Ništa se ne može uporediti sa odmorom koji uključuje relaksirajuće jahanje konja. Od davnina konji su bili sastavni dio života ljudi na sjeveru Crne Gore.

Brojni katuni svjedoče o postojanju stočarstva i uzgoju ove plemenite životinje. Konji su pretežno korišćeni za nabavljanje drva, prenos žita i soli iz grada, vuču, i naravno jahanje.
Kombinacija smještaja u nekom od brojnih eko sela ili privatnih koliba i jahanje konja predstavlja najbolji način da se istraže Nacionalni parkovi, brojna jezera, tokovi rijeka i razni planinski vijenci.

 

Organizovane jahačke ture će vas odvesti stazama kojima nije moguće proći motorizovanim vozilom i samim tim doživljaj netaknute prirode, tišine i mira biće upotpunjeniji. U brojnim skolama jahanja koje se nalaze na sjevru Crne Gore možete savladati osnovne pokrete, a možete se pretplatiti na jednodnevne i višednevne ture u kombinaciji sa kampovanjem.

Ove ture će vas na najbolji način upoznati sa idiličnim planinskim predjelima Bjelasice, Durmitora, Sinjajevine, Pive. Još jedna značajna karakteristika konja jeste da jahanje konja ili hipoterapija predstavlja priznatu i dokazanu metodu u pomoganju osoba sa invaliditetom i njihove efikasnije društvene integracije. U mjestu Kosanići kod Pljevalja otvoren je prvi ranč za hipoterapiju u Crnoj Gori koji svakodnevno prima posjetioce.

 


© Montenegro.com