Petrovac Top Atrakcije

Sv. Nedjelja i Katic

Petrovacki pejzaz karakterisu dva idilicna ostrva, zapravo dvije vece hridine. Ispred Petrovca lijevo gledano sa obale nalazi se ostrvo Katic, a desno od njega je Sv. Nedjelja, na kojem je pozicionirana istoimena crkva na samoj hridi. Prema predanjima, crkvu Sv. Nedjelje su sagradili pomorci u cast Sv. Bogorodice, zastitnice pomoraca.

Published: Tuesday 25th of May 2021 Updated: Tuesday 27th of July 2021

Sv. Nedjelja i Katic

Petrovacki pejzaz karakterisu dva idilicna ostrva, zapravo dvije vece hridine. Ispred Petrovca lijevo gledano sa obale nalazi se ostrvo Katic, a desno od njega je Sv. Nedjelja, na kojem je pozicionirana istoimena crkva na samoj hridi. Prema predanjima, crkvu Sv. Nedjelje su sagradili pomorci u cast Sv. Bogorodice, zastitnice pomoraca.

 


Prema drugom vjerovanju, Grcki moreplovac, koji se poslije brodoloma spasio na ovom ostrvu, je podigao ovu crkvicu. Crkva Sv. Nedjelje je karakteristicne rusticne, jednostavne arhitektonske konstrukcije i predstavlja simbol Petrovca i ovog dijela zaliva.

Crvena komuna

Kulturni centar "Crvena komuna" dobila je ime po sjecanju na pobjedu komunista na lokalnim izborima, 1919. Spomen dom je smjesten na samom setalistu, izmedju kamenih kuca i palata. U sklopu ustanove postoji Muzej revolucije u kome je izlozena arhivska gradja: dokumenti, fotografije, prepiske i štampa iz perioda formiranja prve komunisticke opštine na Jadranu, osnovane 1920. godine.Petrovacka Crvena komuna, svojim bogatim sadrzajima: bioskop, muzej, dvije galerije, biblioteka i dramskim, likovnim i muzickim programom, obogacuje duhovnost i kontinuirano radi na organizovanju kreativnih potencijala. Centar "Crvena komuna" je institucija od izuzetnog znacaja za kulturu, a njen galerijski prostor se koristi za prezentaciju klasicnih umjetnickih disciplina: slikarstvo, skulptura, grafika, kao i novih umjetnickih medija: instalacije, perfomansi, hepeninzi i video radovi.Manastir Reževici

Na nadomaku Petrovca, uzvisen i izmedju zelenila, mediteranskog rastinja i maslinjaka, sa pogledom na otvoreno more i hridi, smjesten je manastir Rezevici. Nekada je na ovom podrucju zabiljezeno postojanje paganskih hramova i antickog groblja Grckih i Rimskih porodica. Prema predanju, manastir je dobio ime po rijeci koja izvire u njegovoj blizini, ali postoji mogucnost da je ime nastalo i po teritoriji starog pastrovackog plemena Rezevici, na kojem se nalazi. Ovaj srednjovjekovni manastir u svom sastavu ima tri manje crkve.
Istoriske cinjenice ukazuju da je Srpski kralj Stefan Prvovjencani boravio u Rezevicima i da je 1220. godine sagradio crkvu Uspenija presvete Bogorodice.


Crkva arhidjakona Stefana je 1351.godine podignuta u Rezevicima i tom prilikom car Dusan je Pastrovicima podario svoj cuveni Zakonik. Manastir Rezevici je bio mjesto gdje su se sastajali i zasjedali clanovi Pastrovackog plemena i donosili vazne odluke ili birali vodju. U crkvama, Uspenije presvete Bogorodice i Svetog Arhiðakona Stefana, su sacuvane freske iz pocetka XVII vijeka i ostaci slojeva iz XIII vijeka, od kojih izdvajamo: ikonu Presvete Bogorodice iz 1693. godine, Cetvorojevanðelje iz 1835. godine, veliki litijski krst iz 1850. i Darohranilnica iz polovine XIX vijeka, koje su od izuzetne likovne i kulturno-istorijske vrijednosti.


Treca crkva u sastavu manastira Rezevici je Crkva Svete Trojice, koja je ujedno i najocuvaniji objekat. Crkva je podignuta 1770. godine i u obliku je krsta sa apsidom oltara i desnom cetvrtastom apsidom za pijevnicu, gradjevinski se nalazi u sastavu crkve Uspenija presvete Bogorodice. Cetvrtasti zvonik visok 20 metara krasi crkvu, a sacuvan je i novi ikonostas sa ikonama. Manastirski kompleks Reževici je zakonski zasticen i nalazi se na spisku kulturno-istorijskih spomenika Crne Gore.Istorijska lokacija Kasnoanticki mozaik

U Petrovcu, u maslinjaku Marka Gregovica, 1902. godine je otkriven odlomak ocuvanog mozaickog poda, a u blizini mozaika pronadjen je i grob sa antickim novcem i vazom od zelenog stakla. Medjutim, novac ni vaza nisu sacuvani. Ostaci arhitekture sa mozaikom su sasvim skromni, predstavljena je jedna pravougaona prostorija. Prema kazivanju M. Gregovica na sjevernom zidu su postojali ostaci fresaka, koji nisu ocuvani. Centralni motivi Petrovacki, geometrijsko-vegetabilnog mozaika, izradjeni su na bijeloj pozadini i na njemu preovladava dekorativan i kitnjast rad, kako u crtezu tako i u koloritu. Krstasta rozeta je glavni motiv koji dominira, dok se sredisnji dio sastoji od cetiri koncentricna kruga. Fragment sa figurom trojne ribe je od velike vaznosti za datiranje ovog mozaika, jer mnogi smatraju da on predstavlja simbol ranog hriscanstva. Oba mozaika poticu iz istog vremenskog perioda i u sklopu su iste arhitektonske cjeline, pa bi se moglo predpostaviti da su zidovi i mozaici na Miristima ostaci jedne rimske kasnoanticke ( villae rusticae ), ali bez tragova o postojanju veceg naselja.