Change language
Crna Gora > Grad > Petrovac

Petrovac, Crna Gora

Image 
 
Petrovac, Crna Gora

Petrovac je mediteranski medaljon! Arhitektonski, biljni i klimatski. U sastavu Budvanske rivijere, na 19 km od turističke prijestonice (v. Budva), na 9 km od Svetog Stefana (v. to), Petrovac se odlikuje jedinstvenom plažom, dvama nedalekim ostrvcima-hridinama, rajskom uvalom Lučice, obalnim nizom starih palata, i dominantnom tvrđavom. 
Image 
 
Image 
 
Pogled na Petrovac s Jadranske magistrale, ili s obale svejedno, nudi ono čime se ne bi mogle da podiče mnoge crnogorske top-destinacije: sve što je u fokusu, naprosto obećava! Osnovni elementi idiličnog odmora nalaze se poslagani jedan uz drugi: duga prirodna plaža – potom još jedna, rajska uvalica, odvojena šumovitim rtom – pa dva ostrvceta nedaleko od obale, Tvrđava nad lukom, restorani i noćni klubovi, tek su okvir priče o urbanom mediteranskom medaljonu – Petrovcu.
Image 
 
Utonuo u primorsku vegetaciju maslinjaka i borovika, ovaj je današnji obalni gradić bio naseljen još u rimsko doba, o čemu svjedoče ostaci mozaika iz 2. v. Do njih se stiže uzbrdo, bez putokaza, prema crkvi Sv. Ilije, pa je uputno konsultovati lokalne vodiče.
U srednjem se vijeku mjesto zove Lastva. Naselje se razvilo nakon što su Mlečani na obali izgradili lukobran i fortifikaciju. Obalno urbano jezgro počinje da se formira u 19. v, kada se grade konobe za skladištenje i prodaju vina, maslinovog ulja i slane ribe. Od tada pa sve do 1918, mjesto se zove Kastel Lastva, a od 1918. nosi ime Petrovac – u čast srpskog kralja Petra I Karađorđevića – kada Petrovac ulazi u sastav Kraljevine Jugoslavije.
Image 
 
Duž 600 m dugog šetališta srpastog oblika, što prati liniju plaže, pod borovima, između kamenih kuća i palata, nalazi se ovdašnji kulturni centar „Crvena komuna“. Ime duguje sjećanju na pobjedu komunista na lokalnim izborima, 1919. Prvi metri šetališta nalaze se u majušnoj marini, pod mletačkom tvrđavom Kastelo, danas pretvorenom u atraktivni noćni klub. Dominantni spomenik u obliku svjetionika posvećen je poginulim Paštrovićima u Drugom svjetskom ratu. 
Pleme Paštrovića bilo je do modernog doba najbrojnije pleme u Boki Kotorskoj (pod geografskim pojmom Boke Kotorske podrazumijevana je u starini cijela oblast Zaliva i današnje Budvanske rivijere). Pojedini Paštrovići postali su plemići za vrijeme srpskog cara Dušana. 
Image 
 
U 15. v. udružilo se 12 paštrovskih plemena u tzv. bankade. Godine 1422. prihvataju vlast Venecije, i pristaju da se bore na strani Kotora, protiv Turaka. Za uzvrat traže autonomiju i sasvim slobodne uslove trgovine. Paštrovići tada osnivaju svoj sud, sa 4 sudije i 12 plemića koji su se birali svake godine na Vidovdan (28. juna, na dan kad je 1389. Srbija na Kosovu, u borbi protiv Turaka, izgubila carstvo). Sudili su po srednjovjekovnom Dušanovom zakoniku i lokalnim „amandmanima“. Zasijedanja ovog istorijski atipičnog Suda održavala su se na Drobnom pijesku (plaži nedaleko od Petrovca, izuzetno čistoj i karakterističnoj po tome što i usred ljeta ovdje protiče pitak potok!), na ostrvu Sv. Stefan i u manastiru Praskvica (v. Budva, Crna Gora). 
Image 
 
Iako su prvo Francuzi, potom i Austija, oduzeli Paštrovićima autonomiju, nastavilo se sa zasijedanjem ovog Suda sve do 1926. Godine 1999. simbolično je obnovljena tradicija Bankade (održava se svake godine na Vidovdan, 28. juna). Grad danas ima i drugih atraktivnih sezonskih turističkih fešti, od kojih je najpoznatija Petrovačka noć. 
Image 

Petrovački pejzaž idiličan je i zbog pomenuta dva ostrva, zapravo dvije veće hridine. Lijevo ostrvo, gledano s obale, zove se Katič. Desno je Sv. Neđelja, s istoimenom majušnom crkvom na hridi. Sagradili su je pomorci, u čast Sv. Bogorodice, zaštitnice pomoraca.
Image 
 
Dvije mjesne crkve, Sv. Ilije i Sv. Tome sagrađene su u 15. v. Zanimljivo, crkva Sv. Tome sagrađena je na mestu gde je pogino pop Rade Andrović. Istorijska priča vezana je za godinu 1785, kada je turski paša iz Skadra, Kara-bušatli Mahmud, iako je dao riječ da neće, opljačkao i spalio sva paštrovska sela. Pop Andrović odlučio je zato da osveti nepravdu. Uvjereni da sveštenik nije naoružan, Turci puštaju popa Androvića u pašin šator; pop vadi kuburu, ona blokira, i Androvića pogubljuju. 
Image 
 
Na svega 2,5 km od Petrovca nalazi se srednjovjekovna pravoslavna duhovna oaza manastira Gradište (v. Buljarice, Crna Gora). Po legendi, osnovan je početkom 12. v, mada se u prvim pisanim dokumentima srpskog kralja Milutina pominje 1307. Turci ga pljačkaju godinama. U 16. v. ovdje rade mnogi ikonopisci. Postradao u zemljotresu 1979, manastirski je kompleks danas sasvim obnovljen.

50_ist_1309_Petrovac_001.jpg50_ist_1311_Petrovac_002.jpg50_ist_1312_Petrovac_003.jpg50_ist_1318_petrovac_007_Ulcinj_Kite_Sfera_Velika_Plaza003.jpg50_ist_1319_petrovac_008_Ulcinj_Kite_Sfera_Velika_Plaza004.jpg50_ist_1321_petrovac_010_Ulcinj_Kite_Sfera_Velika_Plaza006.jpg
com_city/petrovac/h/ist_1331_petrovac_plaza_lucice005_ulcinj_kite_sfera_velika_plaza015Petrovac, Crna Gora

  Petrovac, Crna GoraPetrovac je mediteranski medaljon! Arhitektonski, biljni i klimatski...

Petrovac Montenegro Hotels and Accommodation
1963_top floor terrace
Apartmani Almaja
Almaja Villa se nalazi 70 metara od plaže, uz prelijepu borovu šumu u mirnoj ulici preko puta...
Vila Venami
Apartman Top View
See all in category Montenegro Hotels and Accommodation