Adrenalinske i Ekstremne Ture u Crnoj Gori

Published: Tuesday 25th of May 2004 Updated: Sunday 11th of July 2021

1. Paraglajding Budva

Paraglajding Crna Gora Budva klub nudi ture letenja u tandemu na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Evropi.

Mjesto uzletanja je iznad Budvanskih plaza, na vrhu planine u Brajicima, sa velicanstvenim pogledom na obalu Becica i citavog grada Budve.Za posjetioce koji su zeljni uzbudljivih avantura tokom odmora, preporucujemo da ne propuste ovo unikatno iskustvo. Zbog stabilnih vremenskih prilika i predivnog pejzaza - kombinacija planina, dolina i pjescanih plaza - ova lokacija se smatra za jednu od premijernih paraglajding tacaka za poletanje u Evropi.Tandemsko poletenje pocinje sa opremanjem para za let. Potrebni su vez u sjedalu, kaciga i pomocni padobran, kao i entuzijazam za ovaj unikatan dozivljaj. Kada je tim spreman za poletanje, sledi jedan zalet do desetak metara, sa cimajem paraglajdera koji prati tadnem dok se krilo potpuno napuni vazduhom i pocne lagano uzdizati. U tom trenutku se gubi tlo koje je vec za njima, a ispred se prikazuje nezoboravan, velicanstveni prizor koji je nevjerovatno opisati.Tim Budva paraglajding klub garantuje savrseno siguranu letecu avanturu u bilo kojem vremenskom periodu tokom citave godine iz razloga sto je Crna Gora jedno od najboljih i najprikladnijih mjesta za ovu aktivnost.Bez obzira na vase godine ili iskustvo u letenju, paraglajding je dozvoljena zabavna aktivnost u Crnoj Gori za poprilicno svakoga. Tim koristi posebnu, specijalnu opremu koja omogucava i trogodisnjacima da lete, a starosna granica za najstarije letace, koje zele takvo uzbudjenje, je 93 godine 'mladosti'. Tandemi mogu da teze od 25 do 120 kg po vezu. Let paraglajderom je izvaredno i veselo iskustvo cak i u zimskom periodu.

2. Kanjon Nevidio avantura

Ako uzivate u avanturistickim odmorima, preporucujemo vam jednu od najuzbudljivijih tura - kanjon Nevidio avanturu. Nevidio kanjon se prostire blizu grada Savnik u centralnoj Crnoj Gori.Kamena struktura, vodopadi i raznolikost ribljih vrsta ovog carobnog mjesta kreiraju nevjerovatan ugodjaj.Ova avanturisticka tura traje cetiri sata, i sastoji se od intenzivne voznje prepune skokova i raznih iznenadjenja, vodoskoka i lavitinata pri svakom okretu. Tokom citave ture bice mnogo zabave tokom klizanja, skakanja i plivanja. Stoga, budite spremni da uskocite u osvjezavajucu, kristalno cistu rijeku sa prikladnom opremom!

 Ako ste u potrazi za vecim senzacijama tokom odmora ili ste 'zavisnik od adrenalina', najuzbudljivija stvar oko ove ture je da se nikad ne zna sta nailazi sledece u kanjonu. Ljudi su opcinjeni netaknutom prirodom i legendarnim pejzazom u planinama Centralnog dijela CG. Nevjerovatna zabava vas ocekuje kroz kanjon Nevidio dug 2km, gdje cete se penjati, puzati i skakati kroz spektakularno stjenoviti teren i zavrsiti turu sa skokovima od 8, 10 ili 12 metara visoke stijene.


Nakon ove uzbudljive ekskurzije, mozete rucati u slikovitom Etno-selu Nevidio. U glavnom nakon ove iscrpne ture, ucesnici su dobrog apetita i imaju obilan izbor jela lokalne kuhinje i Niksickog piva.


3. Tara Rafting

Nevjerovantna prirodna kombinacija rijeke i kanjona Tara, njena bistra voda i izazovni brzaci su iskustva koje uveliko mozete ocekivati od ovih tura.


Ljubitelji prirode uzivaju u plivanju u cistoj rijeci i hidro masazama malih vodopada. Pored relaksirajucih stopova, ova super kul avantura ce vas cak odvesti i u vodene 'bitke' sa drugim rafterima.Dostupni su razliciti nivoi rafting tura - od tura za one koji preferiraju nekoliko ugodnih, opustajucih casova na rijeci do onih koji vole malo intenzivnije brzake.


Rijeka Tara je rijeka sa kristalno cistom vodom koja ne tece ravnomjerno kroz citav kanjon jer povremeno je u intervalima predvodjena brzacima. Bez obzira da li vise volite krace ili duze vodoskoke, definitivno cete uzivati u turi od 18km Tarinog velicantvenog kanjona. A nakon spektakularnog raftinga, sleduje vas poseban ugodjaj u ukusnim, lokalnim specijalitetima.
4. Smokovac penjanje po stijenama

Crna Gora je izuzetna destinacija za penjace koji zele da istraze nesto novo, cijene prakticnu logistiku i vole tufa penjanje. Kada uzmemo u obzir klimu, relativno niske cijene, jednostavan pristup strmim stijenama, neotkriveni potencijal ruta, kao i ostale aktivnosti pored penjanja, Crna Gora je unikatno atraktivna zemlja za posjetu. Jednostavan pristup aktuelnim mjestima cini je takodje dobrom i prikladnom destinacijom za porodice!
Krecnjacke stijene su dobrog i solidnog kvaliteta, iako su tufi najistaknutije strukture. Mogu se naci specificne varijacije kamenih karalteristika poput ploca, vertikalnih zidova, pecina, uzvisenja, itd. Crnogorsko sportsko penjanje takoðe nudi penjanje po stijenama, višenamjenske terene, tradicionalno penjanje i solo u dubokoj vodi.Najbolje vrijeme za penjanje u Smokovcu, malom mjestu 8.5 km daleko od Podgorice, je tokom proljecnjih i jesenjih mjeseci. Ako vlaznost vazduha nije previse visoka, moguce je i penjanje tokom ljetnje sezone, ali samo u hladu.


Najveci izazov je penjati se tokom zimskih mjeseci, s obzirom na mnogo hladnih, kisovitih dana u ovom dijelu CG, i samim tim mokrih ruta. Oblast Smokovca je trenutno najveca sportsko penjacka litica u Crnoj Gori, sa visinom do 35m. Iako ova stijena ima vise kategorija za penjanje, najprivlacnija i tipicna za ovu oblast je tufa penjanje.


Oblast Smokovca je znacajno napredovala od 2006. kada je grupa penjackih entuzijasta otkrila ovu liticu u blizini glavnog grada Podgorice. U ovom predjelu, postoji oko 80 ruta od kojih je 8b na samom kamenom obrucju, udubljenog oblika i 250m u visini.

Timovi konstantno razvijaju nove, uzbuljive rute, ali za sada, mozete uzivati u postojecim koje su na severozapadu, jugozapadu, i u glavnom, najrazvijenijem grebenastom dijelu sa pogledom na desnu stranu doline.

5. OFF-ROADING, DIRT BIKE RIDING, ATV & JEEPS Kapetanovo jezero


Zelite li da utonete u planinska blaga Crne Gore, ova tura ce vas odvesti do najsarmantnijih i najslikovitijih predjela ovog predivnog regiona. Vjesti, strpljivi vodici i savrseno isplanirana ruta, ucinice vas dan nezaboravnim. Off-roading, dirt bike riding, atv & jeeps Kapetanovo lake/jezero je cjelodnevna 50 -70 km duga voznja, koja pocinje izmedju 9 -10 izjutra i zavrsava kasno popodne.Neke grupe vole sporije kretanje ispunjeno predasima i stopovima pogodno za fotografisanje, a neke grupe obozavaju brzu, uzbudljivu voznju bez predaha. Vrijeme povratka zavisi od brzine koju postignete tokom ture. Svaka grupa diktira svoj tempo, pa povratak moze biti izmedju 13.00 - 15.00 casova poslije podne, u zavisnosti od toga sta vasa grupa preferira.


Kapetanovo jezero se nalazi na 1.670 m nadmorske visine. Skriveno jezero stoji usamljeno u vrhovima Lukavica planine i okruzeno je idilicnom planinskom prirodom. Nevjerovatna priroda, duboka plava voda i sami izgled ovog carobnog jezera kreira osjecaj raja na zemlji. Vodici ekskurzija cesto personalizuju ture u zavisnosti od nivoa strucnosti i licne preference ucesnika. Bez obzira, orginalna tura nije rangirana teskom i prikladna je vecini posjetilaca.