Pri samim dolaskom u Crnoj Gori otkrit ćete da se neizmjeran broj atrakcija takmiči za vašu pažnju na svakom koraku.

 

Bilo da je posmatranje svitanja sa mauzoleja na Lovćenu, ili uživanje u zalazaku sunca niz panorame bokokotorskog zaliva propraćen večerom u jednom od brojnih restorana u okolini – samo su neki od mnogih primamljivih ponuda ovog idiličnog kraja Evrope.

Ako ste na ograničenom buđžetu a planirate dan u Crnoj Gori, uzmite u obzir posjetu galerijama kojih je u izobilju, bilo da se nalazite u centralnom ili primorskom dijelu države. Ulaz u galreijama se ne naplaćuje, a samo iskustvo je neprocjinjivo. Dan proveden okruženi umijetnosti je zasigurno dan pun inspiracije, bilo da sebe smartate umjetničkim kritičarem ili samo tražite novo kulturno iskustvo. A i samo jednostavna šetnja kroz ‘skoro-svete’ hodnike i prostorije popunjene umjetničkim djelima i dizajnom je uvijek duhovno ispunjavajuće  provedeno vrijeme. Analizirajte neuporedivu permanentnu kolekciju u galeriji DADO u Cetinju, naučite o burnoj prošlosti kroz dijela crnogorskih umjentika u modernoj galeriji Budva, ili doživite umjetnost kroz dvije manifestacije od značaja Zimski likovni salon i Hercegnovsku likovnu scenu u galeriji Josip Bepo Benković u Herceg Novom. Nastavite sa čitanjem članka kako biste upoznali najbolje galerije u Crnoj Gori i njihove najuzbudljivije izložbe u postavci.


1. Galerija Centar – centar savremene umjetnosti Podgorica

Stalna postavka:  Zbirka tradicionalnih i savremenih umjetničkih ostvarenja, raznovrsna po karakteristikama, stilu i tehnici. Ukupno 537 eksponata, na relevantan  način predstavljaju aktuelnost crnogorske, jugoslovenske i dijelom evropske umjetnosti. Najstariji muzejski predmeti koji pripradaju zbirci galerije “Centar” su Antički krcag iz Prvog arhajskog perioda (725-600 g.p.n.e; oslikana keramika) i srednjevjekovna posuda iz XIV vijeka (od glazirane keramike) i potiču sa Kipra. U galeriji su predstavljena savremena umjetnička djela evropskih umjetnika sa Malte, Engleske, Italije, Spanije i Turske.

Lokacija: Njegoševa 2,
21000 Podgorica

2. Galerija Josip Bepo Benković – Herceg Novi


Stalna postavka: Osnovana pod okriljem Saveza boraca narodnooslobodilačkog rata 15. decembra 1966. Galerija je dobila ime po Josipu Bepu Benkoviću slikaru i antifašisti. Iste godine, kada je i osnovana, galerija organizuje prvi “Hercegnovski zimski likovni salon” februara 1968 godine koji je ujedno i najstarija kultna umjetnička manifestacija u ovom dijelu Evrope. U svom fondusu ima veliki broj umjetnina: slika, skulptura i gravura.

Lokacija: Marka Vojnovića 32,
85340 Herceg Novi

3. Galerija Pizana – Kumbor


Stalna postavka: Oragnizuje umjetničke projekte i manifestacije, mjesto saradnje lokalnih, regionalnih i internacionalnih kreativaca, umjetničkih i drugih gurpa, mreža, institucija kulture, institucija u najširem smislu i svih drugih segmenata društva. Djela renomiranih umjetnika različitih generacija sa prostora Balkana pronašla su mjesto u ovom reprezentativnom galerijskom prostoru.

Lokacija: Porto Novi,
85345 Kumbor
Crna Gora

4. Galerija atelje DADO – Cetinje


Stalna postavka: Postoji kao dio Umjetničke galerije Narodnog Muzeja Crne Gore. Tokom perioda izlagačke sezone, od aprila do decembra, u galeriji se realizuju tri stalna segmenta. Cilj galerije je promovisanje projekata afirmisanih autora iz zemlje i inostranstva, promociom “mladih snaga” crnogorske scene i tematskih izložbi koncipiranih od eksponata iz fonda Narodnog muzeja.

Lokacija: Dvorski Trg 1, Cetinje
Crna Gora

5. Moderna galerija Budva


Stalna postavka: Izlozbom “Savremeni ekspresionisti”, moderna galerija Budva je otvorena 1972. godine. U svom fundusu ima 218 crteža, akvarela, gravira i skulptura, a najpoznatija je kolekcija Savremeni ekspresionisti. U izuzetno  bogatoj kolekciji nalaze se i djela: Petra Lubarde, Mila Milunovića, Rista Stijovića, Milana Konjovića, Nikole Graovca, Anastasa i Špira Bocarića, Gojka Berkuljana, Milorada-Bate Mihailovića, Ljubinke Jovanović-Mihailović, Branka-Fila Filipovića, Marina Tartalje, Jovana Ivanovića, Eda Murtića, Stevana Luketića, Josipa Generalica, Salaha Tahera, Jasea Tabucija i Bengta Lindstroma.

Lokacija: Cara Dusana 19,
Stari Grad Budva


Provedite dan uživajući u izložbi dijela jedne od ovih nevjerovatnih galerija. Svaka kolekcija i izložba pojedinačno nudi unikatnu perspektivu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
© Montenegro.com