem, na jednom od najljepših vidikovaca. Kompleks čine tri crkve, Velika (18. v) i Mala (11. v) – posvećene Uspenju Bogorodice, i crkva Sv. Save Srpskog (13. v). 


 

Svakako valja odšetati do nekadašnjeg Gornjeg grada, do monumentalne tvrđave Španjole. Impozantnih je gabarita! Ko voli planinarenje, na usluzi mu stoji Planinarski dom – Subra. Tvrđava Forte mare pak, vidljiva je sa svih pozicija i kao što joj ime kazuje, uzdiže se nad samom obalom, okomito iznad Gradske plaže i luke (Škvera). U neposrednoj blizini nalazi se Kusturičin cineplex-bioskop „Aurora“, kuća slikara Voja Stanića, bazen vaterpolo kluba „Jadran“ i dobri restorani, naravno.

Za kraj, evo jednog zanimljivog poređenja. Kotor je najpoznatiji i po mnogima najljepši grad u Boki Kotorskoj (Crna Gora). Po drugima je to – Herceg Novi. Razlika između ova dva centra je u tome što Kotorom dominiraju kamene palate (mahom iz doba baroka), a Herceg Novim – vile. Ko voli Herceg Novi, voli ga zbog ambijenta bašte, izuzetne osunčanosti tokom cijele godine, i po tome što se sa skoro svake terase vide dva plavetnila: morsko i nebesko.
*
(Pogledati i ostale tekstove vezane za Herceg Novi: Rose, Luštica, Igalo, Meljine, Zelenika, Hercegnovsko zaleđe, Herceg Novi – kultura i turizam, Herceg Novi – čudesna flora.) 

 

Hoteli Crna Gora

Hoteli Herceg Novi

 

50_DSCN0338.JPG50_DSCN0345.JPG50_DSCN0359.JPG50_DSCN0361.JPG50_DSCN0362.JPG50_DSCN0379.JPG
Apartmani Aria Lučić - Turistički vodič kroz Herceg Novi

Ovo je sferni 360 ° panoramski video. Promijenite ugao gledanja pomicanjem ekrana....

com_city/herceg_novi/h/ist_1220_herceg_novi_001Turistički vodič kroz Herceg Novi

HERCEG NOVI, Herceg Novi je jedan od najljepših primorskih gradova u Crnoj Gori. Srednjevjekovne tvrđave na strmim brežuljcima i zidine okružuju stari grad. Sa Belaviste Starog...

com_city/herceg_novi/h/ist_2803_herceg_novi_002Hercegnovska gravitirajuća predgrađa, Crna Gora

 , Po prelasku hrvatsko-crnogorske granice na Debelom brijegu, 7 km od Herceg Novog, nailazimo na Prijevor, naselje koje se po prvi put pominje 1427, po tome što se otuda prolazilo do drugih sela. Crkva Sv....

com_city/rose/h/_dsc6940_hercegnovi_rose_001Rose (Poluostrvo Luštica) - Crna Gora

Malo se turističkih naselja u Crnoj Gori može podičiti i romantičnim imenom! To je svakako slučaj sa Rosama, mjestašcetom na sjeverozapadnoj obali poluostrva Luštica. Punto Rose, Uvala ruža ili jednostavno Rose, svojim izgledom...

Herceg Novi Montenegro Hotels and Accommodation
2232_hotel art media
Hotel Art Media
var booking = {, env : {, b_simple_weekdays: ['Mo','Tu','We','Th','Fr'...
Guest House Aria
Apartman Vučković
See all in category Montenegro Hotels and Accommodation