Jesenje čari su divna motivacija da izađemo iz kuće i uživamo u ljepotama boja i avanturama na otvorenom, a što upravo imamo mogućnost iskusiti na crnogorskim proplancima, brdima i planinama. Smatramo se sretnima, jer u Crnoj Gori raspolažemo sa mnogo planinskih destinacija, i za samo par sati vožnje možemo posjetititi bilo koji kutak naše idilične države.


Pješaćenje, kao jedna od omiljenih planinskih aktivnosti, je naročito zanimljivo tokom jesenjeg perioda kada se krošnje mijenjaju u tople boje i lišće počinje da opada. Šetnja po lijepom vremenu, okruženi šarenim čarima prirode je sjajna kombinacija da provedete dan na stazi.

 

 

Planinski krajevi su posebno privlačne destinacije i izdvajaju se iz više razloga. Prije svega, ovi predjeli su najmanje naseljena mjesta u državi i samim tim netaknuta priroda ovih krajeva je savršena za opuštanje i rekreaciju. A drugi razlog, koji bi mogao sam po sebi biti izazov za vašu posjetu je veličanstvena priroda planinskog dijela Crne Gore koja svojom ljepotom i čarima zaista oduzima dah.


Kombinacija ovih karakteristika kreira vrhunske staze za ugodnu šetnju. Crna Gora raspolaže sa bezbroj spektakularnih staza i od kojih svaka ima svoje posebne karakteristike. Bilo da ste u potrazi za intenzivnim pješačenjem ili jednostavno želite provesti dan opušteno šetajuci u prirodi, sigurni smo da ćete pronaći odgovarajuću stazu za vas.


Uvjereni smo da će ovakvo iskustvo i najnezainteresovanijeg putnika ostaviti oduševljenog, a omogućit će posjetiocima da upoznaju potpuno novu stranu naše države. Nastavite sa čitanjem kako biste saznali o najmanje istraženim stazama i sta ih izdvaja od ostalih, kao i kada je najbolji vremenski period za vašu posjetu.

Sastavili smo listu pet omiljenih planinskih mjesta koja se nalaze širom Crne Gore. Ovo su krajevi kojima je jednostavno pristupiti, a pogodna su za dnevni izlet ili produženi vikend.
Risan - Perast

Pješačku stazu Risan - Perast karakteriše fantastičan pejzaž tokom čitave ture uz manje gužve. Postoje različite rute koje vode do glavnog vrha sa panoramskim pogledom. Jedno od omiljenih užitaka na ovoj stazi je osjećaj divljine i prave avanture.

Pješačenje traje oko osam sati, gdje se prva dva sata ide uzbrdo do Tvrđave, a sa vrha se pruža predivan pogled na Risan koji je definitivno vrijedan napora. Kratka obuka je portebna za planinarenje zbog kamenitog terena ove staze. Spuštanje prema Risnu traje oko dva sata, gdje se staza završava na ulici Perasta.

Donji Stoliv - Lepetane - Vrdola - Prčanj - Donji Stoliv

Turističko mjesto Stoliv je poznat po festivalu Dani Kamelije, ali i po interesantnoj pješačkoj stazi sa božanstvenim pejzažom. Pješačenje kreće sa parkinga iz Lepetana sa lijepim pogledom na Crkvu Gospe od Anđela iz 1585g. Kamenita staza vas vodi uz brdo, kroz kestenje i masline do vidikovca.

Preporučujemo rutu od Lepetana pa do visočijih tačaka. Ovdje je najbolji pogled i staza je oznacena. Poprilično lagano pješačenje traje oko 20 minuta do krajnje tačke staze. Ako želite veći izazov, ili drugačije iskustvo, preporučujemo rutu Donji Stoliv, ali samo u slučaju da se ne plašite visine do planine Velji Vrh - Gornji Stoliv (260 m nadomorske visine).
Mrtvica kanjon Kolašin

Jedna od najpopularnijih i najljepših pješačkih tura u Crnoj Gori je staza Kanjon Mrtvica. Ova staza ima mnogo strmiji pad/uspon od ostalih pješačkih staza. Između ostalog, prate je zidovi od stijena sa strana, a u pojedinim dijelovima staza je izuzetno uska da jedva i stopalo može da stane. Bivša vojska Jugoslavije je formirala ovu stazu za vojne svrhe. Danas ova staza služi za rekreaciju i uživanje u prirodnim ljepotama sjevernog dijela Crne Gore, kojima ćete biti veoma oduševljeni.

Staza, u kombinaciji sa vodopadom, potokom, izvorom kanjona i drugih uvala, u jednoj od najvećih pritoka Morače, može biti prilično zahtjevna za šetnju. Na pojedinim dijelovima, ovaj jedanaest kilometara dug kanjon je i do 1,100 m dubine. Posebna atrakcija u kanjonu Mrtvice je izvor Bijeli Nerini. Rijeka je puna kaskada, vodopada i minijaturnih plaža. Najbolji period za posjetiti ovaj božanstveni kraj je druga polovina aprila i početkom maja; svakako izbjegavajte ljetnje mjesece.
Selo Žlijebi - staza kod Herceg Novog

Zahvaljujući drevnom lokalnom nalazištu kvalitetnog pločastog kamena, selo Žlijebi je napravljeno isključivo od kamena. Zidovi i krovovi kuca, pojila, gumna, međe čak i kućice za živinu su od samog kamena. Siva boja kamena Žlijebima daje poseban kontrast u odnosu na zeleno okruženje terasastih njiva i voćnjaka. Selo ima i svog “seoskog kneza” – visoko u litici smještenu kamenu gromadu koja podsjeća na ljudsku glavu. Na rubu sela nalazi se crkva Sv. Nikole, ciji je plato poznat kao jedan od najljepših vidikovaca na ulaz u Boku Kotorsku.

Mada je samo selo podignuto na ravnom terenu, okolne litice okrenute jugu uslovljavaju pojavu jakih uzlaznih strujanja pregrijanog vazduha. Ove termale redovno koriste ptice grabljivice, a zadnjih godina sve više paraglajderisti, tako da je iznad sela otvoreno i paraglajding uzletište.
Staza, koja je bogata ljekovitim biljkama, je lagana za setnju kroz sumu i prirodu do crkve Sv. Nikole i vidikovca, sa jednim od najljepsih vidikovaca na ulaz u Boku Kotorsku.

Durmitor - Ledena pećina

Ledena pećina je staza laganog saobracaja, locirana blizu Žabljaka i Crnog jezera i svrstava se u teži rang. Staza je prvenstveno korišćena za šetnju, kampovanje, izlete u prirodu i ekskurzije. Preporučujemo je svakome ko uživa u šetnji i planira put u Crnu Goru. Najbolje vrijeme da se uputite u šetnju kroz predivnu prirodu i uživate u svemu što ovaj kraj ima da ponudi je od maja do septembra.

Staza je dobro označena i lako je pratiti, ali većina puta može biti teži za hod. Najbolje ponijeti prikladnu obuću za pješačenje. Najljepši pogled je prije Ledene pećine, kada se prilazi pećini sa juga. Ako ste u prosječnoj formi, očekivano vrijeme pješačenja na ovoj stazi je oko šest sati. Moramo naglasiti da staza za Ledenu pećinu može biti prekrivena, a sama pećina blokirana snijegom čak i u julu. Sigurni smo da će dugu, i na pojedinim dijelovima tešku stazu, nadomijestiti nevjerovatan pogled na prirodu i okruženje.


© Montenegro.com