Imate namjeru da posjetite Crnu Goru? Sigurno ste se zapitali koje lokacije obići, gdje se nalaze posebna mjesta koja Crna Gora nudi, gdje degustirati lokalne specijalitete ili u kojem hotelu odsjesti, kao i ostale važne informacije koje bi trebali znati prije nego što se uputite u Crnu Goru. Uvjerit ćete se da Crna Gora, kao destinacija, pruža raznovrsne doživljaje – od mužičkih i umjetničkih festivala, istorijskih i arheoloskih mjesta do jednostavnog uživanja u čarima njene obale ili kupanju u toplom moru. Da bismo vama putnicima dočarali ove nase unikatne predjele, slijede tekstovi sa najboljim uputstvima za boravak u Crnoj Gori kao i zanimljivim pričama o lokacijama koje se ne propuštaju…

 Prva na našoj listi je priča o kotorskoj tvrđavi i putu srednjovjekovnim stepenicama koje se izdižu visoko iznad grada. Ovo je neizostavan dio Kotora na koji i u starim srednjovjekovnim dokumentim opisan kao ‘grad-tvrđava Kotor’. Bedemi su građeni kao utvrđenja radi zaštite i odbrane od napada raznih osvajača ovih predijela sa mora kao i sa kopna. Oko Starog grada Kotora, bedemi su podignuti od IX do XIX vijeka. Svoju veličanstvenost i spektakularnu formu glavni zidovi koji okružuju grad su dobili u XIII-XIV vijeku dok je Kotor (Cattaro) bio pod vladavinom Mletačke republike (Republika Venecija, iz sjeverne Italije takodje zvana La Serenissima).

 

Kotorska tvrđava je srednjovjekovno utvrđenje koje posjeduje glavne, masivne bedeme do 16 metara širine, 20 metara u visine, a sveukupna dužina bedema je 4,5 km koji okružuju Stari grad Kotor i penju se do vrha brda kamenim stepeništem koje vodi do bastiona zvanog Sveti Roko i crkve Gospe od Zdravlja.

Najviša tačka Kotora je upravo na vrhu brda gdje i završavaju ovi bedemi – utvrđenja Sv. Ivan (bastione di San Giovanni  – “Ilirska tvrdjava”).Ako se istorijski vratimo na sami početak, jos u drevnim vremenima, Iliri su bili prvi koji su podigli zidove tvrđave na brdu iznad grada te je tako nastala “Ilirska tvrđava” (sada tvrđava Svetog Ivana). Bastioni su izgrađeni za vrijeme Rimljana, a potom je građevina naknadno rekonstruisana i dograđivana od strane ostalih osvajača kao što su Vizantija, Venecija, Turska, Španija i ostali napadači ovog priobalnog kraja. Na kotorskoj tvrđavi su ostali vidljivi tragovi iz svih istorijskih epoha, a najveći pečat je ostavila vladavina Venecije. Spoljni izgled grada, koji je i do danas dobro ocuvan, formiran je u vrijeme venecijanske vladavine pod zastavom Svetog Marka. Temelji tvrđave su izgrađeni u vrijeme Venecije, a utvrđenje je potom postavila Austro-Ugarska – dualna monarhija koja je vladala ovim krajevima tokom XVIII  i XIX vijeka.Sigurni smo da je pogled sa zidina tvrđave Svetog Ivana među najfotografisanijim lokacijama Crne Gore, gdje scena kotorskih zidina krasi mnoge razglednice i fotografije širom svijeta. Kamene zidine tvrđave se prirodno uklapaju sa okolnim planinama, tako da su sa mora praktišno i nevidljive. Kotorska tvrđava sa zidinama danas predstavlja izuzetnu atrakciju i dio tvrđave je otvoren posjetiocijma za obilazak. Ulaz košta 5 Eur po osobi. Ako ste dovoljno smjeli i izdržljivi da se popenjete na visinu od 280 metara samim stepenicama dugim 1.400 koraka, onda je ovo definitivno atrakcija za vas. Ne zaboravite, ovo su ‘skalini’ (po mještanskom naziv za stepenik) koji su nadživjeli mnoge vladare kroz vijekove.Obavezna je udobna obuća, a sa sobom ponesite vodu za piće i ne izostavite foto-aparat, jer dok se budete penjali ovim srednjovjekovnim stepenicama prikazat će vam se najbolji pogledi ne samo na Stari grad, nego i predivan prizor bokokotorskog zaliva. A svaki od nivoa, kada se budete penjali uz zidine, je doživljaj za sebe. Na putu do vrha naići ćete na kapelu Spasenja Bogorodice, koju su mještani izgradili prije 500 godina (1572. godine) kao znak zahvalnosti za spas od kuge.Želimo vam odličan provod!


© Montenegro.com