Ako ste ljubitelji zime, ovo godišnje doba u Crnoj Gori može biti prilično izazovno, ali i u toj svojoj neizvjesnosti, i izuzetno lijepo. Do sada smo imali prilike da se upoznamo sa sjeverom Crne Gore kada joj se zelene brda i cvjetaju livade, ali zima na crnogorksim planinama ima specifičan šarm.

Opčinjavajući pogled na proplanke i doline prekrivene snijegom, zamrznuta jezera i snježne planinske vrhove koji se ogledaju u njima, može svakog očarati da se zaljubi u ovaj raj na zemlji. Ako ste ove zime planirali istraživanje snježnih vrhova u Crnoj Gori, bilo bi dobro da se pred vaš dolazak malo više upoznate o specificnim zimskim aktivnostima koje će vam biti na raspolaganju, kako bi na što bolji način doživjeli planinske pejzaže sjevernih oblasti Crne Gore. Pa da počnemo...

Nordijsko skijanje

Nordijsko skijanje je jedna od omiljenih zimskih aktivnosti u mnogim krajevima svijeta. Ovaj zimski sport podrazumjeva skijanje po ravnoj površini ili kotrljanje po brdovitom terenu uz pokrete naprijed - nazad, slično hodanju ili trčanju na skijama. Na Žabljaku, 800m od centra grada postoji obilježena staza za langlauf za koju nije potreban ski-pas. Staza, koja je pristupačna svima, počinje kod sportskog centra i prati kružnu stazu kroz uređeni šumski pojas do gradskog jezgra, a završava se kod Doma zdravlja u centru grada. Nordijsko skijanje je idealna zimska rekreacija pogodna za sve uzraste, i što je najbitnije, ne treba vam nikakvo iskustvo da biste uživali u ovom ugođaju na snijegu. Tura može biti organizovana u grupi, a vodič će vas pored tehnika nordijskog skijanja podčiti o istoriji ovog malog planinskog grada i odgovorigti na mnoga vaša pitanja o zimi u ovom predivnom planinskom kraju.
Hodanje na krpljama

Žabljak je možda najbolje poznat po šetnjama gustim šumama smrče i jele, sa blagim usponima i padovima od najvećeg ledničkog jezera na masivu Durmitora, Crnog jezera, do Skijaškog centra Savin kuk, kao i obratno. Navucite krplje na zimsku obuću i doživite prirodne ljepote Durmitora zimi na drugačiji način. Čar daje vizuelna ravnoteža bijelih, puderastih staza i zimzelenih borova koji iskaču kao kontrast duž čitave putanje.


Staza prolazi kroz staništa raznih šumskih životinja čije se prisustvo uočava po tragovima na snijegu i izaziva posebnu vrstu uzbuđenja.
Dužina staze iznosi 6,7 kilometara, što je oko dva sata šetnje u kojoj se savladava uspon od 268 metara. Nekada su ljudi na prostoru Durmitora i Jezerske visoravni koristili krplje da bi mogli prelaziti velike distance prekrivene snijegom, dok je danas hodanje na krpljama popularan vid rekreacije i aktivnog odmora na snijegu. Staza za hodanje na krpljama markirana je zimskom markacijom i pogodna je za korisnike svih uzrasta.

Vožnja motornim sankama

Stanovnicima Kolašina i Žabljaka ne smeta hladnoća, a postoji nekoliko mjesta gdje to mogu i da pokažu. To je u divljoj i netaknutoj prirodi koja se zimi zamrzava duž područja Sinjajevine, Bjelasice i Komova sa sniježnim padavinama između 110 i 150 centimetara, a na najvišim terenima i preko dva metra, sa padavinama koje traju i preko 60 dana godišnje. 1000 metarsko dugu stazu za motorne sanke ćete naći na preko 2000 m nadmorske visine, koja omogućava vožnju kroz zaleđene borove, jele i smrče i gdje ćete doživjeti prelijepi pogled na skrivene dijelove planine koji su nepristupačni skijačima i pješačima.


Jedna od najprekrasnijih avanturističkih staza prolazi kroz selo Njegovuđa, u pravcu Sinjajevine, pored Zminičkog jezera i kroz katune Studenci i Gomile. Nakon djelimične vožnje stiže se do Zabojskog jezera, gdje se pravi pauza. Zabojsko jezero se nalazi na 1477m nadmorske visine u Nacionalnom Parku Durmitor.


Vožnja se nastavlja pored Zabojskog jezera drugom stranom planine Sinjajevine, podnožjem vrha Kurozeb (1886m) i dalje kroz katune do sela Gornja Bukovica, koji se nalazi izmedju Šavnika i Žabljaka, zatim dalje pored prelijepih planinskih jezera Vražjeg i Ribljeg jezera. Put dalje vodi preko Jezerske visoravni u Žabljak, sve do hotela. Vožnju motornim sankama možete kombinovati sa obilascima, Nordičkim disciplinama i planinskim kampiranjem, individualno ili u grupi. Tura je duga oko 60 km.

Skijanje

Zima na Žabljaku i Kolašinu je uzbudljiva, a sa prvim snijegom se stvore gužve, ali tada počinje i zabava. Bilo da uživate u vjetru na vašem licu dok se spuštate niz stazu ili tišinu i mir šume dok ste na skijama, ovaj sjeverni grad raspolaže zimskim stazama za sve ljubitelje ovog sporta.


Staze u Kolašinu su povoljne i tokom drugih godišnjih doba / sezona, a Ski centar Kolašin je jedno od najvećih snježnih igrališta u Crnoj Gori, gdje ćete naći preko 16,5 km uređenih skijaških staza koje se održavaju po najsavremenijim standardima i koje su okružene spektakularnim pejzažom. Tokom skijanja zimzelena pozadina prekrivena snijegom je magičan prizor. U ponudi su staze za sve tipove skijaša i bordera, od početnika do onih najzahtjevnijih, a klasifikovane su i obilježene kao: lake, srednje teške i teške.


Staze se i u ljetnjem periodu pripremaju tako da se na njima može skijati i kada je visina sniježnog pokrivača minimalna. Takođe, u podnožju, skijalište posjeduje i sistem za vještačko osnježavanje staza što obezbjeđuje da ski sezona počne sredinom decembra i traje do polovine aprila.


Centar "Kolašin 1600," koji je dobio naziv po nadmorskoj visini polazne tačke šestosjedne žičare i lokacije na kojoj je smještena bazna stanica, ima konfiguraciju terena u koju se zaljubljuju i najveći ljubitelji skijanja i bordinga, jer se između staza nalaze sniježni pokrivači koji pružaju mogućnost za bezbijednu, slobodnu vožnju, odnosno popularno rečeno - free ride. Kolašin 1600 je konstantno u fazi daljeg širenja, tako da centar uskoro dobija i novu žicaru K7, kojom će se povezati sa ski centrom Kolašin 1450. Pored ove žičare u završnoj fazi izgradnje je dodatnih 9 staza ukupne dužine 10,5 kilometara. Planirano je da 2021/2022 godine ova dva skijaška centra budu objedinjena nakon čega će Kolašin postati jedan od najvećih ski centara u regionu, jer će raspolagati sa oko 45 km skijaških staza.
Snowboarding

Crnogorske planine su od nedavno postale popularne u jugoistočnom dijelu Evrope po raznim zimskim sportovima. Ove godine skijališta koja će okupiti brojne poznate ličnosti i turiste iz raznih zemalja svijeta su Kolašin 1600, Torine, Jeloviča, Zarski, Cmiljača, Savin Kuk i skijalište Javorovača. Staze se redovno održavaju, a tu je za svakoga po nešto od rekreativnih staza, malih staza do snowboard parka sa skakaonicama.


Jedan od zimskih sportova koji se posebno izdvojio tokom prethodnih godina i koji privlači pažnju sve većeg broja gostiju iz zemlje i inostranstva je snowboarding. Na ski centru Vučje ranijih godina se održavao niz manifestacija koje su značajne ljubiteljima ovog sporta. Na ski centru Vučje, u martu 2014., se organizovao i Međunarodni Snowboard i Hip Hop Event, u kojem su učestvovali snowboard klubovi iz svih bivših jugoslovenskih država. Zvanična sezona snowborda i skijanja u ski centru Kolašin 1600 otvara se 18.12.2021. nastupom jednog od najpopularnijih Dj-eva u regionu i šire, Markom Nastićem.
Turno skijanje

Jedan od najnovijih sportova, sve popularniji ljubiteljima prirode i aktivnostima na snijegu, je turno skijanje. Ovu aktivnost, koja je više okrenuta planinama i zavisi od uslova koje diktira priroda, često povezuju sa ski trčanjem zbog toga što se izvodi van uređenih staza. Međutim, turno skijanje se uglavnom razlikuje po načinu izvođenja samog uspona, a kako će tura izgledati zavisi isključivo od sopstvenih kondicionih moći učesnika. Pri turiranju se koristi specijalna oprema koja omogućava jednostavno i efikasno penjanje sa skijama na nogama. Tokom ture može se obići i povezati više vrhova, u zavisnosti od kondicije i sniježnih uslova na stazama. Sa vrha se skija u dolinu, doživljaj uključuje penjanje, ali i spuštanje, i na taj način se skijanje i planinarenje povezuje u idiličnom planinskom ambijentu.

Panoramska vožnja žičarom

Sa potpuno rekonstruisanim ski-liftovima “Jezerine” i “Ključ”, žičarom “Ćupovi”, kao i novom šestosjedom žicarom “Vilina Voda” koja predstavlja najsavremeniju žičaru otvorenog tipa u Crnoj Gori, nije se teško distancirati od gužve. Najveću atrakciju ski centara u Crnoj Gori ove godine predstavlja šestosjedna zičara K8 čija se izlazna tačka nalazi na nadmorskoj visini od 2.035 metara. Panoramska vožnja žičarom goste vodi do vrha koji se zove Troglava, odakle se pruža veličanstven pogled na okolne planine. Žičara je opremljena grijačima, zvučnicima i wi-fi signalom. Kapacitet žičare je 5.500 skijaša na sat.

Budući da je sjever Crne Gore centar zimskih aktivnost na jednom mjestu, razlozi koje smo pomenuli će vas sigurno postaći da isplanirate vaš zimski odmor i posjetite ovaj prelijepi kraj. Sve brige ostaju za vama kada se nađete pred grandioznim pogledom na crnogorske vrhove i jezera. Dakle, ako ste odlučni da vas zimski odmor provedete u Crnoj Gori, ovo je 7 najboljih aktivnosti koje ne biste trebali propustiti! Nadamo se da će vam ovaj članak dati najbolju predstavu o tome u koje bi zimske aktivnosti trebali da se uključite. Dakle, doživite neviđeno iskustvo aktivnog odmora na crnogorskim planinama tako što ćete rezervisati svoje veselo putovanje u planine na vrijeme.

 

 


© Montenegro.com