Dragi čitaoci predstavljamo vam ture koje obavljaju profesionalne kompanije i vodiči, a ujedno su najtraženije i najbolje rangirane u Crnoj Gori. Takođe, svojim klijentima nude uslugu prihvatanja sa i odbacivanja do lokacije boravka. Od vaših preferenci i mogućnosti zavisi da li ste raspoloženi da rezervišete jednu od listanih tura koje vam predlažemo:

Montenegro vinska tura


Ako ste ljubitelji degustacije vina i želite provesti jedinstven odmor u Crnoj Gori, definitivno isprobajte jednu od vinskih tura koje su dostupne u regionu.
Malo je poznato da Crna Gora osim predivnih primorskih i planinskih mjesta posjeduje i predjele koji su poznati po proizvodnji izuzetnih i svjetski poznatih vinskih brendova. Francuska, Italija, Portugal već godinama grade kredibilitet poznatih turističkih destinacija upravo zahvaljujući vinskom turizmu. Mnogobrojni krajolici naše zemlje su kao stvoreni za uživanje u ovoj oblasti turizma. Blaga mediteranske klima, sastav tla i povoljni položaj, pružili su idealne uslove za gajenje vinove loze i proizvodnju grožđa. Najpoznatiji vinogradarski predjeli su: Crmnica, Nahije, Komani, Bjelopavlići i ostala naselja oko Skadarskog jezera koja se bave vinogradarstvom. Crnogorska vina su proizvedena od različitih sorti grožđa uključujući Krstac, Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Vranac. U 2010. i 2011. godini postavljene su oznake i kompletno obilježeni vinski putevi u Crnoj Gori. Turističku mapu vinskih tura možete dobiti u lokalnim turističkim organizacijama u svakom gradu, na recepcijama hotela i u turističkim agencijama. Ukoliko preferirate aktivni turizam “Vinski putevi” će vam omogućiti posjetu vinarijama, degustaciju vina, šetnju kroz vinograde, ili čak možete aktivno učestvovati u branju grožđa. U vinskim podrumima, konobama i vinarijama možete testirati, konzumirati i kupiti vino. U pojedinim vinarijama u ponudi je i smještaj za goste tako da posjetioci dožive kompletno iskustvo, saznaju o istoriji vinarije, vide kako se pravi vino i naravno uživaju u gotovom proizvodu.
Vinski put kroz “Plantaže”


U Crnoj Gori, jesen je vrijeme raznih fešti, specijalnih dogaðaja u sportu, kulturi, umjetnosti,  koji odgovaraju razlicitim interesovanjima, od vožnje brodom pa do obilazaka manastira i muzeja.
Ovaj period je idealan za nesvakidašnja iskustva koje donose jesenji plodovi, jedno od njih je grožđe i iz tog razloga ovaj prilog posvećujemo upravo ovom božanskom voću.
Vinova loza je jedna od najstarijih kulturnih biljaka i ujedno važan hrišcanski simbol od koje se pravi vino. Vino je vijekovima bilo dio crnogorske vjere, kulture i običaja. Vinogradi oko Skadarskog jezera poznati su još od rimskih vremena, a mnogobrojne priče i legende svedoče o grožđu i vinu iz Crmnice. Kao metafora 'snažnog i plemenitog' vina u Crnoj Gori je nastao Vranac. Vranac je danas najpopularnije i najkonzumiranije crnogorsko vino.Istorija nas vodi u vrijeme mladog crnogorskog knjaza Nikole Petrovića, koji se cijelog života školovao u Parizu, i prvi prepoznao potencijal i mogućnosti ovog podneblja za proizvodnju vina. Knjaz Nikola je izrazio volju da svaki vojnik iz mjesta gdje loza uspjeva zasadi po dvije stotine cokota. Tako je crnogorsko vino dobilo prvi put priznanje vec 1907. godine na izložbi vina u Londonu gdje je crnogorski Vranac osvojio prvu nagradu.Sa zadovoljstvom vam preporucujemo jednu od vinskih tura “Plantaža” , gdje pored degustacije različitih vrsta vina možete uživati u predivnom pogledu na nepregledne vinograde, kao i u raznim tradicionalnim specijalitetima. Izaberite turu po vašem ukusu i krenite u avanturu.
Doživi Plantaže
Obilazak jednog od najvećih i najljepših vinograda u Evropi – Ćemovsko polje. Obilazak tri vinska podruma: Šipcanik, Stari Podrum, Lješkopolje. Obilazak proizvodnog pogona Plantaža. Vođena degustacija vina iz premium serije: Chardonnay Barrique, Vranac Barrique, Vranac Reserve, Luca, Pro Anima Pinot Blanc, Vladika uz slaganje sa tradicionalnim jelima.
Mjesto: Vinski podrum ŠipcanikTrajanje: 4hCijena po osobi: 65 eur
Riznice vina Plantaža
Obilazak jednog od najvećih i najljepših vinograda u Evropi – Ćemovsko polje. Tura u srcu vinograda do “Vidikovca” sa koga se pruža pogled na nepregledno prostranstvo vinograda i čokote vinove loze. Obilazak vinskog podruma Šipcanik i vođena degustacija je dio ponude. Degustacija premium barikiranih vina se satoji od sledecih vrsta: Chardonnay Barrique i Vranac Barrique uz slaganje sa tradicionalnim Njeguškim sirom. 
Mjesto: Vinograd, Vinski podrum Šipcanik, Stari PodrumTrajanje: 3hCijena po osobi: 50 eur
Napomena: Minimalan broj ucesnika je 5 (grupne posjete). Degustacija vina namijenjena je osobama starijim od 18 godina.

Mirisi i ukusi Luštice izlet


Lokacija: Luštica selo Klinci i maslinjaci u podnožju Termini: svakodnevno počev od 1-og Maja  2015 godineMinimum za realizaciju : 2 osobeUkupno trajanje izleta sa transferom: 4:30 h Izletom je obuhvaćen povratni transfer iz Kotora, Tivta ili Budve.

Na ulazu u selo goste docekuje lokalni vodič koji ih ukratko upoznaje sa poluostrvom Luštica na kome se i nalazi selo Klinci, samim položajem sela i porijeklom naziva sela. Poslije pet - minutne šetnje stiže se do crkve Sv. Save, gdje počinje razgledanje enterijera, položaja i priča o crkvi (nastanak, događaji koji su obilježili postojanje crkve, obilježja, itd.).  Nastavak šetnje do sledece crkve Sv. Arhanðela Mihaila, razgledanje, priča o tome kako je donesena odluka o gradnji i njenom trajanju, obilježja i unutrašnje osobenosti. U podnožju crkve se nalazi gumno, priča o svrsi, namjeni i narodnim običajima koji se tiču gumna. Pice dobrodošlice i slobodnih nekoliko minuta za uživanje u picu i pogledu.

Zatim slijedi odlazak do starog mlina za masline, šetnja u trajanju od 5 minuta, u kome gosti mogu pogledati izložbu o životu porodice na poluostrvu Luštica i samoj Boki Kotorskoj u posljednjih 300 godina uz pratnju vodica koji je na raspolaganju za sva objašnjenja.Po obilasku izložbe na gumnu će biti poslužena zakuska koja se sastoji od tradicionalnih jela koja su pripremljena od lokalno proizvedenih poljoprivrednih  proizvoda.

Šetnja kroz maslinjake, obilazak mladih (7 godina) i starih maslinjaka (preko 200 godina). Priča o maslinarstvu, maslinama, upotrebi maslina i maslinovog ulja je naravno, glavna tematika ovog izleta.
Ukrcaj u autobuse i povratak panoramskim putem preko poluostrva Luštica je jedan od opustajućih djelova ture. Usputno zaustavljanje kod crkve Sv. Petra i Sv. Pavla sa posjetom gumnu sa koga se pruža fantastičan pogled od Bara do Dubrovnika je važan stop za nezaboravno fotografisanje. Interesantnu priču čini objašnjenje sistema uzbunjivanja mještana koji je funkcionisao u starim vremenima, sto je bila zvonjava kojom se objavljivao dolazak gusarskih brodova.

Kvad safari na Bjelasici


Pored velikog broja destinacija širom regiona za ponude kvad tura, mi smo izabrali kvad safari po vrhovima Bjelasice. Krenuli smo iz centra Kolašina prema 1450 Ski centru koji se nalazi na 1450 metara nadmorske visine, a koji je udaljen samo 15 minuta od centra Kolasina. ‘Off road’, kameniti put nas je kroz sumske predijele i netaknutu prirodu odveo do vrha, sa kojeg se pruža najbolji pogled na Kolašin i okolinu.
Za početnike i iskusne vožace, kvad ture su ne samo zanimljiva turistička atrakcija i doživljaj, nego i odličan trening avanturistickog stila. Bez obzira na nivo napora i brzine tokom vožnje (od 20-25 kmh za početnike, a preko 30 kmh za iskusnije vožace) okruženje predivnom prirodom i sami doživljaj brzine vožnje okupira um tako da se vozač potpuno zaboravi i stoga nezaboravno provede.
Obišli smo obližnje vrhove i prošli planiskom stazom kroz šumice, proplanke, netaknutu prirodu širokog prostranstva gdje se pogled pruža daleko u daljinu,  oduzimajući nam dah – po malo od vožnje kvadom, ali najviše od ljepote prizora pred nama.
Iz Ski centra, put se dalje nastavlja ka eko selu Vrnjak, koji se nalazi na 1750 metara nadmorske visine. Iz Vrnjaka uz podnožje Zekove Glave (2117 mnv), Troglave (2072 mnv) i Crne Glave (2139 mnv) koji su najvisočiji vrhovi ove planine. Sa ovog mjesta pruža se nevjerovatan pogled na Pešica jezero.

QUAD SAFARI TURA “VRHOVI BJELASICE” Polazna tačka quad safari ture “Vrhovi Bjelasice” je bazna stanica ski centra Kolašin 1600. Od ski centra tura se nastavlja off road-om ka katunima i planinarskom domu Vranjak gdje je predviđena prva pauza za fotografisanje. Nakon kratke pauze, tura se nastavlja podnožjem najvisočijih vrhova Bjelasice: Zekove glave, Crne glave i Troglave sve do vidikovca sa kojeg se pruža veličanstven pogled na dva lednička jezera: Ursulovačko i Pešica jezero. Ova dva jezera poznata su i pod nazivom “Planinske oči”. Na ovom vidikovcu je predviđena još jedna pauza za fotografisanje nakon čega se istim putem grupa vraća do ski centra Kolašin 1600.
Kroz ovu avanturu imate priliku da upoznate prirodu, kulturno blago, nacionalnu kuhinju i tradiciju, uz mogućnost kombinovanja i drugih aktivnih programa. Ova aktivnost je pogodna kako za individualce tako i za grupe.
Vrijeme trajanja ture: 1:30h.
QUAD SAFARIRenta quada 1h 80.00€Renta quada 2h 130.00€Renta quada 4h 240.00€Napomena: cijene su izražene po quadu
U cijenu je uračunato: quad, podkapa, kaciga, gorivo, vodič i osiguranje.

Geološko remek-djelo Lipska Pećina


Ako vas zanima kako su nastale i razvijale se pećine, te volite da istražujete i pri tom se dobro zabavite, onda je posjeta Lipskoj pećini odlična aktivnost za vas. Lipska pećina je jedina procjenjenija pećina od strane speleoloških stručnjaka na teritoriji Crne Gore i obezbjeđena je za posjetioce. Nalazi se samo 5km od Cetinja, i pruža pravo uživanje u bogatstvu pećinskih kanala, geološkim, morfološkim i hidrološkim svojstvima. Prirodno formirani sistem od 2,5 km prolaza, dvorana i galerija kraških obilježja, ova pećina je zaista geološko remek-djelo prirode. Zbog proticanja rijeke kroz pećinu, te prokapavanja vode i izlucivanja CaCO3, ova pećina obiluje najraznovrsnijim pećinskim nakitom – stalaktitima i stalagmitima te je vizuelan doživljaj impresivan.
Istraživanje Lipske pećine prethodilo je Njegošu, a iz IXX. vijeka postoje pisana dokumenta poznatih istraživaca i naučnika o pećinskim ukrasima i motivima.Zanimljivo je takođe, da je Lipska pećina povezana sa još dvije pećine, sa Cetinjskom pećinom kod Cetinjskog manastira i sa Obodskom pećinom na Rijeci Crnojevića.
U pećini su se organizovale i degustacije vina, a u oktobru su omogućeni i popusti za posjetioce. Staze kroz pećinu i ture su prilagođene i djeci.Ako niste avanturistički tip i ne osjećate želju da budete kao Indiana Jones, ne brinite jer postostoje ture prilagođene različitim tipovima i željama posjetilaca. Lipsku pećinu i sva njena blaga možete istražiti uz pratnju obučenih vodiča.
“Zavirite u pećinu” tura traje 45 minuta, u toku koje ćete prošetati stazom dugom 400 metara, i imati priliku da zavirite u pećinske hodnike i kanale. U sklopu ture je uključena i vožnja vozićem. Tura “Zavirite u pećinu” se preporučuje posjetiocima koji su prvi put u pećini, ali u ovoj turi možete na najbolji način doživiti sve cari fascinantnih podzemnih ukrasa, uživati u posjeti najpoznatijih pećinskih dvorana, i obici Glavni kanal pećine.
“Pećinska avantura” je tura za najzahtjevnije posjetioce, koji žele da zavire u najskrovitije pećinske kutke. Grupe se formiraju u manjem sastavu, te zbog toga je doživljaj i uživanje u pećinskim ljepotama intenziviran. Svakako najnestvarniji osjećaj je trenutak kada skrenete sa glavne staze i zakoračite u najdublji dio pećine, gdje vječna pećinska tama preuzima glavnu ulogu a samo lampe osvjetljavaju vaš put. U sklopu “Pećinske avanture”  je uključena i vožnja vozičem, a sve ukupno traje 100 minuta.
Želite da se ostvarite kao pravi istraživač, odvažni ste a pri tom volite fizičku aktivnost, odabrali ste pravu turu za vas. Prilagodite “Pećinsku ekspediciju” samo vama, uđite u pećinu spuštajuci se na užetu sa plafona u stilu pravih istraživača, i zajdeno sa profesionalnim vodičima obiđite svaki urkas i jezero, i pažljivo ga istražite. Zaputite se u potragu za skrivenim blagom u obliku zlatnih dukata u srcu Lipske pečine, jer osjećaj je zaista jedinstven. “Pećinska ekspedicija” tura traje od 2,5h – 3h, a može biti prilagođena i porodicama sa djecom.
Jahanje konja i odmor u Crnoj Gori
Ako ste ikada zaželjeli da jasete konje, upravo to možete priuštiti sebi u Crnoj Gori. Jahanje konja je popularna crnogorska izlet opcija, sa kombinacijom obilaska znamenitosti i relaksacije u opuštenoj vožnji.
Ništa se ne može uporediti sa odmorom koji uključuje relaksirajuce jahanje konja. Od davnina konji su bili sastavni dio života ljudi na sjeveru Crne Gore. Brojni katuni svjedoče o postojanju stočarstva i uzgoju ove plemenite životinje. Konji su pretežno korišćeni za nabavljanje drva, prenos žita i soli iz grada, vuču, i naravno jahanje.Kombinacija smještaja u nekom od brojnih eko sela ili privatnih koliba i jahanje konja predstavlja najbolji način da se istraže nacionalni parkovi, brojna jezera, tokovi rijeka i razni planinski vijenci.
Organizovane jahacke ture će vas odvesti stazama kojima nije moguće proći motorizovanim vozilom i samim tim dozivljaj netaknute prirode, tišine i mira biće upotpunjeniji. U brojnim školama jahanja, koje se nalaze na sjevru Crne Gore, možete savladati osnovne pokrete, a možete se pretplatiti na jednodnevne i višednevne ture u kombinaciji sa kampovanjem ili bez. Ove ture će vas na najbolji način upoznati sa idiličnim planinskim predjelima Bjelasice, Durmitora, Sinjajevine i Pive. Još jedna značajna karakteristika jahanja konja ili hipoterapija predstavlja priznatu i dokazanu metodu u pomoganju osoba sa invaliditetom i njihove efikasnije društvene integracije. U mjestu Kosanici, kod Pljevalja, otvoren je prvi ranc za hipoterapiju u Crnoj Gori koji svakodnevno prima posjetioce.
Jahanje konja na Durmitoru
U 9.00h vaša avantura počinje zdravim i jakim doručkom u restoranu Rafting centra Vodopad, nakon čega slijedi polučasovna vožnja do prelijepog sela Trsa, smještenog na 1.450 mnv. Cijela oblast je pravi raj za jahanje i šetnju, jer gdje god da pogledate oko sebe, prirodne ljepote ovog kraja će vas ostaviti bez riječi.
U zavisnosti od vasih jahačkih sposobnosti nas mladi, iskusni vodič vas može podučiti osnovama jahanja, ili jednostavno jahati sa vama do najljepših mjesta ukoliko ste već iskusni jahaci. Vaš program uključuje 2 sata jahanja.
Ukoliko želite da nastavite sa jahanjem, svaki dodatni sat jahanja će vas kostati samo 10 Eura, ali vas molimo vas da nas obavjestite unaprijed.
Kada završite sa jahanjem, osvježenje sledi u Etno restoranu Trsa, a zatim povratak u vrijeme ručka u rafting centar Vodopad, u kojem nas iskusni kuvari uvijek iznenade nekim dobrim specijalitetima.
Cijena po osobi 50 €  Aranžman obuhvata:
usluge vodiča
2 sata jahanja
parking za Vaša vozila
doručak i ručak
Jedrenje sa delfinima tura


Ukrcajte se na jahtu svetske klase, Discovery 55, jedrite i učestvujte u Montenegro delfn projektu i adrenalinskom polju pretrage i životne mogućnosti da sretnete ova predivna stvorenja iz blizine.Učestvujte u nečemu izvrsnom - isplovite na 4-dnevnom eko-turističkom putovanju na jahti svetske klase za krstarenje, Discovery 55. Zajedno sa Montenegro delfin projekat timom imaćete mogućnost da:Obiđete predivnu crnogorsku obalu, otkrijete tehnike jedrenja u Bokokotorskom zalivu, istražite dublje vode Jadrana u potrazi za delfinima, osmotrite vrste ptica koje migriraju u Ulcinjskoj solani, uživajte u komunikaciji sa našim morskim biolozima kroz konzervaciju na palubi i drugim istrazivačkim aktivnostima.Dok jedrite Jadranskim morem, tim istraživača upoznat će vas sa čudima života delfina, njihove najveće životne opasnosti i mogućnosti da doprinesete zaštiti njihovog osjetljivog svijeta. Jedrenje sa jahtom "Chance discovery" objezbjedit će vam mjesta za posmatranje delfina, luksuznu palubu i salon, prostorije za osvježenje i kupatila.

Prvi crnogorski dugoročni istraživački projekat vodenih sisara
Jadransko more je jedno od najbogatijih stanista vodenih sisara na Mediteranu, ali nažalost ove životinje su klasifikovane kao ugrožene ili za koje nedostaju podaci. One su predmet za različite antropogene prijetnje kao što su degradacija staništa, izlov, pomorski promet i zagađenje. Za razliku od mnogih Jadranskih zemalja, Crnoj Gori nedostaje inicijativa u godisnjem istrazivanju vodenih sisara. Predano i sistematicno istraživanje je potrebno kako bi se prikupili značajni podaci o vrstama vodenih sisara za njihovu naknadnu zaštitu. Iz ovog razloga pokrenuta je prva godišnja studija u crnogorskim priobalnim vodama kako bi se istražio regionalni status vodenih sisara i pomoglo da se podrže buduće konzervacijske strategije. Dalje, Montenegro delfin projekat angažuje naučne dosežne tehnike kako bi se podigla morska svijest okolišta/sredine u lokalnoj zajednici.
Ovih pet tipova navedenih tura su među najpopularnijim i isplate se rezervisati tokom vaše posjete Crnoj Gori. Svakako, postoje i druge, unikatnije opcije tura o kojima se takodje vrijedno znati:
Great Montenegro Tour-Lovcen NP, Muzej Lovcen, Rijeka Crnojevica, Sveti StefanRonjenje u plavoj špilji tura sa zadržavanjem na plaži - 4:30 hoursGospa od Skrpjela tura Kajak tura PetrovacSkadarsko jezero tura brodom


© Montenegro.com