Napokon je stiglo najčarobnije doba godine! Drveće i izlozi svijetlucaju, a ljudi su ušuškani u zimsku graderobu. Dok su prošlogodišnji praznici prošli uglavnom u privatnoj atmosveri, ove godine praznično slavlje se vratilo na ulice, trgove i skijališta, bljestavije i veće je nego ikada. Od šarenolike parade djeda Mrazova koji dijele paketiće za najmlađe do svjetlucavih kuglica po drveću i izlozima, hladnije vrijeme nudi izgovor da se počastimo toplom čokoladom, raznim pecivima, slatkišima, kuvanim vinom ili domaćom rakijom, i ukljućimo se u radosne zimske aktivnosti. Ovdje ćete naći sve zabavne događaje koje možete dodati na vašem kalendaru kako bi zasigurno dani koje provodite u Crnoj Gori tokom praznika bili ispunjeni veseljem i dobrim provodom u prazničnom duhu.

Postoji veliki izbor interesantnih tradicionalnih dešavanja u Crnoj Gori tokom Novogodišnjih i Božićnih praznika, ali takođe ima i nekih novih događanja koje vrijedi doživjeti. Uskočite u što više veselih manifestacija ove zimske sezone, što od muzičkih performansa, kupovine unikatnih poklona za svoje najdraže, do šetnje kroz prelijepe svjetlosne dekoracije.
Nailazit ćete na čarobne momente gdje god da se okrenete. Bogati dodatak prazničnim bazarima su domaći proizvodjaći, uvijek spremni sa ponudom novih ideja za poklone kako bi vam omogućili da izvučete najviše od praznične kupovine u Crnoj Gori.

Praznični bazari i novogodišnja kupovina

Na prazničnim bazarima širom gradova Crne Gore, naći ćete specijalitete crnogorske kuhinje, unikatne ručne radove, umjetnine i razne domaće proizvode. Uživajte u tradicionalnim božićnim kolačima, priganicama sa čokoladom i medom, domaćim kobasicama, giricama, u kuvanom vinu i rakijama lokalnih proizvođača. Možete čak osmisliti vaš licči poklon od gurmanskih, domaćih proizvoda, ili uz malu pomoć kreativaca izabrati ručni rad i ponijeti sa sobom kao suvenir iz Crne Gore ili kao Božićni poklon porodici i prijateljima. Na Božičnim marketima naći ćete pravi poklon za svakog sa vaše liste. Novogodišnji bazari su otvoreni već od kraja decembra.

Klizanje

Mnogi nisu upoznati sa činjenicom da je 1889. godine, u nekadašnjoj prijestonici Crne Gore, u Cetinju, postojalo klizalište. Podatke vezane za ovaj "gospodski sport" možemo naći u periodicnim publikacijama koje su izlazile u tom periodu, u vremenu kada se klizanje zvalo tociljanje. Najsadržajniji opis klizališta na Cetinju dao je norveški kapetan Angell, u svojoj poznatoj knjizi "Kroz Crnu Goru na skijama", gdje oduševljen okolinom grada i narodom, za klizalište, koje se nalazilo nedaleko od manastira, kaže da je predivno mjesto uz orjentalne svjetiljke i luce, a ponekad i zvuke kneževskog orkesta.
Ova omiljena sezonska aktivnost se ove godine vratila i u Podgoricu kod sportskog centra Morača. Danas možete klizati uz klasične praznične hitove, svjetla koja trepere i sa apetitom da se isprobaju praznične poslastice iz obližnjeg novogodišnjeg bazara. Ako ste malo 'zardjali' od prošle godine, imate čitav mjesec fore da se razgibate i uhvatite ritam. Na klizalištu iznajmite komplet klizaljki i i uživajte u klizanju po čitav dan, a cijena ovog ugođaja je veoma pristupačna za parove, kao i za čitave porodice. Dnevni i noćni termini su dostupni za što fleksibilnije planiranje vaše posjete ovom mjestu odlične zabave.

Utonite u carstvo novogodišnih dekoracija

Sigurno ćete se složiti sa nama da nista ne izaziva veću radost, bez obzira na vaše godine, nego kada je vaš grad predivno okićen za praznike, a dio tog dekora neizostavno podrazumijeva i veliku okićenu jelku. Od omiljenih manifestacija, kićenja ulica, trgova i zvaničnog drveta, kao i unikatnih svjetlosnih dekoracija i instalacija koje krase trgove, u kojima možete uživati samo tokom praznika spadaju u prioritet. Uživajte u decembru mjesecu ispunjenim radosti na jednoj od svečanih praznicnih lokacija na trgu Nezavisnosti i trgu Svetog Petra Cetinjskog. Bićete zasenjeni tunelima koji su ukrašeni milionima sijalica, blistavim velikim ukrasima i svečanim izlozima, svaki jedinstvenih karakteristika i tema za sebe.

Praznični ukusi domaćih specijaliteta

Pripremite široke pantalone, jer su praznici namjenjeni da se uživa u hrani i picu - svim neodoljivim poslasticama koje se pripremaju tokom ovog slavljeničkog perioda.

Neka od naših omiljenih tradicionalnih pića, koje konzumiramo tokom prazničnih svečanosti, su svakako kuvano crno vino i rakije od raznovrsnog voća. Dok Rusi imaju vodku, a Škoti viski, u Crnoj Gori je popularna proizvodnja i konzumacija rakije.
Tako se u Crnoj Gori rakije prave od raznog voća i aromatićnog su ukusa. Najpopularnije vrste su od grozđa, šljive, kruške, jabuke, dunje i kaisije. Dok su medovaca i travarica posebne vrste, u koje se pored voća dodaju med i biljke. Za jaču aromu često se u flašu, u kojoj rakija mora da odstoji jedno vrijeme, dodaju komadići voća. Pored navedenih aroma, stari Crnogorci su pekli rakiju od smokava i od drijena, a među jedinstvenim ukusima je vrsta koja se proizvodi od ploda kleke. Za koju god se rakiju budete odlučili sigurno se nećete pokajati, a u zimskim danima je i preporučljiva časica ovog alkoholnoh pića za dobru cirkulaciju.

Jedno od takođe omiljenih zimskih pića u Crnoj Gori, uz koje možete najbolje da se ugrijete i idealan je napitak dok boravite na otvorenom, je kuvano vino. Postoji veliki broj recepata za ovaj zimski napitak, ali kuvano crno vino sa cimetom, karanfilićem i kriskom narandže je među najukusnijim kombinacijama.

Rezervišite kartu za zimski muzički i filmski program u Cinaplexu Budva

Mozda i nije toliko hladno vani, ali je stiglo ono vrijeme u godini kada rado učestvujemo u omiljenim, svečanim, tradicionalnim proslavama svih vrsta. Izvukli smo naše debele đžempere iz ormara, napravili dovoljno poslastica za mjesec dana hibriranja i spremni smo za uživanje u klasičnim Božićnim filmovima. Napravite izuzetak ove godine i zamijenite svoje kauče i male ekrane za ogroman 3-dimenzionalni bioskopski svjet. U Cinaplexu Budva, tokom decembra mjeseca, prikazuje se niz koncerata klasične muzike. Takođe, svjetski ambijent Cinaplex Budva tokom zimskih dana i noći biće mjesto najnovijih ostvarenja filmske produkcije. Bilo da je u pitanju komedija ili avantura, naći će se po nešto za svačiji filmski ukus.

Bokeški polumaraton

Praznični dani u Crnoj Gori su obilježeni i sportskim dešavanjem, naime 12.12. 20121. sa početkom u 12 časova se odžava prvi Bokeški polumaraton. Staza sa startom u Tivtu prolazi kroz najljepša bokokotorska mjesta: Porto Montenegro, Seljanovo, Donju Lastvu, Lepetane, Verige, Stoliv, Prčanj, Muo, a zavrsava se u Kotoru. Bokeški polumaraton je trka koja posjeduje sertifikat za održavanje trke od Svetskog udruženja maratona i uličnih trka - poznatiji kao AIMS sertifikat - što ga svrstava u svjetske polumaratone, a to su prepoznali i učesnici iz 25 zemalja i više od 1000 prijavljenih trkača svijeta. Program obuhvata i 'trku iz zadovoljstva' na samo 5 km.

Tura Oldtimer Rolls Royce

Period dok je postojala republika Jugoslavija je svima ostao u lijepom sjećanju, stoga ako ste zainteresovani da još jednom proživite trenutke evocirane ovom erom prijavite se za privatnu turu Rolls Roycom i to ni manje ni više nego u ličnom automobilu predsjednika Tita. Ovaj luksuzni, klasični automobil star 55 godina, svojom elegancijom i udobnošću odvešće vas u četvoročasovni obilazak priobalnim putem u kojem je lično uživao i predsjenik Tito dok je boravio u Crnoj Gori. Tura uključuje i posjetu sa vodičem Titovog ljetnjikovca - čuvene Titove vile u Igalu i degustiranje vina uz zalazak sunca u zalivu.

Čarobna igra svjetla

Luksuzno naselje Portonovi, ove godine, pozitivno svjetli sa unikatnim dekoracijama i instalacijama koje hipnotišu oči. Zelene površine, ulice, izlozi kafea i prodavnica su osvjetljeni blještavim ukrasima i svjetlima, a kroz čitavo Portonovi naselje se čuju Božićne melodije. Svakako, ono što najvise privlači paznju ove godine je jedan od najspektakularnih događaja u ovom dijelu Evrope, svjetlosna instalacija, odnosno čarobna igra svjetala koja će tokom sedam dana u decembru osvjetljavati nebo iznad rizorta. U Portonovom vas očekuje praznično veselje koje još niste doživjeli zato ga nemojte propustiti.

Noćno skijanje Savin Kuk

Jedina stvar bolja od skijanja pod predivnim plavetnilom neba je noćno skijanje kroz zimsku idilu na stazi koja svetluca noću. Tokom praznika isprobajte čarobnu vožnju pod zvijezdama na Savinom Kuku. Kada ovaj ugođaj vremenski uslovi dozvole, sve veći broj skijaša i snovbordera, koji preferiraju aktivni zimski odmor, vole da skijaju ili voze snowboard noću. Najveći razlog zbog kojeg skijaši izaberu noćnu vožnju su manje posjećene staze, samim tim i manje oštećene i bolje pokrivene snijegom, kao i noćni ambijent koji je čarobniji nego dnevno spuštanje. Ako želite da dozivite ovo po malo poetično i neobično zimsko iskustvo, staze za noćno skijanje na Žabljaku su otvorene od 18:00 do 21:00h.

Žabljak je poznata omiljena destinacija za ljubitelje skijanja i zimskih sportova u jugoistočnom dijelu Evrope. Želite li da uživate u zimskoj idili iz pticije perspektive uz pratnju zvjezdanog neba? Upravo Ski centar Savin kuk je mjesto koje raspolaže ski liftom opremljenim reflektorima za noćno skijanje. Ski centar Savin kuk posjeduje 4.6 km ski staza kapaciteta za 3000 skijaša. Ukoliko niste iskusni skijač, možete se pretplatiti na usluge ski servisa i skole skijanja, a nakon aktivnog dana ugodan i topli ambijent restorana i kafe bara nudi opuštanje uz nacionalne delicije.


© Montenegro.com