Ako prvi put dolazite u Crnu Goru iz pravca Dubrovnika, i svoj put nastavite prema unutrašnjem dijelu Boke tj. po Kotorsko-risanskom zalivu, bićete iznenađeni nepredvidivošću jadranske magistrale gdje na pojedinim dijelovima puta zbog okolnih brda se zaokreće i do 90 stepeni. Posebno povedite računa na ovakve okuke vozeći se magistralom u Kotoru, Ljutoj, Risnu, a naročito u Morinju. A u Morinju ćemo se nakon jedne od sličnih krivina malo i zaustaviti…

 

 

Ovo malo mjesto zvanično je najbolje za kampiranje u Crnoj Gori, a i u kojem se nalazi jedan od najboljih crnogorskih restorana. Mjesto je udaljeno 30 kilometara od Herceg Hovog na putu prema Kotoru i zavučeno je duboko u fjordu, gdje ga opasuju okomite strane planinskog vijenca. Ljeti, kada je Morinj čitav okupan suncem, dobija nevjerovatne nijanse zelene, žute, i plave boje koje kao da se prelivaju i međusobno utapaju. Za razliku od ljeta, zimi ovdje sunce nekad danima ne izviruje ili je sasvim stidljivo.

Mjesto Morinj je do te mjere prožeto vodom da i sastav njegovg imena kao da simboliše slanu morsku i kopnenu slatku vodu. Iz tog razloga kroz Morinj ćete naići i na veliki broj starih, ali i obnovljenih malih kamenih mostova koji se nadnose nad kanalima i pritokama slatkovodnog sliva, poteklog iz podnožja planine Sniježnice. Po njima je i jedan rezort u Morinju dobio ime, “Stone bridge resort”.

Ipak, Morinj se smatra za najveće naselje na zapadnoj obali Kotorsko-risanskog zaliva, koje je ne samo poznato kao turističko mjesto nego i po tome sto mnogi pomorci i pomorski kapetani potiču odavde. Prva skola na narodnom srpskom jeziku je osnovana 1803. upravo zahvaljujući lokalnim pomorcima koji su je sagradili o svom trosku, jer su oni u prošlosti ujedno bili i ratnici i mecene. Zgrada skole postoji i danas, a Narodna biblioteka je osnovana 1843. godine.

Ne postoji samo jedan Morinj, već kako mještani naglašavaju Gornji i Donji. Proteklih godina, Donji Morinj je dobio nove plaže i plažne barove, a Gornji, nove rezorte i apartmane pa izbor je vaš.

Neprikosnovene čari Morinja ćete otkriti takođe ako malo zađete s Jadranske magistrale, prvo kolima pa potom i pješke kroz nabujalu prirodu. Pritajena ljepota Morinja ogleda se i oko porodičnog restorana Ćatović, zapravo kompleksa starog mlina pretvorenog u ugostiteljsku atrakciju.

Harizma autohtonog ambijenta i voda koja teče i izvire pri svakom koraku je na svega nekoliko desetina metara od morskog ušća. Ljeti i zimi, patke i ribe koje mogu da žive u poluslatkoj-poluslanoj vodi su stalni stanovnici ovog idiličnog prostora.

Ćatovica mlini nisu bili jedini morinjski mlini, zabilježeni su ostaci i drugih, ali nažalost nisu očuvani a nisu se ni obnavljali makar ni za turističke svrhe. Možete primjetiti i jedan na samoj obali, na nekoliko metara od magistrale, ali u ruševnom stanju.Pored obale, Morinj posjeduje i najomiljenije kamperske lokacije na cijelom primorju koje su izuzetno popularne mešu inostranim turistima vec decenijama…

 

 


© Montenegro.com