Najbolji Ljetnji Festivali u Crnoj Gori

Montenegro je predivna destinacija ne samo za odmor, nego i za upoznavanje lokalne kulture ove male drzave Balkana. Za sve ljubitelje kulture, najbolji nacin da se spozna i dozivi crnogorska kultura je da ucestvujete u jednoj od mnogobrojnih festivalskih proslava koje se obiljezavaju svake godine u odredjeno vrijeme.

Published: Wednesday 04th of August 2021 Updated: Saturday 06th of November 2021

Montenegro je predivna destinacija ne samo za odmor, nego i za upoznavanje lokalne kulture ove male drzave Balkana. Za sve ljubitelje kulture, najbolji nacin da se spozna i dozivi crnogorska kultura je da ucestvujete u jednoj od mnogobrojnih festivalskih proslava koje se obiljezavaju svake godine u odredjeno vrijeme.

Slavlja pocinju sa pocetkom Nove godine, medjutim, ljeto je najljpse vrijeme za razne festivale i menifestacije, pa se i najveci broj festivala u Crnoj Gori upravo organizuje tokom ljetnjih mjeseci, od juna do septembra.

Takodje, ljeto je najaktivniji period za posjetioce i turiste, stoga planirajte dane vaseg odmora u skladu sa tim dogadjanjima.

Crna Gora je mala zemlja koja ima mnogo toga da ponudi svojim gostima. Kroz citavu drzavu postoji mnogo desavanja koja se odrzavaju svake godine u isto vrijeme i koje vrijedi posjetiti. Od besplatnih muzickih festivala do ekstravagantnih ekspozicija sa degustacijama vina, filmskih frstivala i drugih dogadjaja uz spektakularni vatromet, ima po nesto za svakoga.


U ovom vodicu, mozete sagledati neke od najvecih i najpopularniji dogadjaja i festivala u Crnoj Gori. Kao sto smo pomenuli, ova desavanja se odrzavaju na godisnjem nivou. Saznajte vise o desavanjima ili prodjite kroz kalendar sortiranih festivala u odnosu na mjesec koji vas interesuje u 2021. godini.


Nasa lista ukljucuje detalje svih trenutnih dogadjaja. Za svaki slucaj bilo bi dobro provjeriti sa vasom lokalnom turistickom organizacijom (grada u kojem boravite) posljednje informacije. Otkazivanja i promijene datuma su uvijek moguce, i ne zaboravite da provjerite raspored Kovid -19 uputstava unaprijed.

Medjutim, moze biti velika dilema izabrati koje od preobilne vrste dogadjaja u stvari posjetiti. Svjetski-poznatih dogadjaja, kao sto su Sea Dance Festival u Budvi i Internacionalna smotra mode u Kotoru, koja privlaci veliki broj svjetski poznatih izvodjaca, su samo neke od popularnih.
Desavanja ovdje navedena su u glavnom ljetnja desavanja. Festivalska sezona je u punom jeku, stoga su manifestacije vec odpocele.

Sa djecom van skole i zarkim ljetom, vrijeme je da ispunite vasu ljetnju listu porodicne zabave. Povedite porodicu na neki od mnogobrojnih festivala po kojima je Crna Gora poznata.
Sigurni smo da cete pronaci ono sto vam savrseno odgovara, bilo da u porodici imate ljubitelje kulinarskih djela, umjetnosti, muzike, filma, mode ili neobicnih sportova. Ovdje cete naci kompletan pregled najboljih ljetnjih festivala u Crnoj Gori, sa obnovljenim informacijama za sezonu 2021. godine.


Zucenica fest - (Maj - Jun)

Da li ste ikada okusili zucenicu? Da li ona za vas predstavlja ukusno jelo ili mozda niste ljubitelj? Ovu izuzetno zdravu biljku, koja spada u porodicu autohtone, primorske divlje, ali jestive trave, kao i mastovita jela od nje, mozete isprobati na festivalu zucenice koji se odrzava krajem maja i pocetkom juna u Tivtu.

Festival se odrzava na razlicitim lokacijama grada Tivta, sa više od 20 ucesnika / izlagaca i više stotina posjetilaca.Ova zanimljiva manifestacija je bogata lokalnim jelima od zucenice i recepturama, a ukljucena je i muzika uzivo, kao i zabavni program mazoretaka Tivat i gradske muzike Tivta.

Festival se odrzava od 2004. godine, i veoma je bitan za promovisanje bokeljske kuhinje. Ukoliko se zateknete u Crnoj Gori u ovom periodu, ovo je vasa sansa da isprobate raznovrsne delicije od zucenice. Svi smo definitivno zainteresovani za 'ukusan' i zdrav pocetak ljeta!

Dani krapa - (Jun)

Ako ste zainteresovani za veoma ukusna jela i zelite isprobati specijalitete specificne za glavni grad Podgoricu i NP Skadarsko jezero, manifestacija "Dan krapa" vam upravo to i omogucava sa velikom ponudom izvrsne hrane na bajkovitom lokalitetu Plavnice.


Ovaj dogadjaj se odrzava vec pet godina zaredom, i posjetioci mogu uzivati u degustaciji raznovrsnih jela od krapa kao i mnogih drugih lokalnih specijaliteta. Isprobavanje jela je propraceno zabavom kao sto je voznja cunom, autohtonim prevoznim sredstvom. Dio programa je i kulturno-zabavni dio manifestacije koji je uprilicen tim povodom.


A u drugom dijelu "Dana krapa", kulinari se takmice i pripremaju jela i corbe od krapa po tradicionalnoj recepturi, a najukusnija jela ce biti nagradjena. Ovaj festival zeli da pokaze kulturne, ambijetalne i tradicionalne vrijednosti i turisticke potencijale Skadarskog jezera, a divan je nacin da se godisnje obiljezi i pocetak ljetnje turisticke sezone.


Fasinada Perast - (Jul)

Sigurno jedan od najatraktivnijih i ujedno najstarijih dogadjaja u Crnoj Gori je Fasinada - drevni, bokeljski obicaj u slavu Gospe od Skrpjela, zastitnice ovog ostrva, kojoj su u cast, zahvalni bokeljski pomorci, napravili hram.

Legenda kaže da su peraški ribari, na stijeni na kojoj je napravljeno današnje ostrvo, pronašli ikonu Bogorodice sa Hristom (koja se danas nalazi na glavnom oltaru) i u to ime odlucili da potapanjem kamenja i brodskih olupina izgrade ostrvo, a na njemu crkvu. Od tada važi nepisani zavjet peraških pomoraca da se prije svakog ''vijaða'' potopi novo kamenje oko ostrva kao doprinos cvrstini podloge hramu njihove zaštitnice. Vjerovatno je iz tog razloga nastala i Fašinada.Ova tradicionalna manifestacija je dobila ime po italijanskoj rijeci ''fascia'', što znaci traka ili povez, a tako je nazvana jer je konvoj barki, okicenih jablanovim granama i napunjenih kamenjem, meðusobno povezan. U barkama su samo župnik i muškarci, nasljednici poznatih pomoraca, i ugledniji Peraštani, dok ih žene pozdravljaju sa obale. Barke na vesla, svake godine 22. jula u smiraj dana, kada zaðe sunce, uz pjesmu bugarštica, krecu prema ostrvu da bi ispunili zavještanje svojih predaka i izbacili kamenje oko ostrva.

Bocarska olimpijada - (Jul - Avgust)

Bocanje je najstariji sport koji se javlja u Tivtu vec 1903. godine, a prvi zog se nalazio kod danasnjeg hotela Mimoza.
Tradicionalno, bocarska olimpijada je najstarija manifestacija primorja koja se odrzava u julu mjesecu, a specificna je zbog starih pravila koja se koriste u igri pa samim tim predstavlja i turisticku atrakciju. Na tivatskoj bocarskoj olimpijadi dobra zabava je zagarantovana, a pored takmicara iz Tivta ucestvuju i takmicari iz velikog broja drugih gradova Crne Gore, kao i iz inostranstva. Svi zainteresovani mogu oformiti svoju ekipu i uzivati u igri, a potom, uz zvuke bokeljske muzike i jela nacionalne kuhinje, provesti i nezaboravne trenutke u ovom predivnom primorskom ambijentu.Prva olimpijada održana je 1952. godine na Ðurðevom brdu. Bocarska olimpijada je bila i ostala seosko takmicenje koje predstavlja najstarije i najbrojnije sportsko okupljanje u Tivtu. Tivat kao prijestonica bocanja, ima predstavnike svih generacija u crnogorskoj reprezentaciji. Ovaj sport je obilježje ovog grada, koje je kako u prošlosti, tako i danas, donosilo prestižne nagrade. Bocarski klubovi Tivta zaslužni su za organizovanje Tradicionalne Bocarske Olimpijade.
Interesantna cinjenica je da na prostoru opštine Tivat, prakticno u svim selima se nalaze zogovi na kojima se mogu igrati buce.

Grad teatar Budva - (Jul - Avgust)

Ovo je jedna od najuglednijih manifestacija kulture na ovim prostorima koja se odrzava tokom jula i avgusta svake godine od 1987.
Uvijek impresivan i spektakularan program medjunarodnog "Budva grad teatra" ukljucuje ostvarenja prije svega pozorisnog, a potom i likovnog, muzickog i knjizevnog stvaralastva.

Autenticno kulturno naslijedje Budve i Crne Gore, po cemu je ovaj festival poznat, i njegovo implementiranje u savremene modele umjetnickog djelovanja, gdje svaki od gradskih trgova i pjaceta, ali i dijelova grada izvan starogradskog jezgra, se pretvara u scenu na otvorenom na kojoj i posjetilac i slucajni prolaznik postaju ucesnici umjetnickog cina.
Tokom ove manifestacije od velikog znacaja za turisticku ponudu grada, Budvu posjeti oko 15 000 ljudi, kako domacih posjetilaca, tako i turista.
Festival “Budva grad teatar” ove godine se odrzava od 10. jula do 20. avgusta na lokacijama u Starom gradu i amfiteatru manastira Stanjevici. Programi pocinju u 21h i tokom cetrdeset jednog dana festivala bice prikazano preko 45 programa dramske, literarne, muzicke i likovne umjetnosti.


Filmski festival - (Avgust)

Tri decenije tradicije filmskog festivala u Herceg Novom je dokaz kvaliteta i autenticnog umjetnickog senzibiliteta sa kojim se ovaj festival organizuje svake godine pocetkom avgusta. Publici je posebno interesantan internacionalni program takmicarske selekcije regionalnih dugometražnih ostvarenja (zvanicna takmicarska selekcija), dokumentarnih i studentskih filmova.Dok vantakmicarski program, Kino Evropa, obuhvata recetna ostvarenja etabliranih evropskih autora. Uzeci ovaj obimni repertoar u vidu, publika moze uzivati u ostvarenjima etabliranih evropskih autora i biti u toku sa regionalnom i svjetskom kinematografskom scenom u specificnom ambijentu Kanli kule, trvrdjave iz XVI. vijeka.


Medjunarodna smotra mode - Kotor (Avgust)

Ovo je manifestacija medjunarodnog karaktera, koja okuplja poznate modne kreatore, ali i one manje poznate, mada izuzetno talentovane dizajnere koji tek zele da se pokazu, iz citavog svijeta, a najvise iz Italije. Ovo umjetnicko i modno desavanje se organizuje od 1998. svake godine u avgustu, u grandioznom ambijentu Katedrale Svetog Tripuna. Pista i bina su postavljeni ispred katedrale sa gostima koji sjede oko nje, dok se u pozadini nadziru slikovite planine i stare kamene zidine koje okruzuju grad.U Kotoru su do danas organizovane modne revije Antonia Grimaldi, Diora, Renata Balestre, Gaulttera, Vionnet kao i mladog americkog dizajnera LaQuan Smitha, omiljenog kod poznatih licnosti kao sto su Rihanna i Beyonce. Kotor je za to vrijeme popularna destinacija brojnim glumcima, dizajnerima, kao i velikim licnostima biznisa, iz mnogih zemalja svijeta.

Sea Dance festival (Avgust)

Ako volite muziku i putovanja, zašto ne kombinovati ovo iskustvo sa zvanicno najboljim Evropskim festivalom srednje velicine Sea Dance, i pridružiti se masi ljubitelja dobre muzike i to na samoj plaži?

Najtoplije godišnje doba je pocelo, a to znaci odmor i dobar provod. Koji je bolji nacin da se super provedete i pri tom posjetite neku novu destinaciju osim da odete na muzicki festival? A koji festival je bolji od zvanicno najboljeg festivala u Evropi – Exit-a, i njegove ljetnje varijante Sea Dance? Fantastican provod na Exitu se i ove godine nastavlja i to na jednoj od najljepsih plaza na Jadranu - Buljaricama.


Ako volite koncerte i plažu, ovaj festival kombinuje oboje tako da mozete slušati svoj omiljeni bend ili Dj-a na samoj obali mora. Sea Dance fest je od svog osnivanja docekao svjetske muzicke zvijezde poput Sean Paul-a, Mahmut Orhan-a, John Newman-a, Fatboy Slim-a David Guetta, Robin Schulz, i mogih drugih popularnih izvodjaca na dogadjaju koji poklanja publici pet sati non stop svirke uzivo.
Za kratko vrijeme, Sea Dance je stekao medjunarodnu paznju medija, narocito nakon publiciteta u magazinu Forbes, koji je Sea Dance Festival svrstao, zajedno sa EXIT festivalom, u top 10 Evropskih ljetnjih festivala na svijetu.
Znaci, pet sati zabave zahvaljujuci izvodjenju uzivo u prirodnom ambijentu koji daje poseban dozivljaj festivalu.

Bokeljka noc - Kotor (Avgust)

Bokeska noc - izvorno ime ovog festivala - je jedna od najatraktivnijih turistickih manifestacija na primorju Crne Gore, po kojoj se Kotor danas raspoznaje, ne samo na domacim prostorima, vec i u inostranstvu.


Datira jos iz ranih godina XIX. vijeka kao Venecijanska noc, po uzoru na festival kakav se tada odrzavao u Veneciji. Pocetkom XX. vijeka dobija ime Bokeljska noc, koja je prekinuta tokom ratova. Bez obzira na prekide, tradicija kojom se zeli docarati primorski zivot i mentalitet ribara, pomoraca i Bokelja je uspjela da se ocuva do danas.Bokeljska noc je defile duhovito maskiranih ucesnika i osvjetljenih barki koje krstare duz kotorske luke i uz obalu sa koje publika i ziri posmatra i bodri ovaj interesantan defile. Nakon zavrsene ceremonije, maskirane povorke od Kotora do Dobrote i nazad, vezane jedne za drugu, ocekuju proglasenje pobjednika koja slijedi uz spektakularni vatromet koji se ispaljuje na moru. Noc se zavrsava koncertom i zabavom na trgovima Starog grada Kotora, a tradicionalno se osvjetljavaju bedemi Starog grada.

U istoriji se posebno pamti Bokeljska noc kojoj je prisustvovao engleski kralj Edvard VIII, odrzana 1936. godine. Tada je dio engleske flote bio usidren u tivatskom dijelu zaliva koja je sa svojih brodova osvjetljivala okolna brda i nebo. Do danas, Bokeska noc je jedna od najspektakularnijih manifestacija Jadrana i mi vas pozivamo da i vi budete dio ovog posebnog festivala.