Perast, Šetnja Kroz Vjecnost


Boka, vječna inspiracija…njeni gradovi, mjesta, ponte, portuni, brodovi, umjetnici…

Published: Wednesday 01st of January 2003 Updated: Wednesday 07th of July 2021


Boka, vječna inspiracija…njeni gradovi, mjesta, ponte, portuni, brodovi, umjetnici…Gospa od Škrpjela

Kad se proðu Verige (najuži dio zaliva) sretnete se sa drevnim gradom koji svojom slavom i imenom nadmašuje i mnogo vece od sebe, Perast sa otocima svojim.


Grb grada Perasta
Osim neosporne ljepote Perasta, njegove arhitekture ovaj neponovljivi mikrokosmos krase i mnogi slavni ljudi. Krsto Coko, roðeni peraštanin u sedamnaestom vijeku postao je španski Markiz i guverner balearskih ostrva.
U Perastu postoje dva muzeja, onaj na otoku Gospaod Škrpjela i muzej u samom gradu
Otok Sveti Georgije
Tripo Kokolja (1661-1713), slavni barkonli slikar cijim djelima je ukrašen peraška Gospa od Škrpijela. Marko Martinovic (1663 – 1716) je covjek koji je u Perastu zapoceo prvu privatnu i priznatu pomorsku školu u svijetu, gdje su se pomorskim vještinama poceli obucavati ruski plemici koje je u tu svrhu tamo poslao ruski imperator Petar veliki .
Matija Zmajevic (1680-1735) je postao admiral ruske Balticke flote i bio je jedan od glavnih brodograditelja ruskog cara Petra velikog. Proslavio se u mnogim pomorskim bitkama protiv Šveðana, zbog cega je dobio orden Alaksandra Nevskog.


Još je mnogo slavnih slavnih Peraštana koji su vjecnim ucinili ovaj grad ne samo po ljepoti nego i po djelima i uspjesima njegovih stanovnika.

Muzej grada Perasta

Montenegro.com vas vodi u šetnju kroz ovaj jedinstveni grad koji je pod zaštitom UNESCa i ljubavih svih onih koji su imali prilike u njemu boraviti.
 

Gordan Stojovic

www.montenegro.com