Najromantičnija Mjesta u Crnoj Gori

Modifikovano: 2022-06-23 23:47:02

Crna Gora je savršena destinacija za istaživanje u paru, jer raskošno raspolaže sa skrivenim draguljima pretvorenim u romantična mjesta.

Ako preferirate restorane na unikatnim lokacijama, ugodne kafe kutke, uživate u otkrivanju istorijskih i kulturnih spomenika ili darovima netaknute prirode - u Crnoj Gori ćete otkirti predivna mjesta za romantičnu posjetu u dvoje. A za 'streberski' stil provoda u dvoje, tu su nevjerovatni muzeji, glerije i isorijski spomenici, svjedoci burne, drevne proslošti ove male države.

Planirate li možda vaš medeni mjesec u Crnoj Gori? Crna Gora raspolaže sa velikim izborom interesantnih, a ujedno i romantičnih destinacija za parove. Bilo da zamišljate provesti svoj medeni mjesec relaksirajući se na plaži do samog zalaska sunca, ili ste u potrazi za unikatnim idejama za romantiku u dvoje, naš vodič pokriva sve. Garantujemo da će sa ovih mjesta fotografije vaše avanture biti fantastične.

 

Bogorodicin Hram - Prčanj

Crkva Rođenja blažene djevice Marije, smještena je iznad malog zalivskog gradića Prčnja. Nalazi se u samom centru do koje se stiže priobalnim šetalištem sa velikim izborom restorana i mini kafea sa kojima je išarana obala. Prčanj je romantično mjesto sa brojnim uskim ulicama, kamenim palatama, restoranima i kafićima u porodičnom vlasništvu, kao i unikatnim suvenirnicama.

Grandiozne stepenice koje vode do impresivnog hrama izgrađenog u Baroknom stilu, čini je jednom od najvećih Rimokatoličkih crkvi na Jadranu. Ova monumentalna građevina, poznata kao Bogorodicin hram, dominira pejzažom Prčnja, a primjetna je i sa pučne mora. Raskošna građevina, sa Dorskim i Korinskim stubovima, bogato izraženim ulazom, vrijednom kolekcijom ikona, srebra, tekstila, slika i skulptura najpoznatijih umjetnika, čini ovu crkvu kulturim spomenikom od velikog umjetničkog i estetskog značaja, ne samo u Crnoj Gori, već i šire.

Photo 0 Najromantičnija MjestaBogorodicin Hram u Prčnju je djelo mletačkog arhitekte Bernadina Macaruzzia, a gradnja hrama se odvijala u periodu od 1790 - 1908. godine. Uzdizanje crkve Rođenja blažene djevice Marije je trajala dugo, a usporavale su je političke i ekonomske okolnosti. Enterijer ove crkve je podjednako impresivan, pa ako je želite posjetiti provjerite radno vrijeme objekta unaprijed, jer se mijenja u zavisnosti od sezone u godini. Velelepno dvorište sa bistama i terasom ispred ove elegantne crkve, i predivnim pogledom na zaliv, poznat je kutak za okupljanje parova. Sigurni smo da će vanvremenske vibracije ovog romantičnog mjesta ostaviti nezaboravne emocije i na vas.

 

Stari Mlini - Ljuta

Ako ste u potrazi za prekrasnim restoranom romantičnog ambijenta, Stari mlini bi definitivno trebali da se nađu na vašoj listi romantičnih mjesta koje morate posjetiti tokom vašeg boravka u Crnoj Gori.

Stari milini datiraju još iz XVI. vijeka, a ovaj atraktivan restoran je popularan u glavnom po jelima od morskih plodova. Restoran je pravi dragulj zbog svog unikatnog okruženja, skriven u drveću i na bistroj vodi planinske rijeke Ljuta, jednoj od najkraćih rijeka ponornica u Evropi. Bašta, sa mostovima preko rijeke i stolovima koji su postavljeni duž vodotoka, izgleda kao iz bajke. Pogled iz restorana je isto tako impresivan, pa smo sigurni da će ovo biti jedan od najnezaboravanijih gastro-iskustava koji ste ikada doživjeli.

Photo 1 Najromantičnija MjestaU 1700tim godinama, Stari mlin je bio porodični mlin koji je radio za lokalno stanovništvo tadašnjeg srednjevjekovnog grada Kotora. 300 godina kasnije, tačnije 70.tih godina prošlog vijeka, Stari mlin je renovirala porodica koja ga je pretvorila u bajkoviti restoran. Starinski šarm koji karakteriše ovo mjesto, ekskluzivnost freško-uzgojenih namjernica iz bašte, svježe ulovljene ribe i mesa od lokalnih proizvođača, uzdiže nivo kvaliteta usluge. Posvećenost očuvanju kulinarske istorije ovog restorana može se osjetiti po specijalitetu kuće - siru iz ulja, koji se čuva u kamenim posudama starim 300 godina, takozvanim pilama. Da bi iskustvo bilo još ekskluzivnije, u restoran je moguće doći i sa mora, jer posjeduje malu marinu sa pristaništem od 15 vezova za glisere i jahte, kao i iz vazduha, samo u posebnim prilikama, jer raspolaže sa heliodromom za sletanje manjih helikoptera.

 

Zvonik crkve Svetog Nikole - Perast

Ako želite osjetiti romantičnu istoriju iz vremena Napoleona, na glavnom peraškom trgu postoji zvonik i crkva svetog Nikole koji datiraju još iz 1616. godine, a podaci o postojanju ove impresivne građevine su zabilježeni jos u 1564. god. Upravo Napoleonovi ratovi su prekidali gradnju crkve, koja je trajala od 1740. do 1800. godine. Doživljaj ovog kutka istorije je neprocjenljiv, pogotovo dok se penjete uskim stepenicama do vrha tornja, koji je visok 55m, i gdje se nalazi veliko zvono. Pazite se kada stignete do samog vrha, jer je zvono prilično nisko.

Photo 2 Najromantičnija MjestaZa zvonik koji se nalazi pored ove male crkve i koji je rađen u epohi Baroka, sa elementima Romanike i Renesanse, utrošeno je 50.000 dukata, tadašnje valute, i smatra se za jedan od najvećih u ovom dijelu Jadrana. Predivan pogled 'iz vazduha', odnosno sa vrha tornja, je pravo bogatsvo grada Perasta i jedno od najljepših mjesta sa kojeg možete imati unikatan vidikovac na zaliv. Zvonik crkve Sv.Nikole predstavlja i simbol grada Perasta. Ulaz u ovu malu crkvu se naplaćuje 1eur, a možete obići tri sobe sa blagom. Vrijedno je vidjeti interesantan enterijer ukrašen starim relikvijama, dragocijenim tekstilom crkvene odjeće iz XVI i XVII vijeka i starim orguljama. Posebnost predstavlja riznica bogata kolekcijom slika Tripa Kokolja i drugim umjetničkim djelima.

 

Statua balerine - Budva

Kada pričamo o romantici, nema veće od tragične ljubavne priče?
Na samoj obali mora u Budvi, dok sa partnerom šetate stazom koja vodi ka poznatoj plaži Mogren, među stijenama koje zapljuskuje more, zapazićete unikatnu bistu djevojke u pokretu. Skulptura, rađena u bronzi, je nazvana Budvanska Balerina i predstavlja simbol grada Budve, a ujedno je i najpoznatija znamenitost omiljena kod turista.

Photo 3 Najromantičnija MjestaInspiracija koja je poslužila skulptoru Gradimiru Aleksiću da napravi ovako lijep spomenik je zapravo stara legenda koja će zauvijek kružiti gradom. Naime iza skulpture balerine krije se priča o tragičnoj ljubavi djevojke i moreplovca iz ovog grada. Vjeruje se da je djevojka čekajući svog vjerenika da se vrati sa dalekog puta, svakog dana dolazila do obale, do ovih stijena i posmatrala more. Međutim, mladoženja se nije vratio sa svog putovanja, a njegova nesuđena mlada je umrla od tuge. Jednog dana je pronađena na stijeni na kojoj je skulptura kasnije i postavljena. Pored ostalih važnih spomenika Budve, koji se nalaze u samom srcu grada, ova romantična statua je ipak osvojila simpatije kako turista tako i lokalnog stanovništva i postala jedan od najcijenjenijih spomenika ovog dijela crnogorskog primorja.

 

Statua žene u bronzi - Herceg Novi

Plaža nazvana Lovćen, po velikoj stijeni koja podsjeća na vrh obližnje planine Lovćen, a koja se nalazi pored starog tunela duž šetalista Pet Danica u Herceg Novom, prati legenda o još jednoj tragično završenoj ljubavi. Naime plaža je karakteristična po tunelu kroz koji je nekada davno prolazio voz, a koji je izgrađen kroz stijene koje se spuštaju u more.

Photo 4 Najromantičnija MjestaNa jednom od grebena, iznad ove male pješčane plaže, smještena je upravo figura djevojke u zamišljenom položaju. Skulptura je postavljena kao sjećanje na djevojku koja se zbog neuzvraćene ljubavi sa ove litice bacila u more. Ambijent ove male i ušuškane plažice - "Kod tunela," kako je mještani još nazivaju, je čaroban i savršen za romantično kupanje ljeti ili samo opuštanje na plaži u dvoje i posmatranje pučine u društvu ove graciozne bronzane biste.

 

Zalazak sunca i šetnja na Velikoj plaži - Ulcinj

Da li ste ikada čuli izreku: "Kada si u Rimu? When in Rome...?" Posmatranje veličanstvenog zalaska sunca na Velikoj plaži u Ulcinju se upravo može porediti sa ovim doživljajem, a ovaj jedinstveni ugođaj morate sebi priuštiti dok ste na romantičnom odmoru u Crnoj Gori. Onog trenutka kada to doživite biće vam potpuno jasno zašto. Smještena na samom jugu Crne Gore, Velika plaža je nekada bila najbolje čuvana tajna. Danas je jedno od najpopularnijih mjesta sa najljepšim zalascima u Crnoj Gori. Velika plaža je predivno mjesto za posjetiti u bilo koje doba godine, ali ljeti, doživljaj posmatranja i proslave zalazaka sunca uz koktele i sjajnu muziku na plaži traje do kasno u noć.

Photo 5 Najromantičnija MjestaUz hladan napitak opustite se u dobrom društvu i uživajte. Zalasci sunca na Velikoj plaži su tako nevjerovatni, a na određenim mjestima duž plaže postoje male oaze odakle možete posmatrati zalazak uz dobru hranu, piće i muziku. Ovo zaista spektakularno iskustvo će napraviti vašu posjetu Crnoj Gori nezaboravnom.

Playa Maria je jedan od prvih sunset-plažnih-barova, i u ovom hip baru uz dobro piće možete posmatrati najljepši zalazak. Za potpuno savršen dan na plaži najaktuelnija muzika će vas opustiti u zoni za relaksaciju.

Ako ste na ograničenom buđžetu, druga varijanta je da jednostavno kupite svoje piće u lokalnoj radnji i uputite se na pješčanu plažu da uživate u zalasku 'u stilu piknika', a ujedno i uštedite. Zauzmite sjajno mjesto tako što ćete doći prije gužve da uživate u zalasku u svoj veličanstvenosti ovog spektakla.

 

Nijagarini vodopadi - Podgorica

Vodopad u Podgorici, koji je nazvan po popularnim Niagarinim vodopadima između Kanade i Amerike, nalazi se 9 km od glavnog grada. Vozeći se ravnicom pored vinograda, obratite pažnju na znak restorana Nijagara, i na tom mjestu možete parkirati. Ovo je naravno znatno manji primjer vodopada, ali podjednako dramatičan kada voda nailazi na otpor i preliva se preko stijena. Na prvi pogled, možete pomisliti da je vodopad vještački zbog sendimentnih stijena koje liče na cementne, ali u stvari je prirodan. Vodoskoci teku sa svih strana stijena i pogled je zadivljujuć, a možete ga posmatrati i sa stijena iz blizine.

Photo 6 Najromantičnija MjestaNajromantičniji doživlj Nijagara vodopada je kada je nivo vode visok. Opuštajuće je osluškivati vodu kako žubori, posmatrati patke koje se brčkaju i fotografisati se u dvoje okruženi idilom ovog prelijepog kraja. Vodopad je najbolje posjetiti u aprilu kada je najbujniji. U ljetnjim mjesecima, pored vodopada, među stijenama gdje je formiran bazen, neustrašivi avanturisti se mogu osvježiti, a potom uživati u piću i jelima u restoranu sa pogledom na rijeku i vodopadom koji teče. Ukoliko uhvatite pravi ugao sa odsjajem sunca možete spaziti dugu. Nemojte propustiti ovo romantično mjesto ako ste planirali posjetu Crnoj Gori u paru.

 

Carev most - Nikšić

Jedan od najljepših i najstarijih mostova koji su još u upotrebi u jugoistočnoj Evropi je Carev most. Nalazi se na starom putu iz Podgorice prema Nikšiću i uzdiže se iznad rijeke Zete. Uzbudljivo je biti u blizini ove impozantne figure duge 269m, visine 13 metara sa 18 lukova, iz davnih vremena prinčeva i dvoraca... Most je dobio ime po ruskom caru Aleksandru III koji je finansirao izgradnju mosta. Tesani kamen od kojeg je izgrađen mu daje posebno romantičnu notu i čini ga izuzetnim mjestom za fotografisanje. Kameni temeljac mosta postavio je crnogorski vojvoda Božo Petrović 1894. godine, koji je u to vrijeme bio predsjednik Državnog savjeta knjaževine Crne Gore.

Photo 7 Najromantičnija MjestaIzgradnja mosta je trajala nekoliko godina uz angazovanje mnogo ljudi. Ljepota i grandioznost Carevog mosta očarava, i uz nju se veže priča iz prošlosti kada je čuveni fotograf Rudolf Mosingeru u proljeće 1910. posjetio Crnu Goru na poziv knjaza Nikole, kako bi napravio album grada. Pored fotografija dvorca i panorame grada, čuveni fotograf je uvrstio Carev most u album od 32 fotografije opčinjen njegovom ljepotom. U tom periodu Nikšićki kraj je doživio procvat zbog poboljšanih trgovačkih veza sa jugom Crne Gore, a prvo zvanično vozilo koje je prešlo preko njega bile su poštanske kočije.

 


Hoteli