Ljetnikovac Buća

Ljetnikovac Buća je istorijski kompleks i jedna od najupečatljivijih atrakcija Tivta.
Lociran u centru Tivta, ljetnjikovac je osnovala poznata kotorska vlastelinska porodica Buća. Ovaj kompleks je skladna renesansna cjelina sa ponekim detaljem kasne gotike. Pet objekata sačinjava njegovu cjelinu: kuća za stanovanje, ekonomska kuća, crkvica – kapela posvecena Sv. Mihovilu i kula sa monumentalnom ulaznom kapijom.
Danas, stambena zgrada ovog revitalizovanog srednjovjekovnog spomenika je pretvorena u galerijski prostor, a u potkrovlju kompleksa je smješten atelje likovnih umjetnika Tivta. Nekadašnji vrt ljetnjikovca je pretvoren u ljetnu pozornicu gdje se organizuju izložbe, književne večeri, koncerti i druga dešavanja, a sve u sklopu Centra za kulturu Tivat koji u svom sastavu jos raspolaže sa kino salom tj. salom za izvođenje pozorišnih predstava. Pomorski kapetan i brodovlasnik iz Prčnja konte Marko Luković je krajem 19. vijeka otkupio poznati ljetnjikovac i dio imanja ustupio opštini Tivat.

 

Poluostrvo Prevlaka


Poluostrvo Prevlaka ili popularniji naziv ostrvo Cvijeca, dugacko je 300m i sa široko 200m poluostrvo je povezano sa kopnom uskim zemljouzom, i predstavlja jedno od najznacajnijih prirodnih i kulturno-istorijskih cjelina u Boki. Jedno je od tri jedinstvena ostrva u nizu u tivatskom zalivu poznatom kao krtoljski arhipelag. U periodu od IX – XIV vijeka pocinje najznacajnija etapa ovog podrucja, te je i sam naziv Miholjska prevlaka nastao po manstiru Sv. Arhandjela Mihaila. Na poluostrvu Prevlaka prvobitno se nalazio benediktanski manastir, a od polovine XIII vijeka Sveti Sava Nemanjic je 1219. ustanovio sjedište Zetske episkopije dok ostaci ovog manastira i dalje postoje na ovoj lokaciji. Stotinak metara dalje od poluostrva Prevlaka je školj Stradioti ili ostrvo Sv. Marka, a još toliko je udaljeno Bogorodicino ostrvo, Otok ili Gospa od Milosti.

 

Nauticki Muzej


Nauticki muzej se nalazi na krajnjem dijelu Porto Montenegro marine. Posjetiocima ne mogu promaknuti dvije velike podmornice koje se nalaze ispred muzeja. Mogucnost da se istrazi podmornica izunutra pruža sjajan doživljaj, i nacin da se sagleda i razumje život clanova posade u podmornici ispod vode. Tura nam dozvoljava da vidimo opremu, mašine i mehanizam na koji nacin je podmornica funkcionisala. Muzej predstavlja jedinstvenu mogucnost da se prošeta unikatnom podmornicom “Heroj” koja je imala ukupno 726 plovidbenih dana, 910 zaranjanja, i proputovala je sve ukupno 46,659 nautickih milja – što je ekvivalentno plovidbi dva puta oko zemljine kugle. Mala podmornica P-912 “Una” je takoðe izložena pored “Heroja.” Obje podmornice su izložene na otvorenom. Posjetiocima koji su prvi put u muzeju je omogucen detaljan pregled istorije grada i istorijskih veza sa Jugoslovenskom mornaricom. Ako se naðete u blizini, ne biste trebali propustiti nevjerovatan primjerak inžinjerstva ovih podmornica iz 1968. godine.

Tivatska Solila


U sklopu tivatskih solila i specijalnog rezervata za posmatranje ptica, otvorena je ornitološka staza koja sadrži dvije osmatracnice za ptice. Neposredna blizina mora i prilicno sacuvana geomorfologija ove lagune cine da ona bude od posebnog interesa za boravak ptica. Plitka slana voda bogata morskim organizmima i muljevitim dnom, bogatim bentosom, privlaci vodene ptice na ishrani, zimovanju, jesenjoj i proljecnoj seobi. Na Solilima je dosad zabilježeno 47 vrsta ptica vodenih staništa, od cega su 4 vrste stalno prisutne, oko 35 njih zimuju dok 6 vrsta vjerovatno gnijezde. Sa ostalim grupama ptica, pjevacicama, grabljivicama i dr., na Solilima je do sada registrovano 111 vrsta. No, spisak nije ni približno konacan, jer se svake godine na njima registruje po nekoliko novih za to stanište. Obzirom da je u Evropi do sada registrovano 526 pticjih vrsta, broj prisutnih vrsta na ovoj laguni cini više od 20% ukupnog broja vrsta evropske ornitofane, što nije zanemarljivo.
Posebno se istice znacaj najmanje 11 vrsta iz Aneksa i Pticje direktive EU, te nekoliko globalno ugroženih pticjih vrsta, kakav je na primjer Fendak, Phalacrocorax pygmeus. Tivatska solila su specijalni floristicko faunisticki rezervat. Zbog znacaja za opstanak flore koja se rijetko gdje danas može naci na 800 km dugoj istocnoj obali Jadrana, kao i zbog cinjenice da je stanište brojnim ugroženim vrstama vodozemaca, gmizavaca i ptica, Solila su 2007. godine zašticena kao specijalni floristicko faunisticki rezervat, prvi takve vrste na crnogorskoj obali i prvo zašticeno podrucje na obali poslije 1968. godine, kada je zašticen veliki broj plaža. Solila su Emerald stanište Bernske konvencije i Podrucje od meðunarodnog znacaja za boravak ptica u Crnoj Gori – IBA.

Šetalište Pine


Zauzima centralni dio Tivta i sjajno je mjesto za uživanje u šetnji pored mora, sa velikim izborom restorana i cafe barova koji nude za svakog po nešto, za sve ukuse i budžete. Pine kao “stariji,” istorijski dio Tivatskog šetalista daje šarm ovom lijepom gradu. Izuzetno široko i cisto šetalište posjeduje duge drvorede palmi izmeðu kojih su drvene klupe na kojima možete odmoriti od iscrpne šetnje obalom. U obližnjim lokalima možete se smjestiti u udobnim stolicama i naruciti omiljeno pice te uživati u domacim, ali i u internacionalnim specijalitetima, uz bajkovit pogled na brodove i azurnu pucinu mora.


© Montenegro.com