Svake godine, veliki broj porodica se neizmjerno raduje odlasku na ljetovanje, ne samo iz očiglednih razloga, kao što su relaksiranje i dobar provod, već zato što je to rijetka prilika u godini kada čitava porodica može izaći iz svakodnevne rutine i provesti dragocijeno vrijeme skupa.

Zajednički odmori su kvalitetno vrijeme za relaksaciju i provod, kada porodica može priuštiti nezaboravne trenutke i porodične uspomene koje se pamte zauvijek.


Pitanje je koje ljetnje aktivnosti vaša porodica najviše voli i gdje želi provoditi ovaj dragocijeni, željno očekivani odmor?


U nastavku vam prilažemo ideje za aktivosti tokom vašeg odmora u Crnoj Gori, kako biste proveli najnezaboravniji ljetnji raspust sa vašom porodicom.

Izabrati idealnu destinaciju za vaš ljetnji odmor sa porodicom, nije ni malo jednostavno...
Svaki član ima svoje želje i preference, a i mnoge destinacije na prvi pogled izgledaju kao da su prikladne za porodične aktivnosti, ali to u stvari nisu. Zato ste se sigurno, kao roditelj, zapitali - kako izabrati destinaciju koja će biti prikladna vašoj čitavoj familiji?!


Postoje brojne aktivnosti koje su ekskluzivno pogodne za djecu, određenih uzrasta. Kada birate mjesto za odmor imajte upravo to na umu.

Izaberite porodične destinacije koje odgovaraju vašem stilu zabave:

1. Zabavni timski parkovi - kao što je Aquapark u Budvi

2. Edukativne ture - Akvarijum Kotor

3. Muzeji - Etnografski muzej na Cetinju

4. Kamping mjesta i izletišta sa vodičem (Nacionalni parkovi, ostrva, plaže) Maslina kamp

5. Rekreativna zabava - karting Podgorica

1. Zabavni timski parkovi - kao sto je Aquapark u Budvi

Zabavni timski parkovi su mjesta namjenjena nezaboravnoj zabavi i uzbudljivim, radosnim trenucima za sve članove vaše porodice ili grupe. Svi parkovi, kao i Aquapark u Budvi, imaju različite vrste vožnji, i zabavu za osobe svih uzrasta.

Ovaj timski park nudi atrakcije i vožnje kako za bebe, tako i za tinejđžere, ali i za starije posjetioce. Nalazi se iznad Budve na brdu koje se zove Topliš, sa kojeg se pruza fantastičan pogled na čitav grad. Zauzima površinu od 41,800 m² i može da ugosti do 6000 ljudi. Postoji mogućnost pretplate na pola dana ili cijeli dan.

Autobus za Aquapark iz Budve polazi na svakih sat vremena u blizini Starog grada, i prolazi kroz sjeverni dio grada, gdje staje na lokalno autobusko stajalište u blizini parka. Očekuje vas odlična zabava sa porodicom, mnogo dobrih vodenih tobogana i aktivnosti u bazenima. U sklopu kompleksa postoji bar na bazenu i restoran, gdje čitava porodica može dobro da se počasti nakon igranja u parku.

Akvapark Budva posjeduje 7 vodenih tobogana, dizajniranih za odrasle. Razlikuju se po visini, dužini, brzini, i naravno, osjećaju koji gosti imaju prlikom spuštanja.

Brzina spusta na "Kamikazi" - ime jednog od popularnih tobogana - dostiže i do 80 km/h. Najvisočiji spust je 26m, a najduži je 145 m. Neki tobogani su napravljeni u formi zatvorenih cijevi, a neki su pogodniji za grupno spuštanje sa prijateljima.
Djeci sigurno neće biti dosadno u akvaparku Budva, jer park ima čak 53 atrakcije za djecu. Neki tobogani su pogodni za mlađe posjetioce, dok su drugi za malo starije uzraste. Mnogi djeciji tobogani, u vodenom parku, imaju isti dizajn, kao i atrakcije za odrasle. Razlike su samo u veličini i brzini spusta. Najduži vodeni tobogan, u vodenom parku Budva, je dugačak 57m i 6.5m visok. Dječija sigurnost je uvijek na prvom mjestu u ovom parku, tako da je spasilačka ekipa na svakom koraku, i pružiće vam maksimalnu sigurnost i zaštitu.


2. Akvarijum Kotor,

Ako želite da isplanirate ljetnji odmor koji je ispunjen zabavom uz novo saznanje, uzmite u obzir odlazak u edukativne ture sa vodičem. Bukvalno, to su mjesta za zabavu posvećena specifičnoj tematici. Na primjer, akvarijum Boke je jedan od najpoznatijih i edukativnijih tematskih mjesta u Crnoj Gori.
Centar za očuvanje morskog biodiverziteta „Akvarijum Boka“ ima dvije cjeline: javni akvarijum i spasilacki centar za divlju floru i faunu mora. Ovo je jedinstvena institucija u Crnoj Gori koja objedinjuje istraživanja i obrazovanje za promovisanje i praktikovanje efikasnog očuvanja morskih, divljih životinja. Akvarijum aktivno učestvuje u izgradjivanju javne svijesti i djelovanja kako bi se zaštitile vrste i staništa Jadranskog mora. Takođe, aktivno doprinosi raznim rješenjima za očuvanje podmorja i služi kao uzor u zaštiti morskih vrsta.

Akvarijum Boka ima 18 tankova podijeljenih u četiri izložbene cjeline: (1) Svjetsko more i Mediteransko more, (2) Jadransko more i Južni Jadran, (3) Bokokotorski zaliv i (4) tropska mora.

3. Muzeji - Etnografski muzej na Cetinju

Ako imate ideju da edukujete vašu djecu dok uživate na ljetnjem putovanju, ovo je pravo mjesto za vas!

Kada je riječ o edukativnim turističkim mjestima, mnogi ljudi na prvi mah pomisle na muzeje. Po čitavom svijetu postoje naučni muzeji, istorijski, muzeji umjetnosti, itd. Ako želite posjetiti muzej, imajte u vidu da vam neće oduzeti mnogo vremena od vašeg ljetnog odmora, a da ćete vi i vaša porodica nakon samo jedne muzejske posjete biti kulturno bogatiji. Organizacija muzejskih posjeta je dokazan uspjeh za mnoge rodjitelje. Muzejske ture mogu uključivati posjetu većeg broja različitih muzeja i ovi muzeji su često posjećeni na porodičnim putovanjima. Prijavite se za jednu od ovih grupnih tura muzejima dodatno uz svoje sopstvene ekskurizije, jer se nećete prevariti.

Sada malo više o muzeju.
Osnovan 1951. godine u Biljardi, Etnografski muzej Crne Gore obavlja funkciju u tom prostoru do razornog zemljotresa 1979. U muzeju se nalazi vrijedna građa koja prikazuje bogatstvo materijalne i duhovne kulture naroda sa crnogorskog prostora. Zbirka Etnografskog muzeja broji više od 4.000 predmeta, uglavnom iz XIX. i prve dekade XX. vijeka. Etnografski muzej je od 2002. godine smješten u zgradi bivše srpske legacije.

U djelimično rekonstruisanom izložbenom prostoru, Etnografski Muzej je 2018. godine dobio svoju prvu stalnu postavku. Stalna postavka koja je koncipirana u prizemlju i na spratu zgrade, izdvaja 400 karakterističnih predmeta iz perioda od sredine XIX. do prve polovine XX. vijeka, kojima želi da se dočara život kao i kultura etnički i vjerski heterogenog stanovništva Crne Gore. Karakteristični predmeti koji se vežu za određenu privrednu djelatnost su izloženi u prizemlju, kao i fragmenti iz enterijera ruralne gradske kuće. Kao veoma značajan segment kulturnog nasljeđa, u izložbenom prostoru na spratu, izložene su narodne nošnje.

4. Kamping mjesta i izletišta sa vodičem - Kamp Maslina

Da li ste znali da kamping spada među top izborima za porodični ljetnji odmor? Kamping je veoma popularan vid rekreacije na otvorenom. Kampiranje u prirodi (pored jezera, potoka, rijeke ili u šumi) je pogotovo popularan i omiljen djeci svih uzrasta. Porodicama sa malom djecom i bebama nije preporučljivo kampiranje u divljini daleko od civilizacije. Zato je porodicama sa djecom koje žele unaprijed isplanirati ljetnji odmor, najbolja solucija da odsjednu u jednom od poznatih kampova, državnih il zabavnih parkova.


Ako volite da kampirate i provodite vrijeme u prirodi, kamp Maslina je savršeno mjesto za vas.
Kamp se nalazi u mjestu Buljarica na samo 2km od Petrovca. Smješten je u tišini i hladovini maslina, hrasta, jasena i nara, na samo par minuta šetnje do plaže. Gusta šuma različitih biljnih vrsta stvara prijatnu atmosferu i velike, prirodne hladovine za opustajući boravak.

Iako je pješčana plaža u blizni kampa podarena velikom prirodnom hladovinom, ipak omogućuje mjesta gdje možete iznajmiti ležaljke i suncobran, a tu je na raspolaganju i nekoliko plažnih barova i restorana.
Ovo je jedan od najljepših kampova u ovom dijelu Crne Gore.

5. Rekreativna zabava - karting Podgorica


Najbolji ljetnji odmor za familije koje obožavaju uzbudljive provode bi trebao da uključuje širok rang aktivnosti. Ako provodite trenutke u istraživanju novih mjesta i aktivnosti koje će donijeti najviše osmjeha vašoj porodici, sa očekivanjem da to iskustvo ponovite, karitng je zasigurno odlična ideja.

Karting centar Podgorica jedan je od najsavremenijih i najboljih karting centara u regionu. Nalazi se na magistralnom putu Podgorica – Cetinje, u mjestu Liješnje, odmah pored glavnog puta za Podgoricu. Napravljen je po trkačkim standardima, i vožnja će vam omogućiti da bar na trenutak budete dio trkačkog svijeta. Kompleks od 20.000 m2, koji obuhvata stazu na otvorenom izrađenu po međunarodnim standardima, kafe bar, prodavnicu karting opreme, garažu i servis, obezbjedit će kvalitetno provedeno vrijeme puno smijeha i uzbuđenja sa vašom porodicom.
Staza je pravljena kako za rekreativce, tako i za profesionalne vozače, kao i za vožnje u organozovanim grupama. Vaš je izbor da li želite uživati u slobodnoj vožnji i impravizaciji, ili da probudite svoj takmičarski duh u trci sa drugarima i članovima porodice.
Velika staza, napravljena za razvoj prfesionalnih trkačkih talenata, ujedno je i odlična zabava i sjajno porodično iskustvo.
Kafebar je prijatno mjesto gdje se možete odmoriti, i uživate uz piću dok čekate svoj red na vožnju.


© Montenegro.com