Plav (Plavsko Jezero, Murino, Brezojevica, rijeka Lim, Crna Gora)

Updated: 2021-07-07 03:58:27

Plav (Plavsko jezero, Murino, Brezojevica, rijeka Lim, Crna Gora)Plav je planinska vazdušna banja na 950 metara nadmorske visine, blizu granice s Albanijom. Od nekadašnjeg grada danas su očuvani samo ostaci zidina, Redžepagića kula iz 17. v, te Careva džamija nastala u 18. v. Glavni turistički adut oličen je u Plavskom jezeru, vodenom biseru, iz koga ističe rijeka Lim.Photo 0 Plav (Plavsko JezeroNa oko 950 metara nadmorske visine, blizu granice s Albanijom, nalazi se gradić Plav, do koga se od Kolašina ili Berana stiže magistralnim putem preko Andrijevice (v. to). 

Plav se pominje u 13. v. Trgovački put iz Kotora za Carigrad (Istanbul, Turska) prolazio je ovuda. Plav je održavao žive karavanske veze s Primorjem, prodavajući poljoprivredne proizvode, te uvijek kvalitetne mesne i mliječne prerađevine.

Photo 1 Plav (Plavsko JezeroZbog bogatstva ribe u idiličnom Plavskom jezeru, mjesto je u srednjem vijeku bilo značajan ribarski centar. Od nekadašnjeg grada danas su očuvani samo ostaci zidina, Redžepagića kula iz 17. v, te Careva džamija nastala u 18. v, što mjestu daju orijentalni duh.

Photo 2 Plav (Plavsko JezeroGrad je u srednjem vijeku bio opasan zidovima i u njega se ulazilo kroz dvije kapije. Uzane krivudave ulice i danas svjedoče o vremenima u kojima su, s begovskih kula i čardaka, Turci nadgledali tadašnju svakodnevicu ovog slikovitog mjesta.

Photo 3 Plav (Plavsko JezeroPlav je vazdušna banja, smještena između planine Visitor i endemskog planinskog vijenca Prokletije (v. Gusinje, Prokletije, Crna Gora). Glavni turistički adut oličen je u Plavskom jezeru, vodenom biseru, iz koga ističe rijeka Lim. U jezeru bogatom pastrmkom, ogledaju se strme obale obrasle šumom i plodne male zaravni.

Photo 4 Plav (Plavsko JezeroJezero je ledničkog tipa, dugačko 4,7 km, široko 1,7 km, s površinom od 5,4 km2. Sastoji se iz dva dijela, vezana uzanom vodenom prevlakom, s dubinom od 5 do 10 m i nastaje iz rijeke Ljuče, koja izvire u Gusinju (v. to, Crna Gora).

Photo 5 Plav (Plavsko JezeroLjeti se Jezero pretvara u ugodno kupalište, po kome krstare mali turistički brodići. Da se Plav sve više okreće turizmu evidentno je već s palube: oko opaža novoizgrađene hotele tik uz obalu na 900 m nadmorske visine, restorane i šetališta.

Okolina Plava oduvijek je bila zanimljiva za planinare i izletnike. Gorski masiv Visitora (2217 m) krajnji je cilj mnogih hrabrih planinara. U masivu postoji ekološko iznenađenje – Visitorsko jezero, do koga vode uske planinske staze. 

Photo 6 Plav (Plavsko JezeroU obližnjem selu, u Đuričkoj rijeci postoje izvori mineralne kisele vode.

Nedaleko od grada, sad već u pitomom Polimlju (uz rijeku Lim), omiljeno izletište je mjesto Murino, gdje kroz šumovite tjesnace žubori Murinjska rijeka s živopisnim brzacima. Na pola puta od Plava do Murina nalazi se slikovita Brezojevica, s manastirom Brezojevica.

Photo 7 Plav (Plavsko JezeroManastirska crkva Sv. Trojice potiče iz srednjeg vijeka. Zgrada bivše škole zidana je 1893.

Riječ-dvije valja kazati i o izuzetno lijepoj dolini Lima. Počev od izvora iz Plavskog jezera, rijeka Lim teče kroz šume, rasprostrte po obroncima strmnih planina, i izemeđu kaskadnih livada. Lim je brza planinska rijeka. Podriva vrbake, bukove čestare, zapljuskuje obale kamenog korita, teče ka sjeveru Crne Gore, kroz Berane i Bijelo Polje (v. to, Crna Gora), širi svoje korito, i uliva se u Drinu. Lim je nadasve romantična rijeka, privlačna, puna raznih oblika svog vodotoka. Bogata je pastrmkom, te zanimljiva sportskim ribolovcima.  

Photo 8 Plav (Plavsko JezeroPhoto 9 Plav (Plavsko Jezero