Čanj (Crna Gora) je malo turističko mjesto s velikom, čistom plažom. Poznato kao jeftino odredište. S Jadranske magistrale gotovo se ne vidi. Treba mu prići, i otkriti ga. Geo-adresa je: 42° 09` 40`` N, i 19° 00` 20 `` E.

Čanj se nalazi na obodu prozirne uvale srpastog oblika, skoro tačno na pola puta između Bara (v. to, Crna Gora), i Petrovca (v. to). Administrativno pripada Baru i Barskoj rivijeri, premda turisti iz Čanja rado odlaze na izlete do Budve (v. Budva, Crna Gora), gdje stižu za manje od pola sata, ili do nešto udaljenijeg Ulcinja (v. to). Od aerodroma Tivat – Čanj je udaljen 54 km, a od podgoričkog svega 45 km. Posebno, neposredna blizina željezničke stanice Sutomore, na relaciji Beograd – Bar, znatno utiče na popunjenost ovdašnjih kapaciteta.
S koje god dakle strane došli u Čanj, gosti moraju da se uvjere kako se zaista radi o izolovanom mjestu za odmor. S Jadranske magistrale, koja povezuje sve gradove na Crnogorskom primorju, putnik skreće ka idiličnoj uvali Čanj. Kroz mediteransku makiju, put do obale mjestimično vijuga u dužini od 1,5 km. Na samom kraju leži iznenađenje kad i glavni adut Čanja! Plaža.
Zbog svoje ljepote, 1.200 m duga plaža dobila je ime Biserna obala. Tu nikome ne može da bude tijesno. Izolovana od frekventnih saobraćajnica, nudi uslove za prijatno kupanje i bezbjedan odmor. Tinejdžerima, parovima s djecom i starijim ljubiteljima Mediterana ljeti.
U zaleđu Biserne obale nalazi se netaknuta primorska makija. Taj se specifičan botanički koloplet borova i žbunastog rastinja – na najmanjem vjetru – oglašava mirisnom aromatičnom kupkom za nozdrve! Nije stoga čudno što se o Čanju govori kao o vazdušnoj banji, gdje se susreću planinski i obalni vjetrovi. Vlažnost vazduha ovdje je tokom cijele godine visoka, pa je boravak preporučljiv za sve koji pate od hroničnih respiratornih bolesti. Čanj je zato i idealno mjesto za odmor djece jer je uočena povišena doza njihovog imuniteta po povratku kući, na kontinent. Svakako treba dijete opskrbiti maskom za ronjenje; maska i obalno ronjenje su odžačar bronhija!
I Čanj ima svoju turističku masku, kao i svako obalno mjesto – da se razumijemo. Sa svojim (uvijek jeftinim!) hotelima, apartmanima, sobama za izdavanje, restoranima i picerijama, kafićima, plažnim barovima, prodavnicama, ordinacijama, sportskim sadržajima (pedaline, ronilački klub, teretana, sportski tereni), parkovima, poštom..., Čanj skriva one manje popularne razglednice. Šetalište koje prati liniju uvale, običan je asfaltirani put, s vizuelno i arhitektonski problematičnim ugostiteljskim sadržajima.
Ipak, sasvim su česti i ovakvi pozitivni internetski komentari:
„Ljetovala sam u Čanju sa suprugom. Došli smo automobilom u poslijepodnevnim časovima. U roku od pola sata našli smo sobu s francuskim ležajem, frižiderom, posebnim kupatilom, terasom, kuhinjom, klimom i parkingom. Na 300 m od Biserne obale. Dragi moji, nikad se nismo ljepše odmorili. Nakon doručka spustili bismo se do plaže, kupali se i sunčali do 12 časova, potom ručali, malo se odmorili – i nazad na plažu. Sunca ima do 20.00 h. Uživanje. Uveče smo znali da šetamo pored mora. Pronašli smo restoran s dobrim leskovačkim roštiljom i hladnim točenim pivom. Parkovi su uredni, vode ima non-stop, a voće i povrće je uvijek svježe. Čuli smo od prijatelja da su hoteli, iako starije gradnje, dosta uredni. Veliki pozdrav od Marije.“
„Nije loše za porodice s malom decom i za ljude koji beži od gužve...“
Ko zbilja, čak i u izolovanom Čanju, želji da od ljetnje gužve pobjegne dublje u prirodu – taj se slaže s onima koji tvrde kako pravi biser nije 1.200 km duga plaža Biserna obala. Nego da je to obližnja bajkovita Kraljičina plaža (ne valja je brkati s istoimenom Kraljičinom plažom u Miločeru, v. to)! Do rajske uvale može se stići samo lokalnim turističkim brodićima (saobraćaju često), ili sopstvenim čamcem.
Ko je iskusio vožnju brodićima, a dalje bi htio da obilazi Crnogorsko primorje, centralne ili sjeverne djelove Crne Gore – na raspolaganju mu stoje brojne lokalne autobuske linije.

 


© Montenegro.com