Crnu Goru možemo svrstati u jednu od zemalja sa najvećim brojem kafića u odnosu na broj stanovnika, stoga bez obzira u kojem dijelu Crne Gore se nalazili, sigurni smo da ćete naći mjesto gdje možete uživati u piću i posmatrati prolaznike.

Tokom vaše sljedeće posjete Crnoj Gori, zasto ne biste potrazili kafić koji je malo unikatniji u svojoj ponudi i ambijentu?

Napravili smo listu od 8 kafea koji se nalaze po čitavoj Crnoj Gori koju biste apsolutno trebali provjeriti:

 
 Soba Podgorica

Smješten u urbanom dijelu grada, u Bokeškoj ulici u Podgorici, ovaj kafić koji je koncipiran kao privatni dnevni boravak što najbolje oslikava zid prekirven policama sa knjigama. Prvobitna namjena ovog kafića je promocija različitih vidova umjetnosti i kulture, a misija je afirmacija stvaralaštva mladih afirmisanih i neafirmisanih umjetnika, što doprinosi bogatijoj i sadržajnijoj kulturnoj ponudi glavnog grada. U kafiću "Soba" možete prisustvovati izložbama slika i fotografija, književnim promocijama, projekcijama filmova, muzičkim tematskim večerima i tribinama. Ako ste ljubitelji kreativnosti i stvaralaštva ovog domena, ovdje ćete uvijek zateći interesantnu atmosferu.


Imanje Knjaz

Ovaj atraktivan kafe/restoran je lociran u Podgoričkom komšiluku, na poznatom izletištu Mareza, u jednom od najunikatnijih i najljepših ambijenata u Crnoj Gori. Na meniju ćete naći mnoga crnogorska tradicionalna jela, kao što je kačamak. Cijene su prilično pristupačne, pa makar možete svratiti na kafu i obići ovaj šarmantan objekat i predivnu okolinu. Ljeti ćete uživati u hladovini uz zvukove prirode, žubora vode i cvrkuta ptica, a zimi, uz pucketanje vatre u kaminu. Na Imanju Knjaz ćete osjetiti opuštajuću i lagodnu energiju uz zelenilo i šum rijeke, bilo da ste na jutarnjoj kafi, ručku ili večeri.

El Rey Budva

Lokal je pozicioniran na samoj Jadranskoj magistrali, na putu ka gradu Budva. Smješten na litici, iznad jedne od najljepših plaža u Crnoj Gori - Jaz, savršeno je stajalište za osvježenje i opuštanje duše i tijela. Ono što ovaj kafe-restoran čini kul je spektakularan pogled na beskonačnu pučinu plavog Jadrana, okolne planine i plažu Jaz. Veliki izbor pića i koktela, ukusnih mediteranskih i internacionalnih specijaliteta, pretvaraju ovo mjesto u bajkovito iskustvo za vaša čula. Ovo je jedno od onih mjesta kada jednom dođete teškog srca ćete otići, sa nadom i željom da ćete ga ponovo posjetiti.

Možete sjedati satima u El Rey-u i kako vrijeme prolazi i nebo mijenja boje, osjećaj postaje sve bolji. Omiljeno je mjesto za turiste, posebno tokom sunčanih dana, kako zimi tako i ljeti.

Ma-cherie Tivat

Ma-cherie je prvobitno nastala kao palačinkarnica. Ovdje ćete imati priliku da isprobate orginalne i nezaboravne palačinke i vafle (bakine kolačiće) koje su uvijek dostupne. Meni takođe sadrži doručak tost, korasane i raznovrsne sendviče u kojima možete uživati u toplo dekorisanom ambijentu sa prelijepom terasom okruzenom slikovitim pejzažom, ili jednostavno naručiti jela za ponijeti. Ovo je idealno mjesto za doručak, uzinu i zasladjenje koje servira jela od svjezih, lokalno proizvedenih namjernica. Razne vrste palačinki, između ostalih i Američke, su specijalitet ovog kafića, kao i kafe i ostale vrste toplih i hladnih napitaka. Dekor ambijenta je živih boja, stilski uređen i što je najvažnije pruža ugodan i jedinstven doživljaj.
Kafeterija - Porto Montenegro Tivat

Kefeterija je kafe, u pravom smislu te riječi, smješten u Porto Montenegro marini u Tivtu, i pravo je otkriće za ljubitelje raznih vrsta kafe, čajeva, cijedjenih sokova, i ukusnih i modernih dezerta. Odusevit ćete se interesantnim i detaljnim menijem. Kao da ovi detalji već nisu dovoljni da bi privukli vašu posjetu, bašta i enterijer ovog lokala su dizajnirani u minimalistickom, modernom stilu, u prirodnim tonovima i materijalima, što daje poseban osjećaj relaksirane i opuštene atmosfere.


Još jedna karakteristika ovog mjesta je proces prženja razne vrste kafe koja se nabavlja iz Indije, Kenije, Kolumbije ili Brazila i uvijek ima svjež i prepoznatljiv ukus. Proces prženja kafe se odvija neposredno pred konzumaciju, količina je uvijek dozirana tako da kafa ima specifican ukus i ugođaj.

Letrika Caffe Bar - Stari grad Kotor

Letrika Caffe Bar se nalazi u jednoj od uskih ulica i prolaza u starom gradu Kotora. Prostor je ukrašen antikvitetima, a Nikola Tesla je tematika ovog simpatičnog kafea. Ako volite vintage i retro stil ovdje će vam se mnogo dopasti. Letrika je jedini kafe-bar u Crnoj Gori koji još uvijek servira starinsku Kotorsku charchoal kafu. Smatra se da su pomorci donijeli ideju charcoal kafe, ali se ne zna tačno u kojem periodu. Charcoffe je nezaboravni ugođaj kafe koji morate da okusite. Dodatak gorućeg uglja otklanja kiselost tradicionalnih vrsta kafe i čini ukus super laganim i unikatnim.

Način serviranja je sledeći: uzeti užareni ugalj hvataljkom, potom ga stavite u kafu i sačekate dok ključanje ne prestane. Dodajte sećer po želji. Ovdje se tokom ljeta, na otvorenom prostoru dešavaju žurke i svirke za pamćenje.

Velja Vrata - Stari grad Bar

Ovaj café-restoran domaćih specijaliteta smješten je u istorijskom dijelu starog Bara, u ulici StaroBarska čarsija, na samom ulazu u tvrđavu. Dok većina kafića i restorana u ovom popularnon kraju turistima nudi malo skuplju ponudu, ovaj kafe se ponosi pripremanjem svježe, domaće hrane po pristupačnim cijenama. Odlična usluga, prekrasan pogled niz starogradsku ulicu i cvijece koje krasi terasu kafića upotpunjuje ambijent i podsjeća na stara vremena. Ne možete otići a da ne probate neki od domaćih specijaliteta, kao što su baklava, domaći sok od šipka, tursku kafu ili lokalno pivo, koji su samo neki od omiljenih.
Stanica Skver - Šetaliste Pet Danica Herceg Novi

Ovaj kafic je smješten u nekadašnjoj zgradi stare zelježničke stanice iz 1934. godine. Orginalna fasada je sačuvana, dok je enterijer renoviran u industrijsko-minimalistickom stilu, dekorisan sa modernim printovima i interesantnim starim fotografijama. Ovo je mjesto idealno ako šetate više-kilometarkim šetalistem uz obalu Herceg Novog, i želite da predahnete uz dobru kafu ili prezalogajite nesto na brzaka u najljepšem ambijentu sa pogledom na gradsku luku.

 


© Montenegro.com