Porodicni Aktivni Odmor u Crnoj Gori

Svake godine, veliki broj porodica se neizmjerno raduje odlasku na ljetovanje, ne samo iz ociglednih razloga, kao sto su relaksiranje i dobar provod, vec zato sto je to rijetka prilika u godini kada citava porodica moze izaci iz svakodnevne rutine i provesti dragocijeno vrijeme skupa.

Published: Sunday 31st of May 2020 Updated: Wednesday 21st of July 2021

Svake godine, veliki broj porodica se neizmjerno raduje odlasku na ljetovanje, ne samo iz ociglednih razloga, kao sto su relaksiranje i dobar provod, vec zato sto je to rijetka prilika u godini kada citava porodica moze izaci iz svakodnevne rutine i provesti dragocijeno vrijeme skupa.

 

Zajednicki odmori su kvalitetno vrijeme za relaksaciju i provod, kada porodica moze priustiti nezaboravne trenutke i porodicne uspomene koje se pamte zauvijek.


Pitanje je koje ljetnje aktivnosti vasa porodica najvise voli i gdje zeli provoditi ovaj dragocijeni, zeljno ocekivani odmor?


U nastavku vam prilazemo ideje za aktivosti tokom vaseg odmora u Crnoj Gori, kako biste proveli najnezaboravniji ljetnji raspust sa vasom porodicom.

Izabrati idealnu destinaciju za vas ljetnji odmor sa porodicom, nije ni malo jednostavno...
Svaki clan ima svoje zelje i preference, a i mnoge destinacije na prvi pogled izgledaju kao da su prikladne za porodicne aktivnosti, ali to u stvari nisu. Zato ste se sigurno, kao roditelj, zapitali - kako izabrati destinaciju koja ce biti prikladna vasoj citavoj familiji?!
Postoje brojne aktivnosti koje su ekskluzivno pogodne za djecu, odredjenih uzrasta. Kada birate mjesto za odmor imajte upravo to na umu.

Izaberite porodicne destinacije koje odgovaraju vasem stilu zabave:

1. Zabavni timski parkovi - kao sto je Aquapark u Budvi

2. Edukativne ture - Akvarijum Kotor

3. Muzeji - Etnografski muzej na Cetinju

4. Kamping mjesta i izletista sa vodicem (Nacionalni parkovi, ostrva, plaze) Maslina kamp

5. Rekreativna zabava - karting Podgorica

1. Zabavni timski parkovi - kao sto je Aquapark u Budvi

Zabavni timski parkovi su mjesta namjenjena nezaboravnoj zabavi i uzbudljivim, radosnim trenucima za sve clanove vase porodice ili grupe. Svi parkovi, kao i Aquapark u Budvi, imaju razlicite vrste voznji, i zabavu za osobe svih uzrasta.

Ovaj timski park nudi atrakcije i voznje kako za bebe, tako i za tinejdzere, ali i za starije posjetioce. Nalazi se iznad Budve na brdu koje se zove Toplis, sa kojeg se pruza fantastican pogled na citav grad. Zauzima povrsinu od 41,800 m² i moze da ugosti do 6000 ljudi. Postoji mogucnost pretplate na pola dana ili cijeli dan.Autobus za Aquapark iz Budve polazi na svakih sat vremena u blizini starog grada, i prolazi kroz sjeverni dio grada, gdje staje na lokalno autobusko stajaliste u blizini parka. Ocekuje vas odlicna zabava sa porodicom, mnogo dobrih vodenih tobogana i aktivnosti u bazenima. U sklopu kompleksa postoji bar na bazenu i restoran, gdje citava porodica moze dobro da se pocasti nakon igranja u parku.

Akvapark Budva posjeduje 7 vodenih tobogana, dizajniranih za odrasle. Razlikuju se po visini, duzini, brzini, i naravno, osjecaju koji gosti imaju prlikom spustanja.

Brzina spusta na "Kamikazi" - ime jednog od popularnih tobogana - dostaize i do 80 km/h. Najvisociji spust je 26m, a najduzi je 145 m. Neki tobogani su napravljeni u formi zatvorenih cijevi, a neki su pogodniji za grupno spustanje sa prijateljima.


Djeci sigurno nece biti dosadno u akvaparku Budva, jer park ima cak 53 atrakcije za djecu. Neki tobogani su pogodni za mladje posjetioce, dok su drugi za malo starije uzraste. Mnogi djeciji tobogani, u vodenom parku, imaju isti dizajn, kao i atrakcije za odrasle. Razlike su samo u velicini i brzini spusta. Najduzi vodeni tobogan, u vodenom parku Budva, je dugacak 57m i 6.5m visok. Djecija sigurnost je uvijek na prvom mjestu u ovom parku, tako da je spasilacka ekipa na svakom koraku, i pruzice vam maksimalnu sigurnost i zastitu.


2. Akvarijum Kotor,

Ako zelite da isplanirate ljetnji odmor koji je ispunjen zabavom uz novo saznanje, uzmite u obzir odlazak u edukativne ture sa vodicem. Bukvalno, to su mjesta za zabavu posvecena specificnoj tematici. Na primjer, akvarijum Boke je jedan od najpoznatijih i edukativnijih tematskih mjesta u Crnoj Gori.


Centar za ocuvanje morskog biodiverziteta „Akvarijum Boka“ ima dvije cjeline: javni akvarijum i spasilacki centar za divlju floru i faunu mora. Ovo je jedinstvena institucija u Crnoj Gori koja objedinjuje istraživanja i obrazovanje za promovisanje i praktikovanje efikasnog ocuvanja morskih, divljih životinja. Akvarijum aktivno ucestvuje u izgradjivanju javne svijesti i djelovanja kako bi se zastitile vrste i staništa Jadranskog mora. Takodje, aktivno doprinosi raznim rješenjima za ocuvanje podmorja i služi kao uzor u zastiti morskih vrsta.

Akvarijum Boka ima 18 tankova podijeljenih u cetiri izložbene cjeline: (1) Svjetsko more i Mediteransko more, (2) Jadransko more i Južni Jadran, (3) Bokokotorski zaliv i (4) tropska mora.3. Muzeji - Etnografski muzej na Cetinju

Ako imate ideju da edukujete vasu djecu dok uzivate na ljetnjem putovanju, ovo je pravo mjesto za vas!

Kada je rijec o edukativnim turistickim mjestima, mnogi ljudi na prvi mah pomisle na muzeje. Po citavom svijetu postoje naucni muzeji, istorijski, muzeji umjetnosti, itd. Ako zelite posjetiti muzej, imajte u vidu da vam nece oduzeti mnogo vremena od vaseg ljetnog odmora, a da cete vi i vasa porodica nakon samo jedne muzejske posjete biti kulturno bogatiji. Organizacija muzejskih posjeta je dokazan uspjeh za mnoge rodjitelje. Muzejske ture mogu ukljucivati posjetu veceg broja razlicitih muzeja i ovi muzeji su cesto posjeceni na porodicnim putovanjima. Prijavite se za jednu od ovih grupnih tura muzejima dodatno uz svoje sopstvene ekskurizije, jer se necete prevariti.Sada malo vise o muzeju.
Osnovan 1951. godine u Biljardi, Etnografski muzej Crne Gore obavlja funkciju u tom prostoru do razornog zemljotresa 1979. U muzeju se nalazi vrijedna gradja koja prikazuje bogatstvo materijalne i duhovne kulture naroda sa crnogorskog prostora. Zbirka Etnografskog muzeja broji više od 4.000 predmeta, uglavnom iz XIX. i prve dekade XX. vijeka. Etnografski muzej je od 2002. godine smjesten u zgradi bivse srpske legacije.U djelimicno rekonstruisanom izložbenom prostoru, Etnografski Muzej je 2018. godine dobio svoju prvu stalnu postavku. Stalna postavka koja je koncipirana u prizemlju i na spratu zgrade, izdvaja 400 karakteristicnih predmeta iz perioda od sredine XIX. do prve polovine XX. vijeka, kojima zeli da se docara zivot kao i kultura etnicki i vjerski heterogenog stanovnistva Crne Gore. Karakteristicni predmeti koji se vezu za odredjenu privrednu djelatnost su izlozeni u prizemlju, kao i fragmenti iz enterijera ruralne gradske kuce. Kao veoma znacajan segment kulturnog nasljedja, u izlozbenom prostoru na spratu, izlozene su narodne nosnje.

4. Kamping mjesta i izletista sa vodicem - Kamp Maslina

Da li ste znali da kamping spada medju top izborima za porodicni ljetnji odmor? Kamping je veoma popularan vid rekreacije na otvorenom. Kampiranje u prirodi (pored jezera, potoka, rijeke ili u sumi) je pogotovo popularan i omiljen djeci svih uzrasta. Porodicama sa malom djecom i bebama nije preporucljivo kampiranje u divljini daleko od civilizacije. Zato je porodicama sa djecom koje zele unaprijed isplanirati ljetnji odmor, najbolja solucija da odsjednu u jednom od poznatih kampova, drzavnih il zabavnih parkova.
Ako volite da kampirate i provodite vrijeme u prirodi, kamp Maslina je savrseno mjesto za vas.
Kamp se nalazi u mjestu Buljarica na samo 2km od Petrovca. Smjesten je u tisini i hladovini maslina, hrasta, jasena i nara, na samo par minuta setnje do plaze. Gusta suma razlicitih biljnih vrsta stvara prijatnu atmosferu i velike, prirodne hladovine za opustajuci boravak.Iako je pjescana plaza u blizni kampa podarena velikom prirodnom hladovinom, ipak omogucuje mjesta gdje mozete iznajmiti lezaljke i suncobran, a tu je na raspolaganju i nekoliko plaznih barova i restorana.
Ovo je jedan od najljepsih kampova u ovom dijelu Crne Gore.

5. Rekreativna zabava - karting Podgorica


Najbolji ljetnji odmor za familije koje obozavaju uzbudljive provode bi trebao da ukljucuje sirok rang aktivnosti. Ako provodite trenutke u istrazivanju novih mjesta i aktivnosti koje ce donijeti najvise osmjeha vasoj porodici, sa ocekivanjem da to iskustvo ponovite, karitng je zasigurno odlicna ideja.Karting centar Podgorica jedan je od najsavremenijih i najboljih karting centara u regionu. Nalazi se na magistralnom putu Podgorica – Cetinje, u mjestu Liješnje, odmah pored glavnog puta za Podgoricu. Napavljen je po trkackim standardima, i voznja ce vam omoguciti da bar na trenutak budete dio trkackog svijeta. Kompleks od 20.000 m2, koji obuhvata stazu na otvorenom izraðenu po meðunarodnim standardima, kafe bar, prodavnicu karting opreme, garažu i servis, obezbjedit ce kvalitetno provedeno vrijeme puno smijeha i uzbudjenja sa vasom porodicom.


Staza je pravljena kako za rekreativce, tako i za profesionalne vozace, kao i za voznje u organozovanim grupama. Vas je izbor da li zelite uzivati u slobodnoj voznji i impravizaciji, ili da probudite svoj takmicarski duh u trci sa drugarima i clanovima porodice.
Velika staza, napravljena za razvoj prfesionalnih trkackih talenata, ujedno je i odlicna zabava i sjajno porodicno iskustvo.
Kafebar je prijatno mjesto gdje se mozete odmoriti, i uzivate uz picu i pice dok cekate svoj red na voznju.