Ulcinj Najbolje Atrakcije

1. Stari Grad Ulcinj

Današnji Stari grad uzdiže se nad 360 m dugom gradskom, pjeskovitom Malom plažom, na kojoj ljeti vrvi kao u košnici. Fortifikaciju, iz koje se najbolje može vidjeti sezonska vreva, sagradili su Mlecani.

Published: Sunday 23rd of May 2021 Updated: Sunday 11th of July 2021

1. Stari Grad Ulcinj

Današnji Stari grad uzdiže se nad 360 m dugom gradskom, pjeskovitom Malom plažom, na kojoj ljeti vrvi kao u košnici. Fortifikaciju, iz koje se najbolje može vidjeti sezonska vreva, sagradili su Mlecani.

 Postoje dva ulaza: s morske i kopnene strane. Unutar Starog grada nalazi se crkva sv. Marije iz XIII vijeka, koja je 1639. pretvorena u džamiju. Zavicajni muzej nalazi se u Crkvi-džamiji – u crkvi po arhitekturi, a džamiji po prigradjenom, vidno okrnjenom minaretu.


Nekadašnja biskupova palata iz XIII vijeka služi kao Etnografski muzej, a u zgradi Mletacke carinarnice (Upravna zgrada muzeja) nalazi se lijep model grada Ulcinja. U Balšica kuli, iz XV vineka, živio je svojevremeno Jevrejin Sabetha Zwi, lažni prorok, kome se kraj svijeta nije dogodio 1666., kako je prorokovao.


Izvan zidina nalazi se pravoslavna crkva Sv. Nikola, sagradjena 1890. na mjestu gde je nekad bio srednjovjekovni manastir. Tu je i Pašina džamija završena 1719., s turskim kupatilima, Namzgah džamija iz 1828. te Sat kula, sagraðena u XVIII vijeku.2. Velika plaza

Nakon duzeg puta od centra Ulcinja ukazace vam se pravo rajsko utociste Velika plaža. Plaza je duga 12,5 km, najduza je na Jadranu i jedna od najduzih u Evropi. Podijeljena je na vise manjih plaza i plaznih barova svih vrsta gdje mozete iznajmiti lezaljke, suncobran i nabaviti dobar koktel ili kafu, a u restoranima mozete uzivati u lokalnim specijalitetima.Plaza je idealna za djecu, zbog mekog pijeska i ciste vode, koja je desetinama metara plitka. Oni koji traze avanturu, ovo je jedna od premijernih lokacija za kiteboarding i skijanje na vodi na ovim prostorima. Atmosfera je relaksirajuca, i u toku sezone kada su uglavnom prevelike guzve na lokalnim plazama, ovdje cete uvijek naci slobodno mjesto za parkiranje i to besplatno. Sjajna plaza za kampere, kajtere i ljubitelje elektronske muzike.3. Stari grad Svac

Stari grad Svac (Shas) nalazi se na vrhu brda (85m) nazvanom Svac brdo, koji se proteze na sjevernom dijelu od jezera Svac, i pruza predivni pogled na jezero i na citav predio Delte Bojane. Prema legendi, u Svacu je postojalo crkvi koliko je i dana u godini.
Medjutim, pronadjeno je samo oko deset starih crkvi na tom podrucju, od kojih dvije mogu biti registrovane kao monumentalne, iako su bile u rusevnom stanju. Crkva Sv. Johna je izgradjena unutar tvrdjave i potice iz XIII vijeka. Druga crkva, Svete Marije izgradjena je u XIV vijeku izvan tvrdjave prema sjevero-istoku. Crkva je bila 16.6 m duga, 7.1 m siroka u Gotickom stilu.


Zbog drugacijeg stila gradnje, eksperti vjeruju da je u stvari bila manstir. Svac je dozivio svoju kulminaciju u srednjem vijeku, iako je bio nekoliko puta osvajan od razlicitih naroda. Srpski vladar Stefan Nemanja osvaja Svac 1183. godine. dok su ga 1242. osvojili Mongoli, a 1571. Svac je pokoren i unisten od strane Otomanskog carstva. Od tog perioda smatralo se da je Svac "mrtav grad". U vrijeme kada je kroz njega prolazio put Ulcinj - Svac - Skadar, smatrao se za centar ove oblasti. Kao i ostali srednjovjekovni gradovi Skadar i Ulcinj, Svac je proizvodio svoj novac. Ovaj novac ima specijalnu vrijednost i prikazuje kako je stari grad izgledao u renesansnom stilu, sa trospratnim kucama, voltovima i kulama.4. Ada Bojana

Ada Bojana je sigurno nesvakidasnji dar prirode; okruzena plavetnilom Jadranskog mora sa jedne strane i rijeke Bojane sa druge dvije strane, formirajuci oblik trougla.


Pjescana plaza, koja je poznata po prelijepim zalascima, krasi sitni zrnasti pijesak, duga je oko 3km i okrenuta ka moru. Povoljni vjetrovi koji prave savrsene valove za sve vrste ekstremnih sportova na vodi, posebno windsurf i kitesurfing, cine ovo mjesto jednim od najboljih za ovu vrstu sportova na Jadranu. Napredni surferi su odusevljeni jakim maestralom koji duva u poslijepodnevnim casovima, a za amatere, ovo se mjesto moze pohvaliti i skolom za windsurf.Tu naime, na ušcu granicne rijeke Bojane, na ostrvu Ada Bojana, decenijama postoji nudisticki raj. Cijelo je ostrvo u znaku naturizma. Pješcane dine i netaknute pjeskovite plaže zaposijedaju obnaženi gosti iz cijelog svijeta. Nocu pronalaze provod ili u gradu, ili po restoranima -sojenicama, tako tipicnim za Ulcinjsku rivijeru. I dobro se goste ribljim ili orijentalnim specijalitetima.5. Ulcinjska Solana i flamingosi

Ulcinjska Solana je jedna od najvecih solana na Mediteranu i od rijetkih mjesta u Evropi gdje zive divlji flamingosi. Proglasena je mocvarom od medjunarodnog znacaja 2019. i uvrstena na Ramsar svetsku listu mocvarnih podrucja. Smatra se najznacajnijim stanistem za ptice na istocnoj obali Jadrana, pogodno za gnjezdjenje i zimovanje, ali i kao odmoriste tokom njihove seobe prema Africi i obratno.Neobican spoj industriske zone i jedinstvenog rezervata za ptice cine ovo iskustvo posebnim. Ulcinjska Solana je duga 15 km2 i ulaz je besplatan, a uz to dobijete i biciklo kako biste mogli na jednostavniji nacin obici mjesto dok pjesacenjem treba 3-4 sata laganim tempom. Solana je staniste za preko 250 razlicitih pticijih vrsta, a nalazi se na mjestu prirodne lagune u delti Ade Bojane.


Vise od 80 godina ovdje se proizvodila so iz morske vode ispumpavana iz Jadranskog mora. Od 1935. do 2013. ovdje se sakupljala so, ali je proizvodnja stala zbog bankrota.
Da biste vidjeli fantasticne primjerke flamingosa, mora se ici do samog kraja solane. Na oko 5km voznje biciklom naicicete na osmatracnicu za ptice gdje su flamingosi uglavnom stacionirani. Pogled na ove lijepe i rijetke ptice je zaista fascinantan i mnogo bolji nego na fotografijama. Svakako cete na kraju biti iznenzadjeni zasticenom prirodom i pticijim svijetom ovog predivnog mjesta.