Kajaking je odličan način da malo usporite, posvetite pažnju prirodi okolo vas i rekreirate se. Teritorija Crne Gore je geografski veoma raznolika. Karakterišu je duboki kanjoni, nepregledne šume, smaragdna jezera i vujugava obala Jadrana.

Ako želite da razbistrite misli i ujedno vježbate i tijelo, jedina stvar koja je bolja od šetnje je da budete na vodi. Zato nabavite smještaj blizu vodenih površina, tako da možete kajakom isploviti u vrijeme zalaska sunca. Ako ste na jezeru, posmatranje raznih vrsta ptica je zanimljiva, opuštajuća aktivnost. Takođe, možete samo ponijeti grickalice, spustiti sidro i plutati neko vrijeme. Koji je bolji način opuštanja od ovog?

Evo šta biste trebali znati ako želite da iznajmite kajak.
Ležernija varijanta, kao i doživljaj je da iznajmite kajak na plaži ili jezeru, i jednostavno veslate, plovite i plutate na vodi koliko vam vremena odgovara. Blizu svakog većeg jezera ili plaže postoji mjesto gdje možete iznajmiti kanue, za jednu ili dvije osobe kajak, ili neki drugi asortiman za vodene sportove, kao što su čamci na vesla, pedaline ili paddleboards.
Na licu mjesta osoblje će vam izdati opremu koja vam je potrebna (čamac, dasku, vesla i sigurnosni prsluk), održati kratku lekciju o tome kako da se snađete u pojedinim situacijama na vodi i upozoriti vas na određeni dio jezera ili plaže na koji trebate obratiti pažnju.

Perast

Bez sumnje, jedna od najboljih kajak tura u Crnoj Gori je okolo Peraških ostrva, Gospe od Škrpjela i Sveti Marko. Ako ikada budete planirali dnevni izlet za Perast, ovo nije aktivnost koju bi trebali da preskočite. Glavni dio Perasta je dobro poznat i toliko fotografisan. Pristupačan je kopnom i veliki broj turista ga posjeti šetnjom svakog dana. Sigurno ste do sada vidjeli slike Perasta - starih kamenih palata i zvonika crkve Sv. Nikole iz XVII vijeka, visokog 55 metara koji je ujedno i drugi najviši zvonik na Jadranu i jedan od glavnih simbola grada Perasta. Dok je manje poznat, istorijski dio Perasta dostupan jedino nekoliko stotina metara od obale kajakom ili nekim drugim prevoznim sredstvom na vodi. Vidjeti ostrva na ovaj način omogućit će vam da izbjegnete gužve, a takođe da doživite predivnu kajak avanturu ploveći Jadranskim morem dok vas okružuje prekrasna priroda. Ukoliko vam ova varijanta više odgovara, ovu kajak turu nudi većina lokalnih turističkih kompanija. Tura zahtijeva nekoliko kilometara veslanja, ali je pristupačna i za početnike.
Istražite koje vam je optimalno doba dana kada se može ići na turu u odnosu na sezonu vaše posjete, jer Perast zna da bude veoma topao ljeti, a dio ove kajak ture u Peraškom zalivu je poprilično izložena suncu.

Biogradsko jezero tura

Biogradsko jezero kajak tura na Biogradskoj gori Nacionalnom parku, je jedna od vrhunskih tura kajakom u Crnoj Gori. Možete lako iznajmiti kajak na ulazu parka Biogradske Gore i početi turu upravo sa tog mjesta. Biogradsko jezero zauzima centralno mjesto u parku i pocetak jezera predstavlja mjesto gdje se uplovljava, a nakon nekog vremena veslanja jezerom mogu se vidjeti neke od laguna koje su u neposrednoj blizini. Oblast je prilično popularna zbog 200 ptičijih vrsta, među kojima i orao krstaš, dok faunu čine jeleni, srne, divokoze, vukovi, divlje svinje, lisice, zečevi, itd. Prostor Nacionalnog parka i Biogradskog jezera poznat je i po arheološkim lokalitetima, sakralnim spomenicima i narodnom graditeljstvu - brvnarama, kulama, vodenicama, itd. Jednom prilikom, dok budete na jezeru, veslajte prema unutračnjosti jezera i šume. Sreća može da vas posluzi pa spazite raznolike ptice ili neku od navedenih životinjskih vrsta. Pored raznovrsne faune, fantastičan pogled se pruža na šumsku panoramu koju čini višestoljetno drveće. Biogradska gora Nacionalni centar pruža mnoge kajak ture sa vodičem, ako preferirate ekspertsku turu i saznate više o ovom bajnom kraju.

Petrovac tura

Provoditi vrijeme u prirodi, na moru, u Petrovcu i okolini je upravo mjesto za dobru zabavu i avanturu. Kajaking na moru je jedna od popularnih aktivnosti ovog predijela, naročito u Petrovcu, Budvi i ostrvima Sveta Nedljela i Katić, lociranim na istočnoj strani Petrovca. Predivna Petrovačka plaža je savršeno mjesto za provod na moru i ako želite isprobati lagani kajaking, pretežno mirnim vodama uz vjetar prema ostrvima. Možete lako napraviti sopstvenu kajak turu ili sarađivati sa nekom od agencija koja će vas naučiti osnovama kako biste krenuli i imali sto zabavniju i sadrzajniju turu ove oblasti. Jedna od najpopularnijih ruta za kajak turu je do ostrva Katić i Sveta Nedjela, posjeta Magičnoj pećini, ostrvskoj crkvi, ronjenje i pecanje blizu ostrva.


Još jedno popularno mjesto za kajak turu je do obližnje, pjeskovite plaže Lučice koja je udaljena 500 metara od Petrovca, u pravcu Bara. Ova azurna, pjeskovita plaža je među top plažnim destinacijama u Petrovcu i okolini. Ima oblik malog zaliva, dužine 220 metara sa glavnim plažnim barom i okolnim manjm kafe barovima gdje se možete osvježiti i odmoriti. Takođe su popularni i izleti do netaknutih i ne istraženih plažnih laguna i uvala, ronjenje, pecanje, posjeta gnijezdu murina, uz mali odmor na nekoj od ovih plaža.

Ada Bojana tura

Ada Bojana rezervat prirode u Ulcinju je oblast poznata po kajak turama. Obje varijante, početni i profesionalni nivo kajakera, dostupni su svima koji bi voljeli iskusiti kajaking u ovom divnom prirodnom okruženju. Unikatni ekosistem ove oblasti je uvijek izazivao interesovanje turista, stoga posjećenost je velika predhodno za odmor i relaksaciju. Veliki broj turističkih agencija osnovane u ovom dijelu Crne Gore nude kajaking usluge kako bi posjetioci na što bolji nacin istražili ovu veličanstvenu okolinu unikatne prirode.

Vesla se uzvodno, do početka ostrva, a zatim se vraća nazad do startne pozicije gdje je organizovan ručak.
Tokom regatte imate priliku da se kupate, fotografišete između idiličnih kućica koje se nalaze uz rijeku Bojanu, posmatrate egzoticnu floru i ptice koje su sebi napravile dom u prirodi koja okruzuje rijeku Bojanu. Veci dio ture je krivudanje uskim kanalima koji vode kroz gustu i bujnu vegetaciju i Adi daje car Amazonije, a zajedno sa neobičnim životinjskim svijetom pretvara je u poseban mikroekoloski prostor. Na ovom izletu ćete provesti neko vrijeme na otvorenom, zato pažljivo birajte doba dana za ovu aktivnost. Pored svega, ova lokacija je takođe idealna za posmatranje spektakularnih zalazaka sunca.

Kotor tura

Kotor i okolna mjesta: Muo, Prcanj i Stoliv su sjajne lokacije za kajaking. Grad je okružen vodom i ima na kilometre prelijepe obale za istraživanje. Okruženi bistrim morem, zelenim posumljenim brdima koji se spuštaju strmo i direkntno na kamenu obalu pretvorenu u mula, i šarmom starih, kotorskih zidina koje opkoljuju Stari grad, možete satima veslati kroz zaliv da vam ne dosadi. Kotorska udolina ima bujnu južnu, suptropsku vegetaciju. Obalski pojas je pokriven zimzelenim drvećem: maslinama, agrumima i južnim voćem, što daje ovom kraju, u kontrastu sa okolnim crnogorskim brdima, specifican kolorit. Okolina je takođe bogata ljekovitim i aromatičnim biljem, kao i raznim vrstama cvijeca. U Kotoru, kao i u većini primorskih gradova, najviše uspijevaju različite vrste palmi. Obronci planina ozelenjeni su čempresima, borovima, hrastovom i bukovom šumom. Uspjevaju i divlji i pitomi nar, smokva, naranđža, mandarina, vinova loza i maslina. Mnogi vrtovi ispred porodičnih kuca ili starih palata, odlikuju se raznim mediteranskim biljem. Osim palmi, tu su i razičite vrste kaktusa, oleanderi, mimoze, magnolije, kamelije, kao i druge vrste mediteranskih zasada. Kotorski trgovci, pomorci i ratnici su uz osvojene trofeje u velikim pomorskim bitkama donosili i razno rastinje kao simbole ljepote koji su i danas neki od sinonima drevnog Kotora.

Takođe, tokom ture, postoji velika mogućnost da vidite ptičiji i morski svijet. Obratite pažnju na redovne posjetioce bokokotorskog zaliva - delfine (Tursiops truncatus). Pored njih možemo vidjeti i druge vodozemce, kao što su bufo bufo, mrmoljak ili triton, zelena krastaca i dr. Od gmizavaca je zastupljena kopnena kornjača, riječna kornjača, oštroglavi gušter, veliki zelembaca, mrki ili mediteranski gušter, itd. Od ptica, morski gnjurci, zavoji, ćubasti kormorani, plovke, jastrebovi, orao zmijar, djetlići, ševe, ptice selice i mnoge druge.

Tipična kajak tura u Kotoru traje pola dana ili četiri sata izlet od kojih je oko 2.5 - 3 sata na vodi. Tačna lokacija varira u zavisnosti od vremenskih uslova, ali se uvijek organizuju izleti tako da se ne mora veslati nasuprot vjetra i vodenih struja. Na ovaj način, možete uživati u turi bez mnogo napora. U totalu, vesla se oko 10 km, ali prije starta omogućena je kratka lekcija kako veslati bez napora. Takođe ćete imati šansu da napravite pauzu i izađete na kopno, istražite skrivene plaže pristupačne jedino vodenim putem.


Sunčan dan, okruženi prirodom, morem koje svetluca, prelijepim pogledom na kotorski pejzaž gdje god da pogledate, kao i sami doživljaj veslanja oko zaliva, zasigurno ce biti kajaking iskustvo koje ćete pamtiti zauvijek.

Herceg Novi tura

Ako želite upoznati grad na drugačiji način, umjesto klasične ture obilaska samog centra, odlučite se za istorijsku turu Herceg Novog kajakom. Tura urbani kajak traje oko 90 minuta od kada uđete u vodu i počnete veslati. Start je u srcu Herceg Novog, što predstavlja gradsku luku Skver, zatim duž šetalista V Danica koje prolazi kroz njegov centar. Tura se zaustavlja na više mijesta gdje ste sluša o istoriji tvrđava koje okružuju grad i saznaje o burnoj istoriji Herceg Novog od kada je prvi put osnovan, 1382. godine. Ovo je sjajan način da se vidi grad sa mora i ujedno malo vježba. S obzirom da je grad izgrađen uglavnom na obali ili blizu mora, kuće i objekti se mogu vidjeti izbliza i naučiti kako je tekao razvoj ovog primorskog mjesta. Tura počnje blizu tvrđave Forte Mare i teče putem kojim je nekada saobraćao voz "Ćiro." Ova vozna linija je povezivala Boku sa Sarajevom, Budimpeštom, Bečom i nadalje sa cijelom razvijenom Evropom tog vremena. U Zelenici je ove godine, u julu mjesecu, svečano obilježeno 120 godina od dolaska prvog voza u Herceg Novi, što ujedno predstavlja i momenat uspostavljanja željezničkog saobraćaja u Crnoj Gori. Tura obuhvata priče brojnih, važnih objekta Herceg Novog, nekadašnju gradsku stanicu, tvđavu Citadelu, Dvoranu park, itd. Preporučujemo ovu turu kao odličnu alternativu obilaska i posmatranja grada iz drugačije perspektive, sa pučine mora.


© Montenegro.com