Lokvanj

Ovo, po mnogo čemu jedinstveno jezero, koje ima status nacionalnog parka, prostire se ukupno 391 km2.

Pavlova strana

Dvije trećine jezera pripadaju Crnoj Gori, dok je jedna trećina u Albaniji.

Na Skadarskom jezeru se nalazi veliki broj pješčanih plaža i izletišta, koja su osim po ljepoti, poznata i po restoranima koji raspolazu velikim izborom specijaliteta kuhinje iz tog kraja.

Specijaliteti kao što su dimljeni krap, crmničko vino, jegulje... Krap je endemska riba koja živi samo u Skadarskom Jezeru.
Jezero je zajedno sa okolnim krajevima upisano, na osnovu Rasmar konvencije, u svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja. Prosječna dubina je 6, a na nekim mjestima i do 60 metara, i u potpunosti se nalazi ispod nivoa mora.

Virpazar Skadarsko jezero i okolne krajeve krasi veoma značajan broj kulturno istorijskih spomenika. Prepoznatljivo je po ostrvskim crkvama i manastirima: Starčevu, Beški, Moračniku i drugim.
Rijeka Crnojevića, most

Takodje je poznato i po srednjivjekovnim utvrđenjima i gradovima kao što su Žabljak Crnojevića, Obod, gdje se nalazila štamparija u kojoj je 1494 godine štampana prva knjiga u ovom dijelu Evrope, zatim poznati Lesenrdo itd.
Kamperi na Karuču

Na Karuču se nalaze ostaci Knjaževog ljetnjikovca, most na Rijeci Crnojevića, spomenik trinaestojulskim ustanicima u Virpazaru

Knjažev ljetnjikovac na Karuču U ovom jedinstevnom prirodnom rezervatu, prebogate flore i faune, živi veliki broj ptica, među kojima je i Pelikan.

Skadarsko jezero predstavlja unikatan ptičiji rezervat na svijetu.
Idealno je za ljubitelje posmatranja ptica, za ribolovce ,lovce, zaljubljenike u srednjovjekovnu istoriju, arhitekturu i kao što već rekosmo gurmane.Pogled na Pavlovu stranu sa jezeraPogled na Lovćen sa jezera

Montenegro.com


© Montenegro.com