Crna Gora je mediteranska zemlja u jugoistočnoj Evropi. Ima obalu na Jadranskom moru, na jugozapadu.

Kad bismo morali da da samo dvije riječi opišemo Crnu Goru zasigurno bi to bile ove riječi: Planine i More.
Crna Gora jeste mala, ali ima fascinantne planine, prelijepu obalu, znamenitu istoriju i kulturu, kao i doista starih gradova, ograđenih zidinama.
Pa da krenemo...

Herceg Novi je primorski grad u Crnoj Gori i nalazi se na samom ulazu u Bokokotorski zaljev, u podnožju planine Orjen. Sa mora, pogled na Herceg Novi oduzima dah. Egzotične biljke, drveče i rastinje iz cijelog svijeta je transformisalo Herceg Novi u pravi botanički vrt. 
Izgraðen na nizu nivoa, ovaj grad je savršeno smješten, s pogledom na otvoreno more i dva poluostrva, Lušticu i Prevlaku.
 


 
 
Igalo je malo turističko mjesto u opštini Herceg Novi, u Crnoj Gori. Igalo je nadaleko poznato po Institutu "DR Simo Milošević". To je mediteranski zdravstveni centar koji već godinama privlači brojne turiste.
 


 

Kotor i njegova okolina stvaraju impresivan i slikovit mediteranski prizor. Stari grad i najpoznatija atrakcija, koji je na popisu UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine. Kotor je jedinstven zbog više razloga. Smješten na jedinom prirodnom fjordu takve vrste u Svijetu, u Bokokotorskom zalivu koji je na popisu najljepših zaliva na Svijetu. Posjetite Kotor i doživite kulturnu baštinu Boke Kotorske i Crne Gore.
  
Perast je malo mirno mjesto u Crnoj Gori, s populacijom od manje od 400 stanovnika. U Perast možete pobjeći od velike buke i gužve koja se stvara tokom ljetnjih mjeseci. 
 


 

Tivat je primorski grad na jugozapadu Crne Gore, nalazi se u Boki Kotorskoj.
Novoizgrađena marina za mega jahte Porto Montenegro je prva sveobuhvatna state-of-the-art marina vodama jadranskog mora. Marina ima  vezove za mega jahte, duge i do 150 metara.
 


 

Budva je primorsk turističko mjesto u Crnoj Gori. Budvu često nazivaju "Crnogorski Miami", jer je najposjećenije i najpopularnije turističko mjesto u Crnoj Gori, sa prelijepim pješčanim plažama i živahnim noćnim životom.
Turistički kapacitet Budve je više od 100.000 turista u isto vrijeme. U ponudi su luksuzni hoteli, vile, apartmani i privatan smještaj.
Bečići je primorsko turističko mjesto smješteno nedaleko od Budve, u Crnoj Gori. Poznata bečićka plaža i mnogobrojni luksuzni hoteli su na raspolaganju gostima.
 


 
 
Sveti Stefan je grad/poluostrvo. Nekada je bio ribarsko naselje, sve do 1960. godine. Sada je najponosniji turistički brend Crne Gore.
  
Petrovac je ljetovalište u Crnoj Gori popularano za porodice. Ima 600 metara dugu pješčanu plažu. Petrovac je viđen kao znatno mirnije mjesto, za pravi odmor.
 


 

Bar posjeduje najveću brodsku luku u Crnoj Gori. Okolina Bara je veoma atraktivna turistička destinacija. Stari grad Bar, koji se nalazi na 4km od obale, najznačajniji je među brojnim kulturno-istoriskim spomenicima, što svjedoči o burnoj prošlosti ovoga grada.
U predgrađu, nedaleko od centra grada nalazi se Stara Maslina, drvo staro približno kao i hršćanstvo - više od 2000 godina. Ovo stablo masline simbolizuje grad Bar. Ova maslina i veoma kvalitetno maslinovo ulje su simboli Bara i Crne Gore. 
 


 

Ulcinj je najjužniji grad u Crnoj Gori. Sa svojim prirodnim potencijalom Ulcinj je među favoritima. Crna Gora ima najdužu plažu na Jadranu - ulcinjska Velika Plaza, dugačka oko 13 kilometara. Ulcinjska Ada Bojana je jedinstveno riječno ostrvo s predivnim pješčanim plažama.

Planina Lovćen je Nacionalni park na jugozapadnom dijelu Crne Gore. Na Lovćenu postoji 1158 biljnih vrsta, od kojih su četiri endemi. Najveći i najznačajniji spomenik Nacionalnog parka Lovćen je Mauzolej Petra Petrovića Njegoša. 
 


 
 
Kanjon rijeke Tare je najduži kanjon u Crnoj Gori. Dužine je 82 km, i dubine 1.300 metara na pojedinim mjestima, što ga čini najdubljim kanjonom u Europi. 
Kanjon je zaštićen od strane UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine kao dio Nacionalnog parka Durmitor. 
Turistima je na raspolaganju rafting tura duž 18 kilometara, na rijeci Tari, sa preko 20 brzaka i najljepših vodopada.
 


 

Manastir Ostrog smješten je u kamenoj litici u planinskom masivu Ostroške grede na 900 m nadmorske visine, u prirodnoj pećini koju je kao svoju isposničku ćeliju koristio i sam monah Vasilije Jovanović, mitropolit zahumsko-hercegovački u drugoj polovini XVII vijeka. Manastir je najpoznatije hrišćansko svetilište u Crnoj Gori, posjećuju ga hodočasnici svih vjera iz cijelog svijeta.

Skadarsko jezero najveća je slatkovodna površina na Balkanu. Zbog geografskog položaja i odlika submediteranske klime, zimi je jedno od najznačajnijih boravišta ptica močvarica u Evropi. Na jezeru boravi oko 280 vrsta ptica, a rijedak primjerak kudravog pelikana zaštitni je znak Nacionalnog parka.
 
Nacionalni park Durmitor obuhvata osnovnu planinsku masu Durmitora, djelove i površi jezera i Pivske planine, gornje djelove kanjonskih dolina Grabovice i Komarnice, kanjonsku dolinu rijeke Tare i kanjone njenih pritoka Sušice, Vaškovske rijeke i Drage.

Nacionalni park Biogradska gora se nalazi u centralnom dijelu planine Bjelasice, izmeðu rijeke Tare i Lima. Najveća prirodna vrijednost ovog parka je Biogradska gora, površine 1.600 hektara, jedna od poslednje tri očuvane prašume na Starom kontinentu.


© Montenegro.com