Nikšić je smješten u centralnom djelu države, sa izvanredno pogodnom pozicijom koja ga čini podjednako blizu primorju i Durmitoru.  Danas, sa svojih oko 90 000 stanovnika, drugi je grad po veličini u Crnoj Gori.


Nikšić za sigurno predstavlja najznačajniji industrijski centar Crne Gore. Popularno je nazvan „grad piva i čelika“ po željezari i čuvenom nikšićkom pivu, koji su dvije glavne industrije, okosnice ekonomskog razvoja i ujedno simboli ovog grada.
Nikšić je poznat i po veoma razvijenom sportu. Ovaj grad je sa rezultatima svojih sportista i klubova čak i u nekadašnjoj Jugoslavijji parirao mnogostruko većim sredinama. 
U blizini Nikšića se nalaze mnoga zanimljiva mjesta, kulturno istorijski spomenici, kao što su stare gradske zidine, dvorac kralja Nikole, mnogi značajni vjerski spomenici: Župski manastir i nadaleko čuveni manastir Ostrog. Grad raspolaže sa mnogobrojnim izletištima, kao što su Krupačko jezero, najveće kupalište u centralnom djelu Crne Gore, zimski turistički izletnički centar Vučije itd.
Prvo naselje na području današnjeg Nikšića se pominje u IV vijeku pod imenom Onogošt. Onogošt je na početku bio rimsko vojno utvrđenje i uvjek je predstavljao primamljivu metu svim osvajačima.
Crnogorska vojska oslobađa grad od Turaka 1877. godine i od tada grad započinje svoj ubrzani razvoj. Od tih vremena do danas, Nikšić je mnogostruko porastao. Osim toga što je postao glavni industrijski centar, prerastao je i u veoma značajan univerzitetski centar iz kojeg je ponikao veliki broj značajnih i slavnih ličnosti u novijoj crnogorskoj istoriji.
Gordan Stojović
Montenegro.com
© Montenegro.com