Aria Lucic Apartments - Herceg Novi Traveler Guide

Ovo je sferni 360 ° panoramski video. Promijenite ugao gledanja pomicanjem ekrana.

Turistički vodič kroz Herceg Novi

HERCEG NOVI

Image

Herceg Novi je jedan od najljepših primorskih gradova u Crnoj Gori. Srednjevjekovne tvrđave na strmim brežuljcima i zidine okružuju stari grad. Sa Belaviste Starog grada se pruža jedinstveni pogled na ulaz u Boku, jedan od najljepih fjordova svijeta. Mediteranski izgled Herceg Novog harmonično dopunjuju  mletački, orijentalni, romanski i moderni stilovi. Tu su crkve, manastir, škole, hoteli, dom zdravlja, opšta bolnica, institut za rehabilitaciju i višenamjenska sportska sala. Zbog bogatog kulturnog i arhitektonskog naslijeđa Herceg Novi zovu gradom tvrđava, zidina, crkava i zvonika, gradom skalina, ali i sunca i mimoza, pisaca i slikara. Duž obale Herceg Novog i njegovih predgrađa proteže se 7 kilometara dugo Šetalište „5 Danica“, najveličanstvenije šetalište na Jadranu.  Niz malih ribrskih naselja čine jedinstvenu hercegnovsku rivijeru, dugu 15 km. Prirodne i kulturne vrijednosti učinile su da Herceg Novi bude kosmopolitski grad u toku cijele godine. Kada jednom posjetite Herceg Novi, on zauvijek ostaje u vašem srcu.

Rose (Poluostrvo Luštica) - Crna Gora

Malo se turističkih naselja u Crnoj Gori može podičiti i romantičnim imenom! To je svakako slučaj sa Rosama, mjestašcetom na sjeverozapadnoj obali poluostrva Luštica. Punto Rose, Uvala ruža ili jednostavno Rose, svojim izgledom plijene pažnju, jer su nalik kakvom mediteranskom arhitektonskom medaljonu.
Image

Hercegnovska gravitirajuća predgrađa, Crna Gora

  ImageImage
Po prelasku hrvatsko-crnogorske granice na Debelom brijegu, 7 km od Herceg Novog, nailazimo na Prijevor, naselje koje se po prvi put pominje 1427, po tome što se otuda prolazilo do drugih sela. Crkva Sv. Gospođe obnovljena je 1875. Crkva Sv. Nikole, porušena 1818, poticala je iz 14. v. U ruševnom je stanju i crkva Sv. Velikomučenika cara Lazara, na obližnjem Vidovom vrhu. U zaseoku Rustovo, nalaze se ostaci Sv. Irine.

U dolini istoimene rijeke koja se uliva u more pred Igalom, nalazi se Sutorina, poznata po nekadašnjim soliotskim bazenima. Upravo toj specifičnoj geografiji Herceg Novi duguje svoje postanje, jer je grad osnovan 1382. zbog trgovine solju (v. Herceg Novi). Sutorinska solana stalno je u živi istorijskih sukoba, Dubrovčana i Novljana, Mlečana, Turaka. U jednom trenutku 17. vijeka, pojas od 2 km slane obale, pod bosanskom je, turskom vlašću. Tzv. Grimanijeva linija biće međa sve do Prvog svjetskog rata, a Sutorina će imati povlašćeni status s opštinskom samoupravom. Turci su iz Sutorine protjerani 1857. Slobodnom teritorijom doprema se pomoć hercegovačkim ustanicima (protiv Turaka). Za veoma kratko vrijeme tokom Socijalističke Jugoslavije, Republika Bosna i Hercegovina izlaziće na more oko rečena 2 km ušća rijeke Sutorine. Od sakralnim spomenika valja pomenuti crkve Sv. Đorđa i Sv. Stefana iz 17. v, crkvu Sv. Nikole iz 15. v, crkvu Roždestva Jovanovog s kraja 15. v, Sv. Ilije po predanju iz 14. v, te crkvu Sv. Preobraženja Gospodnjeg iz druge polovine 17. v, obnovljenu 1875.

Obalno mjestašce Njivice nalaze se par kilometara od Igala, gotovo sučelice hercegnovskoj gradskoj luci. Perspektivom dominija moderno hotelsko naselje uronjeno u mediteransko rastinje. Velika šljunkovita Kraljičina plaža ime je dobila po kraljici Mariji (Karađorđević), koja je ovdje kupala 1932. U Njivicama postoji crkva Sv. Petke.

Do obližnjeg naselja Žvinje vode vijugave asfaltirane serpentine (3 km). Iako iz Herceg Novog izgleda kako su Žvinje podignute na planinskoj kosini, ipak nije tako. Pogled izbliza otkriva da je svaka kuća podignuta na nekoj od kaskada, sa zaista jedinstvenim pogledom na Zaliv, sve do naudaljenijih kutaka onog manjeg unutrašnjeg, Tivatskog zaliva. Iako bez izvorske vode, Žvinje su danas pune vikendica. Vlasnici znaju zašto: zbog jedinstvenog pogleda! Ipak, kruna svih vidikovaca nalazi se na pješačkih pola sata, uz brdo Ilinica. S vrha, iz omalene porte sićušne crkve Sv. Ilije pak – vidi se i cijeli Zaliv i dio hrvatske obale sve do Molunta, uključujući i tamošnji omaleni arhipelag! Uz crkvu je grobnica francuskim vojnicima poginulim 1806, orijentisana tako da bi ovi mogli da vide zemlju iz koje su potekli...

Od Igala do Sušćepana vodi put u dužini od 2 km. Naselje je dobilo ime po crkvi Sv. Stefana koju je po predanju izgradio osnivač Herceg Novog, Tvrtko I. Dvije parapetne ploče prikazuju grifone (ostaci ikonostasa iz 11. v). Kapitel s vegetabilnim motivima motivski takođe pripada 11. v.

Do juče zapostavljeno, selo Trebesin pretvorilo se u jednu od najpoželjnijih prigradskih lokacija, jer obiluje izvorskom vodom! Voda usred žarkog ljeta ovdje je veća atrakcija od crkve Sv. Tome, u čijoj se porti nalaze zanimljive stare nadzemne ozidane grobnice. Pogled se rasprostire na cijeli Topaljski zaliv, ostrvo Mamulu i na otvoreno more.

Na 230 m nadmorske visine nalazi se Mojdež. Prvi put se pominje 1336. Poznato po mlinovima na izdašnim pitkim izvorima, i po školi na narodnom jeziku iz 1878. Crkva Sv. Neđelje izgrađena je u 16. v, crkve Sv. Đorđa, Sv. Trojice i Sv. Nedjelje – u 18. v. O crkvama Sv. Spasa i Sv. Gospođe svjedoče podaci iz katastra 1700. g.

I Ratiševina se diči tekućom vodom. Ima crkvu Sv. Trojice koja se u 18. v. pominje kao manastir, i crkvu Sv. Varvare u zaseoku Šipak. Idilični mir oplemenjen je aromatom lovora koga ovdje ima na pretek. Naselje se nalazi na 380 m nadmorske visine, s pogledom na more.

Podi
se nalaze na 300-ak m nadmorske visine, i do njih se stiže preko prigradskih Meljina (v. to), modernim putem koji na jasno obilježen način skreće s Jadranske magistrale i spaja Boku Kotorsku s Republikom Srpskom (BIH). Na dominantnom mjestu nalazi se jedan od najljepših obalnih pravoslavnih hramova, crkva Sv. Sergija i Vakha. Sudeći po natpisu, sagradio ju je kralj Premislav u 8. v, ali je po drugim indicijama sagrađena kad i Herceg Novi, u 14. v. Na ovdašnjem groblju počivaju zaista brojni i poznati pomorski kapetani.