Orjen

Updated: 2021-05-21 12:32:40

Photo 0 Orjen

Predivna je ova naša Crna Gora, a i vjerovatno jedna od rijetkih destinacija u Svijetu gdje se u isto vrijeme možete kupati u toplom Jadranskom moru i za nešto više od sat vremena pješačenja se skijati na padinama Orjena i uživati u njegovim predjelima.Na ovom dragulju bokokotorskog zaleđa, snijeg se zadržava do kraja maja zahvaljujući najvećoj količini padavina zimi u Evropi što prouzrokuje u višim dijelovima masiva debeo sniježni pokrivač.

Photo 1 OrjenOsim prirodnih kontrasta fascinantni su i civilijzacijski, počevši od obale mora, pa do planinskih vrhova, tako da je Orjenski Masiv i idealna destinacija za aktivne odmore – planinske šetnje, alpinizam i za naučne opservacije.

Photo 2 Orjen

Orjen je prvu trasiranu planinsku stazu dobio krajem 19. vijeka, tokom vladavine Austrougarske Monarhije, a kojom je lično austrougarski prestolonasljednik, princ Rudolf, izašao na glavni vrh pri svom obilasku ovog dijela Carevine. Za Austrougarsku se vezuje i gradnja niza utvrđenja i odličnih kolskih puteva, remek dijela tadašnjeg građevinarstva. O kvalitetu puteva dovoljno govori podatak da su oni, bez nekog održavanja i izmjena, još uvijek u upotrebi. Pri posjeti Orjenu svakako treba obići Crkvice, mjesto gdje se nalazila velika austrougarska kasarna sa pratećim utvrđenjima na istaknutim visovima u okolini. Domicilna tradicionalna arhitektura je, naravno daleko skromnija i rustičnija, a njena sačuvana izvornost i jednostavnost, valjan je motiv obilaska podorjenskih sela Kruševica, Mokrina, Kamenog, Žlijeba, Bunovića Ubala. Glavni građevinski materijal je kamen i on često služi čak i za pokrivanje krovova.

Photo 3 Orjen

Orjen je kao rijetko koje mjesto na svijetu ispunjen speleološkim objektima, jamama i pećinama i pravi je raj za speleologe, koji procjenjuju da u Masivu imaju još decenije i decenije istraživačkog rada. Orjen je takođe omiljena planinarska destinacija, dobrim dijelom i zbog Zubačkog kabla, koji je ujedno najviša tačka istočnojadranskog priobalja.

Photo 4 Orjen

Drugo odredište koje planinari rado posjećuju je Subra, planina za koju se vezuje nekoliko epiteta: njen vrh je najbolji vidikovac u Masivu, Subrin amfiteatar slovi za najzanimljiviji detalj primorskih Dinarida, a Subrini platoi su jedan od najupečatljiviji primjera kraškog mikro reljefa u svijetu.

Photo 5 Orjen

Subrin amfiteatar je najbojli alpinistički teren na Orjenu, prava poslastica za ljubitelje ovog ekstremnog sporta. Južni krajevi masiva, u neposrednom bokeljskom zaleđu, sve više se koriste za paraglajding.

Izletnici i planinari rado posjećuju Vrbanj, koji je proteklih decenija dobio sadržaj lokalnog izletničkog centra. Kamenska ravan sa planinarskim domom Za Vratlom, neizostavna je destinacija južnog dijela masiva. Tu se, osim Subre, nalazi više planinskih vrhova sa odličnim pogledom na Zaliv i otvoreno more. Na Subru najčešće se polazi iz planinarskog doma Za Vratlom (1160 m). Dom je skladno kameno zdanje kapaciteta 50 ležajeva. Kako se objekat ne nalazi na putu, sačuvao je mir i pravi planinski ugođaj. Već kod doma pažnju privlači dominantni ogoljeni kupolasti vrh Subre, koji se vidi na zapadu.

Prvi dio staze vodi kroz zatalasanu Kamensku ravan i Duboki do, katuništa sela Kameno, da bi od, njihovog ruba, u podnožju Subre, započeo strmi uspon. Cijela Subra predstavlja izuzetan mozaik speleoloških objekat i teško je naći drugo mjesto na zemaljskoj kugli gdje bi jame imale toliku učestalost da ispod vas ima više praznog prostora nego stijena po kojima hodate! Neke od jama na platoima imaju i svoju istoriju, znatno dužu od vremena njihovog naučnog istraživanja. Iz Dragove jame (minus 46 m) Kamenjani su vadili led i prodavali ga i na taj način mnogo prije pronalaska frižidera upotpunjavali ponudu u hercegnovskim kafanama i prvim hotelima. Pri susretu sa ovako lijepim i ujedno zastrašujućim okruženjem, čovjek može da osjeti svu moć prirode i njenih iskonskih stvoriteljskih sila. Subra je, udaljena od svake ljudske aktivnosti, sačuvala izvornost kakvom se rijetko koja planina danas više može podičiti, a pohod do njenog vrha kao po cijelom Orjenskom Masivu nudi prizore od kojih nije lako odvojiti pogled: žlijebove, kamine, pasove i previse, a sve to prošarano stablima munike(endemne vrste drveta), koja su, ko zna kako, uspjela da korijenjem prodru o ovaj goli, sivi kamen.

Nakon pola sata napornog penjanja, staza izbija na 1679 metara visok vrh Subre. To nije najviša tačka masiva Orjena, ali je zasigurno najpoznatija. Slavu duguje upravo dobrom pogledu koji seže od centralne Albanije, cjelokupne Crne Gore, sa dominantnim vrhovima Lovćena, Prokletija i Durmitora, pa preko hercegovačkih planina i Popovog polja, sve do južne Dalmacije i njenih ostrva, a kad je bura na samoj liniji spajanja mora i neba, kao najudaljenija tačka, može se opaziti čak i Lastovo. Zimski izlazak na vrh zaogrnut u debeli sniježni plašt, poseban je doživljaj, ali i privilegije malobrojnih zaista dobro obučenih i spremnih alpinista. MASIV ORJENA Prirodne osobine: površina: preko 400 km kvadratnih položaj: krajnji jugozapad Crne Gore i dio istočne Hercegovine najviša tačka: Zubački kabao (1894 m) klima: izmijenjeno planinska, sa velikom količinom oborina u hladnom dijelu godine tlo: više ili manje izraženi karst sa svim svojim pratećim fenomenima vegetacija: pretežno bukva, grab i munika Zahvaljujemo se na saradnji planinarskom društvu Subra i Željku Starčeviću Nebojša Mandić


Hotels