Ako volite provoditi vrijeme na svježem vazduhu i voziti biciklo, isplanirajte odmor u vezi sa tom aktivnošću. Naravno, biciklistički odmori ne moraju biti super intenzivni, kao osmo-časovne dnevne vožnje sa vašim ruksacima, na primjer. Možete jednostavno iznajmiti bicikla na vašoj destinaciji i obilaziti novi grad, pridruziti se biciklistickim turama ili organizovati porodične biciklističke izlete dok ste na odmoru.

Ovo su neke od najboljih destinacija i označenih staza u Crnoj Gori za biciklističke ture, bilo da ste strastveni biciklista ili samo volite da se povremeno provozate na biciklu, kao i naša lista savjeta ako planirate vožnju biciklom tokom vašeg odmora.

 

Ozbiljni biciklisti, koji ne mare za velike putne uspone, trebali bi da se opredijele za biciklistički odmor u Crnoj Gori koja je idealna destinacija za ovu vrstu aktivnog turizma radi njenih predivnih pejzaža. Blaga mediteranska klima je takođe jedna od pogodnosti za biciklizam u Crnoj Gori tokom čitave godine, samo budite sigurni da ste ponijeli zaštitu od sunca, jer je vrijeme veoma toplo u ljetnjem periodu.


Kotor

Jedna od alternativa za naprednije bicikliste je stari rimski put koji je postao biciklistička staza. Ova kružna ruta koja će vas odvesti kroz šumu je grubog terena i poprilično nepouzdana, dok donji dio predstavlja vrlo nezgrapnu, otvorenu stazu sa nevjerovatnim pogledom na Bokokotorski zaliv. Pripazite na turiste koji pješače ovom stazom, i u zavisnosti od godišnjeg doba, vidljivost je solidna tako da ne bi trebali imati neprilika ako gledate ispred sebe. Uzmite u obzir šljunkovite predijele i mnoge stijene koje su veoma opasne na putu nazad. Dijelovi mimo staze mogu biti veoma strmi i opasni, pa treba biti fokusiran i kočiti mudro. Početnici ili oni koji zele nizi nivo poteskoca tokom vožnje imaju na raspolaganju bickiklističku stazu kroz Dobrotu dužine 2km.

Stuoc

Da bi imali tihi, bez guzve, biciklisticki odmor u crnogorskim planinama praćenim divnim vremenom, uzmite u obzir mjesece maj, septembar i oktobar. Za veoma popularnu rutu, koja pokriva Durmitor i park Stuoc, možete očekivati mnogo padova i skokova tokom vožnje. Ako preferirate vožnju sa stotinama drugih biciklista, put se zvanično zatvara za generalni saobracaj svake godine sredinom avgusta i veliki broj lokalnih i stranih posjetilaca učestvuje u ovoj posebnoj voznji.
Staza je specijalno pravljena za takmičenje, i bolje je nazvati - biciklisticka, sa nekim i ravnim dijelovima. Tokom ostalih mjeseci, kada je saobracaj otvoren, na nekoliko mjesta, staza prelazi put sa laganim saobraćajem, stoga preporučujemo opreznost tokom vožnje. Ova zanimljiva staza je dobra za sve nivoe voznje sa skokovima na svakoj razini, pa vam garantujemo dobar provod.


Goles

Ruta koju neki nazivaju "Bjelasicom gore, gore, do Golesa", je prelijepa ilovasta staza koja krivuda svojim putem kroz divnu šumu od katuna Goleš do Biogradskog jezera. A do Goleša, staza vodi od centra Kolašina (sa trga Boraca) preko Basanjeg brda, kroz duboki mir bukovih šuma, pored katuna, gdje mjestani idu u berbu borovnica i čajeva, sve do fantastičnih vidikovaca. Najprije će se ukazati ključ i drugi vrhovi Bjelasice, a kad se prođe selo Klačine, kao nagrada, sljeduje pogled na Kolašin, gorde Komove na Vučje i Maglić. Neka oborena stabla ce uvijek biti na ovoj stazi tako da je oprez neophodan. Staza bi bila jos bolja za vožnju da nema previše grana svih veličina na samoj stazi. Goleš je prelijep katun koji se graniči sa Nacionalnim parkom Biogradska gora, i u katunu postoje dva eko sela gdje možete i prenoćiti.

Dužina staze: 19,4 km
Startna visina: 956m
Maksimalna visina: 17191m

Lovćen

Kako je veći dio rute, koji teče jednom trakom između dva najviša vrha Lovćena prilično visok, ovo nije destinacija za početnike. Lovćen ruta se smatra za najtežom stazom sa nekim ozbiljno strmim dijelovima i kaskadima, ali ćete dobiti neke sekcije i pejzaže koje teku glatko i oduzimaju dah od ljepote za uzvrat.

Trešnjevik – Rudo brdo

Tura napravljena po mjeri biciklista, omogućit će mnogo prijatnih momenata, ali samo ako ne provedete čitavo svoje vrijeme u mučenju i bez daha na usponu.
Početak staze polazi od centra Andrijevice, pravo uz put prema Beranama i nakon 900m skreće lijevo na Trešnjevik put. Na ovoj raskrsnici, na koju stižemo nakon 1.9km ovog puta, nastavljamo samo pravo, duž puta koji se uzdiže do Trešnjevika, planinskog prolaza.

Strmina u usponu je umjerena, ali uspon sam po sebi je više od 16km dug. Cinjenica da se najviše vozi kroz šumu, mnogo pomaže, u sjenkama i kroz debelu hladovinu, sto ce definitivno biti dobar osjećaj tokom toplih dana. Mjesta u drugom dijelu uspona su posebno prelijepa, zato očekujte nekoliko divnih pogleda prema planini Komovi koji će se prikazati ispred vas. Uživajte u slikovitosti ovog bajnog kraja.

Dužina staze: 43.5km
Uspon: 1250 m

Lisa – Bjelasica – Gradišnica – Andrijevica

Najbolja destinacija za srednju kategoriju ili iskusne bicikliste, svakako strastveni biciklisti imaju beskrajne mogućnosti kada se radi o Kolašinu - ski rezort zimi, a destinacija za biciklizam i penjanje ljeti.


Lisa - Bjelasica - Gradišnica - Andrijevica staza je idealna za zavisnike adrelina koji ne pate od vrtoglavice. Uzdignite se i vozite preko Pobodenjak vrha pa se spustite u Gradišnicu, zelenu uvalu i šarmantna okolna naselja, i konačno otkrijte tajni dio bajne Bjelasice. Očekuje vas mnogo atrakcija u manje od 30km puta. Potreban je prosjecan nivo sposobnosti (oni koji su na tom određenom kondicionom nivou moraće da guraju svoja bicikla kratko, na pojedinim mjestima) ali ako uzmemo u obzir da prvo treba stignuti do ovog mjesta, nivo sposobnosti koji je potreban za to se može preciznije definisati kao veoma kondiciono pripremljen. Ipak, napor ce se isplatiti.

Dužina: 29km
Uspon: 800m


© Montenegro.com