1. Paraglajding Budva

Paraglajding Crna Gora Budva klub nudi ture letenja u tandemu na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Evropi.

Mjesto uzletanja je iznad Budvanskih plaža, na vrhu planine u Brajićima, sa veličanstvenim pogledom na obalu Bečića i čitavog grada Budve.

Za posjetioce koji su željni uzbudljivih avantura tokom odmora, preporučujemo da ne propuste ovo unikatno iskustvo. Zbog stabilnih vremenskih prilika i predivnog pejzaža - kombinacija planina, dolina i pjescanih plaža - ova lokacija se smatra za jednu od premijernih paraglajding tačaka za poletanje u Evropi.

Tandemsko poletenje počinje sa opremanjem para za let. Potrebni su vez u sjedalu, kaciga i pomoćni padobran, kao i entuzijazam za ovaj unikatan doživljaj. Kada je tim spreman za poletanje, sledi jedan zalet do desetak metara, sa cimajem paraglajdera koji prati tadnem dok se krilo potpuno napuni vazduhom i počne lagano uzdizati. U tom trenutku se gubi tlo koje je već za njima, a ispred se prikazuje nezoboravan, veličanstveni prizor koji je nevjerovatno opisati.

Tim Budva paraglajding klub garantuje savršeno siguranu leteću avanturu u bilo kojem vremenskom periodu tokom čitave godine iz razloga što je Crna Gora jedno od najboljih i najprikladnijih mjesta za ovu aktivnost.

Bez obzira na vaše godine ili iskustvo u letenju, paraglajding je dozvoljena zabavna aktivnost u Crnoj Gori za poprilično svakoga. Tim koristi posebnu, specijalnu opremu koja omogućava i trogodisnjacima da lete, a starosna granica za najstarije letače, koji žele takvo uzbuđenje, je 93 godine 'mladosti'. Tandemi mogu da teže od 25 do 120 kg po vezu. Let paraglajderom je izvaredno i veselo iskustvo čak i u zimskom periodu.

2. Kanjon Nevidio avantura

Ako uživate u avanturističkim odmorima, preporučujemo vam jednu od najuzbudljivijih tura - kanjon Nevidio avanturu. Nevidio kanjon se prostire blizu grada Savnik u centralnoj Crnoj Gori.

Kamena struktura, vodopadi i raznolikost ribljih vrsta ovog čarobnog mjesta kreiraju nevjerovatan ugođaj.

Ova avanturistička tura traje četiri sata, i sastoji se od intenzivne vožnje prepune skokova i raznih iznenađenja, vodoskoka i lavitinata pri svakom okretu. Tokom čitave ture biće mnogo zabave tokom klizanja, skakanja i plivanja. Stoga, budite spremni da uskočite u osvježavajuću, kristalno čistu rijeku sa prikladnom opremom!

 
Ako ste u potrazi za većim senzacijama tokom odmora ili ste 'zavisnik od adrenalina', najuzbudljivija stvar oko ove ture je da se nikad ne zna sta nailazi sledeće u kanjonu. Ljudi su opčinjeni netaknutom prirodom i legendarnim pejzažom u planinama Centralnog dijela CG. Nevjerovatna zabava vas očekuje kroz kanjon Nevidio dug 2km, gdje ćete se penjati, puzati i skakati kroz spektakularno stjenoviti teren i završiti turu sa skokovima od 8, 10 ili 12 metara visoke stijene.
Nakon ove uzbudljive ekskurzije, možete ručati u slikovitom Etno-selu Nevidio. U glavnom nakon ove iscrpne ture, učesnici su dobrog apetita i imaju obilan izbor jela lokalne kuhinje i Nikšićkog piva.


3. Tara Rafting

Nevjerovantna prirodna kombinacija rijeke i kanjona Tara, njena bistra voda i izazovni brzaci su iskustva koje uveliko možete očekivati od ovih tura.
Ljubitelji prirode uživaju u plivanju u čistoj rijeci i hidro masažama malih vodopada. Pored relaksirajućih stopova, ova super kul avantura će vas čak odvesti i u vodene 'bitke' sa drugim rafterima.

Dostupni su različiti nivoi rafting tura - od tura za one koji preferiraju nekoliko ugodnih, opuštajućih časova na rijeci do onih koji vole malo intenzivnije brzake.
Rijeka Tara je rijeka sa kristalno čistom vodom koja ne teče ravnomjerno kroz citav kanjon jer povremeno je u intervalima predvodjena brzacima. Bez obzira da li više volite kraće ili duže vodoskoke, definitivno ćete uživati u turi od 18km Tarinog veličantvenog kanjona. A nakon spektakularnog raftinga, sleduje vas poseban ugođaj u ukusnim, lokalnim specijalitetima.


4. Smokovac penjanje po stijenama

Crna Gora je izuzetna destinacija za penjače koji žele da istraže nešto novo, cijene praktičnu logistiku i vole tufa penjanje. Kada uzmemo u obzir klimu, relativno niske cijene, jednostavan pristup strmim stijenama, neotkriveni potencijal ruta, kao i ostale aktivnosti pored penjanja, Crna Gora je unikatno atraktivna zemlja za posjetu. Jednostavan pristup aktuelnim mjestima čini je takodje dobrom i prikladnom destinacijom za porodice!


Krečnjacke stijene su dobrog i solidnog kvaliteta, iako su tufi najistaknutije strukture. Mogu se naći specificne varijacije kamenih karalteristika poput ploča, vertikalnih zidova, pećina, uzvišenja, itd. Crnogorsko sportsko penjanje takođe nudi penjanje po stijenama, višenamjenske terene, tradicionalno penjanje i solo u dubokoj vodi.

Najbolje vrijeme za penjanje u Smokovcu, malom mjestu 8.5 km daleko od Podgorice, je tokom proljećnjih i jesenjih mjeseci. Ako vlažnost vazduha nije previše visoka, moguće je i penjanje tokom ljetnje sezone, ali samo u hladu.


Najveći izazov je penjati se tokom zimskih mjeseci, s obzirom na mnogo hladnih, kišovitih dana u ovom dijelu CG, i samim tim mokrih ruta. Oblast Smokovca je trenutno najveća sportsko penjačka litica u Crnoj Gori, sa visinom do 35m. Iako ova stijena ima više kategorija za penjanje, najprivlačnija i tipična za ovu oblast je tufa penjanje.
Oblast Smokovca je značajno napredovala od 2006. kada je grupa penjačkih entuzijasta otkrila ovu liticu u blizini glavnog grada Podgorice. U ovom predjelu, postoji oko 80 ruta od kojih je 8b na samom kamenom obrucju, udubljenog oblika i 250m u visini.

Timovi konstantno razvijaju nove, uzbuljive rute, ali za sada, možete uživati u postojećim koje su na severozapadu, jugozapadu, i u glavnom, najrazvijenijem grebenastom dijelu sa pogledom na desnu stranu doline.

5. OFF-ROADING, DIRT BIKE RIDING, ATV & JEEPS Kapetanovo jezero


Želite li da utonete u planinska blaga Crne Gore, ova tura će vas odvesti do najšarmantnijih i najslikovitijih predjela ovog predivnog regiona. Vjesti, strpljivi vodići i savrseno isplanirana ruta, učinice vas dan nezaboravnim. Off-roading, dirt bike riding, atv & jeeps Kapetanovo lake/jezero je cjelodnevna 50 -70 km duga voznja, koja počinje izmedju 9 -10 izjutra i završava kasno popodne.

Neke grupe vole sporije kretanje ispunjeno predasima i stopovima pogodno za fotografisanje, a neke grupe obožavaju brzu, uzbudljivu vožnju bez predaha. Vrijeme povratka zavisi od brzine koju postignete tokom ture. Svaka grupa diktira svoj tempo, pa povratak može biti između 13.00 - 15.00 časova poslije podne, u zavisnosti od toga šta vaša grupa preferira.
Kapetanovo jezero se nalazi na 1.670 m nadmorske visine. Skriveno jezero stoji usamljeno u vrhovima Lukavica planine i okruženo je idiličnom planinskom prirodom. Nevjerovatna priroda, duboka plava voda i sami izgled ovog čarobnog jezera kreira osjećaj raja na zemlji. Vodiči ekskurzija često personalizuju ture u zavisnosti od nivoa stručnosti i lične preference učesnika. Bez obzira, orginalna tura nije rangirana teškom i prikladna je večini posjetilaca.


© Montenegro.com