1. Perast – jedinstveni grad koji je pod zaštitom UNESC-a i ljubavih svih onih koji su imali prilike u njemu boraviti . Smatra se za najstariju naseobinu čovjeka u Boki, ostaci neolitske kulture (3500 god. Prije Hrista) I arheološki nalazi su dokaz da je prostor ovog grada naseljavan od ilirskog, rimskog, ranohrišćanskog perioda do danas. Brojne istorijski značajne građevine najpotpunije oslikavaju Perast, tvrđave, crkve, palate, muzeji svjedoče o burnoj istoriji na ovim prostorima kao i vladavini Napoleona, Francuza, Austrijanaca i drugih velikih osvajača. Dva ostrvca ga posebno cine šarmantnim i daju mu autentičnost, to su Gospa od Škrpjela i Sv. Đorđe.  

 

 

2. Mirišta i Plava Špilja – Ostrvo pokraj Herceg-Novog na kojem se nalazi manastir Vavedenja Presvete Bogorodice iz 14 vijeka (neki tvrde da datira iz 11 tog) i Plava Špilja jedinstven prirodni fenomen na poluosrvu Luštica predstavljaju izuzetne turističke atrakcije ovog grada koje vrijedi posjetiti. Vrata Plave Špilje su stijene koje se izdižu i do 40 metara iznad nivoa mora. Plava boja koja prodire iz dna špilje ostavlja sve posjetioce bez daha.

 

3. Porto Montenegro Tivat – je najluksuznija marina na Jadranu. Izgrađena da ugosti megajahte ali i manje jedrilice. Ovaj moderni turistički kompleks je rađen po najvećim arhitektonsko-građevinskim standardima ne gubeći mediteranski šarm i toplinu. Marina je osmišljena za uživanje i odmor s obzirom da sve što poželite možete naći na jednom mjestu, od brojnih internacionalnih restorana, kafea, prodavnica sa organskom hranom, butici svjetskih modnih brendova, bazeni, galerije, muzej, sve što vam je potrebno za kvalitetno proveden odmor. Kombinacija dobre usluge i magičnog ambijenta pružiće vam osjećaj boravka nekog od elitnih turističkih centara u Evoropi.

4. Sveti Stefan – Grad-poluostrvo kako je dobio naziv, nekada ribarsko mjesto ušuškano na grebenu pokraj obale. U sedamdesetim i osamdesetim godinama postaje najpoznatiji turistički centar za svjetsku elitu. Poznati glumci, umjetnici, kraljevi i prinčevi iz cijelog svijeta dolazili su na odmor u ovaj čarobni primorski gradić. Jedna od česćih gošći bila je i glumica Sofija Loren.

5. Nacionalni park Biogradska Gora –
Između rijeka Lima i Tare, u središnjem dijelu Bjelasice, nalazi se Nacionalni park Biogradska Gora, i u okviru njega jedna od tri posljednje evropske prašume.Ovaj basen je zaštićen od 1878. godine, kada je postao takozvani Kraljev zabran – poklon tadašnjem kralju Nikoli. U samom srcu prašume, na 1094 m nadmorske visine, nalazi se Biogradsko jezero. Neponovljivu plavo-zelenu boju daje mu gusta šuma koja se u njemu ogleda, sa svojih 86 vrsta dendroflore, od kojih su mnoge zašticene (u Nacionalnom parku Biogradska Gora se, inače, nastanjuje 20% endema Balkanskog poluostrva). Ljubitelji prirode stvarno mogu uživati u šetnjama šumama smrče, jele, bukve, brijesta, hrasta ili lipa, a ornitolozi i ljubitelji ptica-u posmatranju leta orla ili jastreba. Od krupnije divljači, česti su jeleni, divokoze, medvjedi i vukovi. Ovdje se može vidjeti čak 80 vrsta leptirova – 40% ukupnog broja vrsta u Crnoj Gori.


© Montenegro.com