Skadarsko Jezero 2

Lokvanj

Ovo, po mnogo čemu jedinstveno jezero, koje ima status nacionalnog parka, prostire se ukupno 391 km2.

Published: Wednesday 01st of January 2003 Updated: Thursday 01st of July 2021

 Lokvanj

Ovo, po mnogo čemu jedinstveno jezero, koje ima status nacionalnog parka, prostire se ukupno 391 km2.
Pavlova strana

Dvije trećine jezera pripadaju Crnoj Gori, dok je jedna trećina u Albaniji.Na Skadarskom jezeru se nalazi veliki broj pješčanih plaža i izletišta, koja su osim po ljepoti, poznata i po restoranima koji raspolazu velikim izborom specijaliteta kuhinje iz tog kraja.Specijaliteti kao što su dimljeni krap, crmničko vino, jegulje... Krap je endemska riba koja živi samo u Skadarskom Jezeru.


Jezero je zajedno sa okolnim krajevima upisano, na osnovu Rasmar konvencije, u svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja. Prosječna dubina je 6, a na nekim mjestima i do 60 metara, i u potpunosti se nalazi ispod nivoa mora.Virpazar Skadarsko jezero i okolne krajeve krasi veoma značajan broj kulturno istorijskih spomenika. Prepoznatljivo je po ostrvskim crkvama i manastirima: Starčevu, Beški, Moračniku i drugim.Rijeka Crnojevića, mostTakodje je poznato i po srednjivjekovnim utvrđenjima i gradovima kao što su Žabljak Crnojevića, Obod, gdje se nalazila štamparija u kojoj je 1494 godine štampana prva knjiga u ovom dijelu Evrope, zatim poznati Lesenrdo itd.Kamperi na Karuču

Na Karuču se nalaze ostaci Knjaževog ljetnjikovca, most na Rijeci Crnojevića, spomenik trinaestojulskim ustanicima u VirpazaruKnjažev ljetnjikovac na Karuču U ovom jedinstevnom prirodnom rezervatu, prebogate flore i faune, živi veliki broj ptica, među kojima je i Pelikan.Skadarsko jezero predstavlja unikatan ptičiji rezervat na svijetu.


Idealno je za ljubitelje posmatranja ptica, za ribolovce ,lovce, zaljubljenike u srednjovjekovnu istoriju, arhitekturu i kao što već rekosmo gurmane.

Pogled na Pavlovu stranu sa jezera

Pogled na Lovćen sa jezera

Montenegro.com