Herceg Novi je jedan od najljepših primorskih gradova u Crnoj Gori. Srednjevjekovne tvrðave na strmim brežuljcima i zidine okružuju stari grad. Sa Belaviste Starog grada se pruža jedinstveni pogled na ulaz u Boku, jedan od najljepih fjordova svijeta. Mediteranski izgled Herceg Novog harmonicno dopunjuju  mletacki, orijentalni, romanski i moderni stilovi.Tu su crkve, manastir, škole, hoteli, dom zdravlja, opšta bolnica, institut za rehabilitaciju i višenamjenska sportska sala. Zbog bogatog kulturnog i arhitektonskog naslijeđa Herceg Novi zovu gradom tvrđava, zidina, crkava i zvonika, gradom skalina, ali i sunca i mimoza, pisaca i slikara. Duž obale Herceg Novog i njegovih predgrađa proteže se 7 kilometara dugo Šetalište „5 Danica“, najveličanstvenije šetalište na Jadranu.  Niz malih ribrskih naselja čine jedinstvenu hercegnovsku rivijeru, dugu 15 km.

Prirodne i kulturne vrijednosti učinile su da Herceg Novi bude kosmopolitski grad u toku cijele godine. Kada jednom posjetite Herceg Novi, on zauvijek ostaje u vašem srcu.LOKACIJA HERCEG HOVOGHerceg Novi je smešten na jugozapadu  Crne Gore,  na ulazu u veličanstveni zaliv Boke Kotorske, između dva grada pod zaštitom UNESKO – Dubrovnika  (45km) na zapadu i Kotora (40 km) na  istoku. Oko grada se nalaze planina Orjen, brda brda: Dobroštica (1.570 m) i Radoštak (1.441 m) i poluostrvo Luštica sa najvišim vrhom Obosnik (586 m).


Ulaz u Bokokotorski zaliv se nalazi izmedu rtova Oštra i Mirište i širine je 2.900 metara. Prosječna dubina vode u Bokokotorskom zalivu je 27,8 metara, a maksimalna je 61 metar. Od 1997. godine Boka kotorska je uvrštena u Asocijaciju 28 najljepših zaliva svijeta.KLIMA U HERCEG NOVOMHerceg Novi ima mediteransku klimu sa blagim zimama i toplim ljetima. Herceg Novi ima veliki broj sunčanih dana u godini (~220), pa turistička sezona traje od početka aprila do kraja oktobra. Herceg Novi ima vrlo visoku prosječnu godišnju temperaturu vazduha koja iznosi 16,2 C 

Prosječna dnevna temperatura morske vode tokom ljetnjih mjeseci je od 22 - 26 °C  

Sezona kupanja traje najmanje pet mjeseci.KAKO STIĆI DO HERCEG NOVOGHerceg Novi se nalazi i između dva međunarodna aerodroma Dubrovnik (23 km) i Tivat (25km) pa je lako dostupan cijele godine. Obje destinacije koriste usluge jeftinih avionskih prevoznika. Taksi prevoz košta ~40€ iz Dubrovnika, a ~30€ iz Tivta. Mini bus prevoz košta 8-10€ po osobi.PRIGRADSKA MJESTA OPŠTINE HERCEG NOVINJIVICE su prvo mjesto na koje se naiđe po ulasku sa Hrvatske granice, poluostrvu Kobila. Nalaze se na jugozapadnoj obali hercegnovskog zaliva, sa pogledom na Herceg Novi, Lovćen i obronke planinskog masiva Orjen. Njivice su malo i tiho mjesto bez gužve, gdje zimi živi oko stotinjak stanovnika. Njivice su ljeti veoma popularna destinacija za porodice i idealno mjesto za prijtne šetnje, rekreaciju, druženje ili opuštanje.

IGALO je poznata turistička i rehabilitaciona destinacija. Zahvaljujući ljekovitom morskom mulju sa Blatne plaže. Još tridesetih godina prošloga vijeka izvršeno je ispitivanje igaljskog blata u laboratoriji poznatog francuskog lečilišta Viši („Vichy“), koje je definitivno potvrdilo njegovu izuzetnu lekovitost. Institut Dr. Simo Milošević je osnovan 1949. godine. Iako sa Herceg Novim čini jedinstvenu gradsku cjelinu, Igalo se može smatrati i posebnim naseljem. Igalo ima oko 8000 stanovnika i dobilo je ime po istoj riječi grčkog porijekla, koja znači "obala - plaža - žalo".

U sklopu Instituta Igalo nalazi se i kompleks koji je nekada pripadao predsjedniku SFR Jugoslavije Josipu Brozu Titu. Ovaj kompleks je poznat pod nazivom vila "Galeb”. Sagrađena je 1976. godine. U njoj je predsjednik Tito boravio 4 puta.

CENTAR HERCEG NOVOG sa svojom okolinom spada u najveće turističke atrakcije na Boke Kotorske. Stari Grad Herceg Novog je jedinstvena arhitektonska cjelina.

Kao jedan od najmlađih gradova na Jadranu nazivao se i Novi, Castrum Novum, Castel Nuovo... Svoje današnje ime dobio je u vrijeme vladavine Herceg Stjepana Vukčića Kosače, kada je doživio i najveći procvat i razvoj.

U pejzažima Herceg Novog, pored brojne domaće mediteranske flore, zastupljeno je i preko 250 vrsta različitog egzotičnog bilja porijeklom sa svih kontinenata.

MELJINE je turističko naselje smješteno 3 kilometra istočno od Herceg Novog. Glavna kulturno-istorijska atrakcija ovog mjesta je Lazaret, koji datira iz 1732.god. i obuhvaćen je Master planom razvoja turizma Crne Gore. Meljine ima oko 1100 stanovnika.

ZELENIKA je smještena 4,5 km istočno od Herceg Novog. Dobila je ime od mediteranske zimzelene biljke "zelenika" (Phulera latifolia). U Zelenici je izgrađen prvi hotel u Crnoj Gori, 1902. godine. Ovo mjesto broji oko 2800 stanovnika.

KUMBOR je na 6 kilometara udaljenosti od Herceg Novog. Ime je dobio po italijanskoj riječi "conborgo" (predgrađe - starog grada Stoli). Kumbor broji oko 1000 mještana.

ĐENOVIĆ je turističko naselje smješteno udaljeno 8 kilometara od Herceg Novog. Mjesto je dobilo naziv po prezimenu Đonović iz 1540.godine, a vremenom je transformisano u današnje ime. Đenović broji oko 1500 mještana, a po površini je najmanje naselje u opštini Herceg Novi.

BAOŠIĆ je smješten na 12 kilometara istočno od Herceg Novog. Veoma je popularno turističko mjesto za porodice, posjeduje prelijepe pješčane plaže. Baošić broji oko 1000 mještana. 

BIJELA je jedno od najvećih prigradskih naselje, nalazi se na 13 kilometara od Herceg Novog. Bijela ima više od 4.000 stanovnika. Pod ovim imenom se pominje još u 14 vijeku. U Bijeloj je izgrađeno nadaleko poznato "Jadransko brodogradilište". Razvojni put Brodogradilišta počeo je 1927. godine.

KAMENARI su udaljeni 15 km istočno od Herceg Novog. Kako legenda kaže, Kamenari su dobili ime po majstorima koji rade sa kamenom i sami sebe nazivaju - kamenarima. Mjesto broji oko 1000 stanovnika. Poslednjih godina ovo mjesto je poznato po trajektu koji saobraća na relaciji Kamenari - Lepetane.

LUŠTICA  je poluostrvo smješteno na ulazu u Bokokotorski zaliv. Površina ove prirodne ljepote je 47 oko kvadratna kilometra. Vrh Brda Obosnik se nalazi na 582 metara nadmorske visine. Zbog izuzetne razuđenosti obala poluostrva Luštica se prostire na čak 35 kilometara, što čini 12% ukupne dužine crnogorske obale. Ime potiče od latinske riječpoi Luštica, što znači sjaj - osvjetljenost. Na poluostrvu se nalazi desetak sela sa oko 400 mještana

Luštica je prepoznatljiva po maslinama, maslinovom ulju, pršutu, siru iz ulja i rakiji maginjači.

Ovdje se nalaze i najatraktivnija hercegnovska izletišta i plaže: Rose, Žanjic, Mirište, Arza, Dobreč.

KULTURNE MANIFESTACIJE I FESTIVALI U HERCEG NOVOMHerceg Novi je mjesto sa najviše kulturnih mnifestacija, koncerata, književnih večeri i recitacija, umjetničkih izložbi i festivala u Crnoj Gori. Na starim tvrđavama, atrijumima, crkvenim portama i modernim dvoranama izvode se dijela najznačajnijih svjetskih i domaćih stvaralaca. 

"PRAZNIK MIMOZE"

U Herceg Novom godina počinje sa Festivalom Mimoze koji se održava u februaru, u slavu mimoze, ribe i vina. To je jedna od najznačajnijih turističkih manifestacija u Crnoj Gori. Turistički savez Boke Kotorske i Skupština opštine Herceg Novi su osnivači ove nadaleko popularne manifestacije još od 1969. godine.  Od 1991. godine Festival Mimoze je član Udruženja karnevalskih gradova Evrope (FEEC).

Ovaj Praznik traje od kraja januara do početka marta mjeseca."H A P S" - HERCEGNOVSKE APRILSKE POZORIŠNE SVEČANOSTI

Festival pozorišnih umjetnosti (HAPS), je najznačajniji festival amaterskog pozorišta u regiji. Nakon 2002. godine na festivalu učestvuju i profesionalna pozorišta. HAPS počinje u drugoj polovini aprila i traje 15 dana."MEĐUNARODNI DJEČIJI KARNEVAL"

Karneval se održava u junu. Ovo je nadaleko popularna manifestacija za djecu iz svih krajeva Evrope i svijeta."DANI KREATIVNOSTI - RUKE"

Herceg Novi je grad umjetnika, slikara, pisaca, muzičara... Ovu manifstaciju su osmislili i organizovali lokalni umjetnici i zaljubljenici u rukotvorine, željni kreativnosti, stvaranja i druženja."SUNČANE SKALE"

Sunčane Skale su najpoznatiji zabavno-muzički festival u Crnoj Gori i regionu. Uz domaće, festival okuplja i inostrane pjevče. Manifestacija se tradicionalno održana na poznatoj hercegnovskoj Kanli Kuli i traje dvije večeri. Prva noć je "Veče novih zvijezda", drugo veče je izbor za "Pjesmu ljeta".

Sunčane Skale se održavavaju u mjesecu julu i traju 3 dana."DANI MUZIKE"

Međunarodni festival klasične muzike okuplja vrlo cijenjene autore i izvođače iz cijelog svijeta.

Manifestacija se održava u julu."TRG OD KNJIGE"

Međunarodni sajam knjiga se održava u Starom gradu, na Trgu Hercega Stefana.

Traje oko 15 dana u julu mjesecu."HERCEGNOVSKI FILMSKI FESTIVAL"

Herceg Novi je prvi bioskop imao 1919. ili 1920. godine. To je grad koji je dao poznate filmske stvaraoce: Antona Lukatelija, Stevana Lepetića, Aleksandra Sekulovića, Sima Čoloviča, do danas u Holivudu aktuelnog i poznatog kamermana Bojana Bazelija.

Festival se održava od 1987. godine, u produkciji domaće kinematografije. Osnivač festivala je takođe Novljanin, poznati filmski radnik Milan Žmukić.

Festival startuje početkom avgusta, na "Kanli kuli" i traje 5 do 7 dana, u zavisnosti od broja filmova."GUITAR ART SUMMER FEST"

Guitar Art Summer Fest okuplja sve uzraste klasičnih gitarista. Svake godine na festivalu učestvuju i neki od najboljih svijetskih gitarista. Cilj ovog projekta je razmjena znanja, prakse i iskustva, kao i upoznavanje sa svijetskim trendovima savremene gitare i koncertne prakse.TURISTIČKE ATRAKCIJE HERCEG NOVOGNaselja u Boki Kotorskoj imaju zajedničke urbane i kulturne karakteristike ali i posebnosti. Herceg Novi je šarmantno mediteransko mjesto, veoma prijateljsko za pojedinca i porodicu, naročito djecu. Pješačenje je najbolji način da se upozna lokalna kultura, udahne svježi vazduh s mora ili planine, uživa u prirodi, to je prava relaksacija. Veoma je bezbjedno, čak i noću, praktično nema kriminala. STARI GRAD HERCEG NOVI

Stari Grad je sačinjen od jedinstvene arhitektonske cjeline, sačinjavaju ga glavni gradski trg - Trg Nikole Đurkovića, Stepenište Kralja Tvrtka ispod Sahat kule, i Trg Hercega Stefana (češće nazivan Belavista), sa crkvom Sv. Mihaila Arhanđela i Spomen česmom. U blicini je i zgrada Gradskog arhiva.

U blizini je jedan Trg Mića Pavlovića sa crkvom Sv. Jeronima, crkvom Sv. Leopolda i zgradom Muzičke škole - koja je nekada bila gradska gimnazija.

U neposrednoj blizini su zgrada Radija Herceg Novi, galerija "Josip Bepo Benković", kao i Forte Mare - prelijepa tvrđava koja kao da izvire iz mora.

Od Sat kule, lijevo stepeništem uzbrdo, stići ćete do Kanli Kule, danas poznatije kao Ljetnja pozornica. SART KULA (ili Sahat Kula) je sagrađena 1667. godine, za vrijeme turske vladavine. Sat Kula je presdtavljala glavna gradska vrata, a na njoj je istaknut veliki gradski sat.TVRĐAVA KANLI KULA potiče iz vremena turske vladavine (16. vijek) kada je bila zatvor. Naziv Kanli Kula na turskom jeziku znači "krvava kula".

Od 1966. godine Kanli Kula je restaurirana i adaptirana za ljetnju pozornicu, jednu od najljepših na Jadranu koja prima do 2000 posjetilaca.TVRĐAVA ŠPANJOLA je smještena na sjeverozapadnoj strani grada, na brežuljku Čela, nedaleko od Starog Grada. Izgradnja ove tvrđave je počela za vrijeme turske vladavine, u 15. vijeku. Ime Španjola i svoj današnji izgled je dobila za vrijeme jednogodišnje vladavine Španaca. TVRĐAVA FORTE MARE je izgrađena je u periodu od 14. do 17. vijeka. Restaurirana je od strane Austrougara 1833. godine, a 1952. godine je adaptirana za ljetnji bioskop grada Herceg Novog. Tvrđava Forte Mare je uvrštena u spisak kulturnih dobara Crne Gore. Ova morksa tvrđava, stara preko 6 vijekova, predstavlja burnu istoriju Herceg Novog. Građena je na čvrstim stijenama iznad samog Šetališta V Danica, odvah iznad gradske luke Škver.GRADSKA LUKA ŠKVER

Između 1865. i 1877. godine, počela je gradnja lukobran gradskog mula Škver. Između 1950. i 1960. godine., obavljeni su završni radovi na izgradnji lukobrana sa svetionikom. Mnogobrojni restorani, kafići i diskoteke, kao i hercegnovski ribari i oriđinali, čine ovo mjesto izuzetno atraktivnim za posjetioce.ŠETALIŠTE "5 DANICA"

Šetalište "5 Danica" je jedno od najvećih atrakcija Hercegnovske opštine. Šetalište se prostire duž 6 kilometara, odmah iznad nivoa mora i plaža, od Igala do Meljina. Duž ove poznate promenade nalaze se mnogobrojni hoteli, restorani, kafići, plaže, turističke agencije i drugi turistički sadržaji.

Tokom ljetnjih mjeseci organizuju se brojna gostovanja majpoznatijih muzičara. Plaža Bijelo Mulo u Igalu (današnja La Bamba) je centar muzičke zabave."ZAVIČAJNI MUZEJ" U HERCEG NOVOM

Lokalnim  muzejima i galerijama se uvijek divimo.  Zavičajni muzej (1953) ima bogatu arheološku, etnološku istorijsku i botaničku zbirku i predmete velike umjetničke vrijednosti: freske, duboreze, kamene dekorativne plastike, oružje, narodne nošnje, instrumente i pokućstvo, amfore i djelove brodskih tereta. Botanička bašta sadrži više od 100 vrsta mediteranskog, subtropskog i endemskog bilja.HERCEGNOVSKE GALERIJE

Ima mnogo galerija u Herceg Novom, a najvažnije su galerija Josip Bepo Benković, koja ima stalnu postavku slika, skulptura i grafika i galerije Sue Ryder, Prijić, Spinaker i Katurić. BIBLIOTEKA HERCEG NOVI

Gradski arhiv, sa bibliotekom i čitaonicom,  ima bibliotečki fond sa 30.000 primjeraka knjiga i oko 1.000 naslova periodike.OSTRVO SA TVRĐAVOM MAMULA udaljeno je oko 3,5 nautičkih milja od Herceg Novog. Ostrvo se zove Lastavica i kružnog oblika, prečnika oko 200 metara. Tvrđava Mamula je jedna od najljepših na Jadranu. Tvrđava je tokom Drugog svjetskog rata služila kao zatvor.TVRĐAVA ARZA je smještena istočno od Mamule, na poluostrvu Luštica. Arza, Mamula i tvrđava na rtu Oštro na Prevlaci (danas Hrvatska teritorija) su predstavljale strateški najznačajniju obrambenu liniju, na ulazu u Herceg Novi i Bokokotorski zaliv.Herceg Novi je idealno polazno mjesto za izlete u susjedne gradove Dubrovnik, Trebinje (BiH), Kotor, Budvu, Cetinje... Za manje od sat vremena vožnje, moguće je posjetiti sva značajna mjesta, i upoznati jedinstvenu istoriju, kulturu, umjetnost i viševjekovno arheološko i arhitektonsko naslijeđe cijele regije. JEDNODNEVNI IZLETI I TURE IZ HERCEG NOVOGOBILAZAK HERCEG NOVOG - Svakodnevno organizujemo obilazak grada Herceg Novi i svih značanih kulturnoistorijskih spomenika, među kojima: Stari Grad, tvrđavu Kanli Kulu, tvrđavu Forte Mare, Manastir Savinu, Crkvu sv. Arhangela Mihaila, luku Škver…PLANINARENJE PO HERCEGNOVSKIM OBRONJCIMA - U zaleđu Herceg Novog, nalazi se najveći planinski masiv na Jadranu, planina Orijen, na 1894 metra nadmorske visine. Ukoliko ste zainteresovani za planinarske aktivnosti, iz Herceg Novog do planinarskog doma Za Vratlom možete stići pješke (oko 6 sati laganog penjanja).BICIKLISTIČKE TURE - Organizujemo ture sa vodičem. Turu možete osmisliti samostalno ili izabrati neku od ponuđenih - Biciklom kroz Boku Kotorsku je jedna oda najatraktivnijih i najlaganijih tura.KAJAKING TURE - Organizujemo ture sa vodičem. Turu možete osmisliti samostalno ili izabrati neku od ponuđenih - Kjaking do poluostrava Luštica uz obilazak atraktivnih izletišta Rose, Žanjic i Mirište.OBILAZAK BOKE KOTORSKE - Bokokotorski zaliv je jedan od 25 najljepših na svijetu. Obilazak Perasta i ostrva Gospa od Škrpjela. Potom obilazak Kotora, čiji je Stari Grad pod zaštitom UNESCO-ve kulturne baštine. Nakon Kotora idemo do Tivta i luksuzne megayacht marine Porto Montenegro. U večernjim satima se vraćamo za Herceg Novi.

Udaljenost od Herceg Novog do krajnje destinacije je oko 62km ili oko 1 sat i 30 minuta vožnje kolima.NJEGUŠI, LOVĆEN I CETINJE - Upoznajte crnogorsku istoriju i kulturu. Njeguši su mjesto koje je rodilo istaknute vladare crnogorske države, dinastiju Petrović. Njeguši su poznati i po tradicionalnim crnogorskim specialitetima pršutu, siru, kaštradini. Nacionalni park Lovćen sa Maluzolejom Petra II Petrovića Njegoša su na nadmorskoj visini od 1750 metara (najviši vrh). Sa ovoga mjesta se priža predivan pogled na Boku Kotorsku sa jedne i Cetinje sa druge strane. Cetinje je prestonica crnogorske istorije i kulture.

Udaljenost od Herceg Novog do krajnje destinacije je oko 103km ili oko 2 sata i 30 minuta vožnje kolima.BUDVA I SVETI STEFAN - Posjetite metropolu crnogorskog turizma. Budva je poznata po prelijepim plažama i noćnom životu, to je najposjećenija turistička destinacija u Crnoj Gori. Sveti Stefan je ostrvo koje je adaptirano u luksuzni hotel, nedaleko od Budve. Sveti Stefan je česta destinacija najpoznatijih sportista, glumaca i biznismena. Svadba Novaka Đokovića je organizovana na ovom prelijepom ostrvu.

Udaljenost od Herceg Novog do krajnje destinacije je oko 53km ili oko 1 sat i 30 minuta vožnje kolima.SKADARSKO JEZERO, STARI BAR I STARA MASLINA - je nacionalni park i najveće jezero na Balkanu, poznato po bogatstvu flore i faune. Jezero ima BIA status (Područje od međunarodnog značaja za boravak ptica). Na povratku za Herceg Novi svraćamo u Stari Bar. Njegov nastanak datira u vrijeme dolaska Slovena na Balkansko poluostrvo. Potom obilazimo Staru Maslinu, drvo staro preko 2 hiljade godina.

Udaljenost od Herceg Novog do krajnje destinacije je oko 83km ili oko 2 sata i 30 minuta vožnje kolima.MANASTIR OSTROG - Manastir je najpoznatije hrišćansko svetilište u Crnoj Gori, posjećuju ga hodočasnici svih vjera iz cijelog svijeta. Nalazi se u planinskom masivu Ostroške grede na 900 m nadmorske visine.

Udaljenost od Herceg Novog do krajnje destinacije je oko 115km ili oko 2 sata vožnje kolima.PODGORICA, VINOGRADI I PODRUM VINA PLANTAŽE - Podgorica je glavni grad Crne Gore. Nedaleko od centra, nalaze se vajveći vinogradi u Evropi, vinogradi Plantaža. Vranac Vino je najpoznatiji crnogorski brend. Ovo vino se izvozi u preko 200 država svijeta.

Organizujemo šoping turu kroz glavni grad, a potom idemo do Plantaža, na po koju turu.

Udaljenost od Herceg Novog do krajnje destinacije je oko 107km ili oko 2 sata i 30 minuta vožnje kolima.KANJON NEVIDIO - U kontinetalnom dijelu Crne Gore, nedaleko od Nikšića, ispod obronaka Durmitora izvire rijeka Komarnica čijem toku pripada kanjon Nevidio. 

Kristalno čista voda duž strmih i glatkih litica stvaraju riječima neopisivu ljepotu. Dužina kanjona je oko 2.700 m a širina na nekim mjestima je svega 50 cm.

Udaljenost od Herceg Novog do krajnje destinacije je oko 142km ili oko 2 sata i 30 minuta vožnje kolima.RAFTING RJEKOM TAROM - Kanjon rijeke Tare je najveći u Evropi, drugi na svijetu. Kanjon je pod zaštitom UNESCO-ve kulturne baštine. Dubina kanjona je 1,3 kilometra. Rafting avantura se organizuje uz sertifikovane vodiče.

Udaljenost od Herceg Novog do krajnje destinacije je oko 190km ili oko 3 sata i 30 minuta vožnje kolima.ŽABLJAK I DURMITOR - Imaju status najvećeg Nacionalnog parka u Crnoj Gori, koji je pod zaštitom UNESCO-ve kulturne baštine. Bobotov kuk je najvisočiji vrh na 2.525 metara nadmorske visine. Durmitor krase 18 ledničkih jezera nazvanih „gorske oči“. 

Udaljenost od Herceg Novog do krajnje destinacije je oko 163km ili oko 3 sata vožnje kolima.DUBROVNIK (HRVATSKA) - Posjetite jedan od najčjepših gradova na Mediteranu . Organizujemo svakodnevne izlete uz obilazak nadaleko poznatog Starog Grada Dubrovnika, koji je pod zaštitom UNESCO-ve kulturne baštine.

Udaljenost od Herceg Novog do krajnje destinacije je oko 49km ili oko 40 minuta vožnje kolima.TREBINJE (BOSNA I HERCEGOVINA) - Organizujemo obilazak jednog od najljepših hercegovačkih gradova. Trebinje je grad vina, sunca i platana. 

Udaljenost od Herceg Novog do krajnje destinacije je oko 40km ili oko 40 minuta vožnje kolima.MOSTAR (BOSNA I HERCEGOVINA) - Ono što čini ovaj grad poznatim je Stari most izgrađen od strane Otomanskog carstva u 1565 godini. Grad je dobio ime po ovom mostu koji je pod zaštitom UNESCO-ve kulturne baštine.

Udaljenost od Herceg Novog do krajnje destinacije je oko 153km ili oko 2 sata i 30 minuta vožnje kolima.

HOTELI I PRIVATNI SMJEŠTAJ U HERCEG NOVOMHerceg Novi ima smještaj koji odgovara svakom džepu. Poslednjih godina izgrađen je veliki broja modernih privatnih hotela, vila, apartmana, i kuća za odmor. 

Cijene smještaja u podsezoni su manje i do 50%.RENT A CAR HERCEG NOVIAko želite da se slobodno krećete i na svoj način istražujete nova mjesta duž obale ili unutrašnjosti Crne Gore rentirajte auto kod lokalnih rent a car agencija.RESTORANI U HERCEG NOVOMHerceg Novi ima mnogobrojne restorane i konobe, gdje možete uživati u čarima mediteranske kuhinje i crnogorskih vina.PLAŽE I IZLETNIČKA MJESTA U HERCEG NOVOMPlaže su stjenovite, pjeskovite, betonsko-pješčane i betonske, urbanizovane i opremljene za ugodan boravak na obali mora. Voda mora je azurno plava i kristalno prozirna i do 10 metara dubine. Većina plaža ima svoje kafee, a neke i restorane i sportska igrališta. 

Plaže i izletišta: Njivice, Rose, Mamula, Dobreč, Zanjic, Mirište i dr. do kojih redovno prevoze turistički brodići i gliseri (5-10€). 

Slobodna nudistička plaža je u Njivicama (neopremljena).

Najbolje plaže imaju plavu zastavicu, potvrdu ekološkog kvaliteta prema standardima EU koje će vam približiti Mediteran kakav je nekada bio.OSTALO IZ PONUDE HERCEG NOVOGRonjenje za početnike, napredno i sportsko ronjenje na posebnim prirodnim mjestima, oko poluostrva, ostrva Mamule, peraških otoka, u  špiljama, duž sa koralnih grebena i oko istorijskih olupina.

Jedrenje i jahting 

Boka i Crnogorsko primorje su prava mjesta za jedrenje i jahting. Ako imatre jahtu,  jedrilicu ili čamac možete ih dokovati u hercegnovskoj luci Škver. 

Veslanje i kajak 

Kampovanje: Herceg Novi ima nekoliko dobro oporemljenih kampova na samoj obali  mora. 

Penjanje na visoke planine i strme i visoke stijne nudi jedinstvena iskustva 

Ekstremni sportovi: popularan je paraglajding sa brda u zaleđu Herceg Novog

Vaterpolo i plivanje: Herceg Novi je grad plivanja i vaterpola, a njegov klub je jedan od najboljih evropskih klubova, višestruki  jugoslovenski i crnogorski šampion u vaterpolu.  

 

STANOVNIŠTVO HERCEG NOVOGHerceg Novi  ima oko 18.000, a sama Opšina 40 hiljada stanovnika, koji su većinom pravoslavni Crnogorci i Srbi (popis iz 2003. godine). 

 

EKONOMIJA I BIZNIS U HERCEG NOVOMVećina stanovnika Herceg Novog  živi od turizma i turističkih usluga. U zaleđu grada razvijena je proizvodnja vina, maslinovog ulja, voća i povrća. Ribarstvo i pomorstvo je najzastupljenije poslije turizma. Pomorstvo i gradnja malih brodova su bili tradicija, sada je to remont brodova. Razvijeni su zdravstveni, kongresni i sportski turizam. U Igalu, malom primorskom mjestu zapadno od Herceg Novog, vjekovima  se odvijalo prirodno liječenje blatom i mineralnom vodom.  Ovu tradiciju je nastavio međunarodno poznati Institut za fiikalnu i rehabilitacionu medicinu, velnis i spa, estetsku hirurgiju i stomatologiju. 

Igalo ima fakultete za primjenjenu fizioterapiju (1974) i menadžment (2008). 

VAŽNI TELEFONI U HERCEG NOVOMHITNA POMOĆ HERCEG NOVI      
124

POLICIJA HERCEG NOVI
122

VATROGASNA SLUŽBA HERCEG NOVI
123

TAXI SLUŽBA HERCEG NOVI      
+382 19730

AUTOBUSKA STANICA HERCEG NOVI
+382 31 321 225

DOM ZDRAVLJA HERCEG NOVI
+382 31 343 111

BOLNICA HERCEG NOVI          
+382 31 640 406

TURISTIČKA INSPEKCIJA HERCEG NOVI
+382 31 323 619

AERODROM TIVAT                
+382 32 671 337

AERODROM PODGORICA            
+382 20 444 244

AERODROM ĆILIPI (DUBROVNIK)
+385 20 773 100

 

ŽELJEZNIČKA STANICA BAR               

+382 30 301 615

 

ŽELJEZNIČKA STANICA PG               

+382 20 633 663
© Montenegro.com