Top 7 Prirodnih Plaža u Crnoj Gori

Updated: 2022-01-30 01:16:42

Nakon što ste nanijeli zaštitni sunčani faktor, najmanje 30, i naoružali se šik oćalama - tako kažu mjestani po lokalnom primorskom zargonu - kao i šeširima i kapama, vrijeme je da zakoračite u sitan, mekani pijesak idiličnih plaža ili prepustite se avanturama istraga skrivenih, napuštenih špilja i laguna najjužnijeg dijela obale.

Na ovoj listi se nalaze plaže gdje je moguće uživati u najljepšem i najčistijem moru ovog prelijepog regiona.

Ako želite pronaći idealno utočiste na plaži naše očaravajuće obale, ali niste sigurni gdje da idete, bez brige, jer čitava crnogorska obala je isprepletana zalivima, uvalama, lagunama, špiljama i skrivenim plažicama. Avanture i iznenađenja su na svokom okretu.

Photo 0 Top 7 Prirodnih PlažaIzbor se pruža od mirnog sunčanja i kupanja na jednoj od skrivenih plažica i laguna, romantičnog izleta brodićem uz posmatranje i užitak u ljepotama prirode, ili zabava na visoko posjećenim plažama gdje vrvi od posjetilaca uz muziku plažnih barova - uvjereni smo da će vam jedna od ovih opcija sigurno odgovarati!

Crna Gora ima savršene prirodne plaže. Obala duž Jadranskog mora je ukrašena spektakularnim pješcanim, šljunkovitim i betonskim plažama, kao i pristupačnim stijenama sa kojih možete da izvodite skokove u more. Obala je bogata skrivenim uvalama i lagunama, do kojih se dolazi jedino brodićem ili kajakom.

Drobni Pijesak

Plaža se nalazi ispod magistralnog puta, između Svetog Stefana i Reževića, 12 km od Budve i 7 km od Petrovca. To je uvala sa pješčanim plažnim pojasem po imenu Drobni pijesak. Ova bajna plaža je specifična po tirkizno plavoj vodi, koja joj daje izgled tropske obale, a mještani su je imenovali "Drobni pijesak" po sadržaju žuto bijelog pijeska sa sitnim kamenčićima koji daje poseban šarm ovog privlačnog kupališta.

Photo 1 Top 7 Prirodnih PlažaKristalno čisto otvoreno more i ambijent koji je okružen strmom padinom i gustim rastinjem maslina, čine je omiljenom "divljom plažom" kako turista, tako i mještana. Plaža je dugačka 250m, pa se iz plažnog bara, koji je na samom ulazu u Drobni pijesak, pruža predivan pogled na čitav kraj i otvoreno more. Na plaži možete iznamiti ležaljke i suncobran, i uživati u osvježenju pića i sladoleda, a postoji i slobodan dio plaže gdje možete staviti svoj peškir, ukolko tako preferirate. Izvor pitke vode, koji se uliva u more, je takođe jedna od prirodnih atrakcija ovog obalnog kutka, tako da je more u tom dijelu obale znatno hladnije od okolnih mijesta. Zbog ne tako pristupačnog puta do "Drobnog pijeska," ova plaža je i dalje 'lokalna' tajna.

Photo 2 Top 7 Prirodnih PlažaDobre Vode

Ovo je priobalna uvala sa divnim, šljunkovitim plažama i čistim morem, a nalazi se između Bara, od kojeg je udaljena samo nekoliko kilometara, i grada Ulcinja.

Photo 3 Top 7 Prirodnih Plaža
Plaža Dobre Vode je idealna za opuštajući odmor, posebno za porodice sa djecom... Kao najveće mjesto u ovom dijelu crnogorskog primorja, nudi bogati sadržaj lokala, kao i diskoteku za dobar noćni provod, tako da će i omladina biti zadovoljna. Radi klimatskih uslova, mjesto Dobre Vode, je takođe popularno kao vazdušna banja. Naime, različiti vjetorvi sa planine i mora se ukrštaju baš na ovom području i pogodni su za osobe koje pate od astme, oboljenja bronhija i drugih respiratornih oboljenja.

Photo 4 Top 7 Prirodnih PlažaSveti Stefan

Čuvena Sveti Stefan plaža se sastoji iz dvije dugačke, pješčane plaže. Dijeli ih most koji vodi ka istorijskom ostrvu iz 1442. godine. Poznati žurnal "Nacionalna Geogtafija i Putnik" (National Geographic Traveler) je ostrvo Sveti Stefan proglasio među 50 najljepših mjesta na svijetu, upravo radi njegovog autentičnog izgleda koji je sačuvan do danas.

Photo 5 Top 7 Prirodnih Plaža


Utvrđenje je bilo opasano kamenim zidinama, i u njemu je narod nalazio utočište pred najezde i okupacije Turaka. Plaža sa lijeve strane ostrvceta je šljunkovita i poptuno besplatna, dok se na drugoj strani nalazi pješčana plaža hotela Sveti Stefan, gdje možete iznajmiti suncobran i ležaljke. Šetalište pored plaže je ukrašeno palmama, oleanderima i stablima starih maslina.

Photo 6 Top 7 Prirodnih PlažaBećićka plaža

Bećićka plaža je prva plaža na koju ćete naići kada krenete južno od Budve. Nekada tradicionalno ribarsko naselje, sada je pretvoreno u primorski rezort. U šarmantnom zaleđu plaže nalaze se velelepni hoteli, vile i apartmani, vodeni park, kazino, razni barovi, restorani, i spa centar u sklopu hotela od pet zvjezdica, koji se nalazi na samoj plaži.

Photo 7 Top 7 Prirodnih PlažaPlaža je duga 1950m od sitnog, zlatnog pijeska. Proglašena je za najljepsu plažu u Evropi 1935 god. a dobila je i Grand Prix (veliku nagradu Zlatna Palma). Budući da je Bečićka plaža pjeskovita i na kopnu i u moru, nudi širok spektar turističkih sadržaja. Ovdje se možete zabavljati danima uz zonu za sport, rekreaciju i odmor na uređenim zelenim površinama i sportskim terenima svih sadržaja, ili jednostavno uživati u prelijepom prirodnom ambijentu ovog kraja.

Photo 8 Top 7 Prirodnih PlažaMogren

Mogren je jedna od najpopularnijih plaža u Crnoj Gori. Iako je toliko popularna i nalazi se u neposrednoj blizini strog grada Budve, nikad nemate osjećaj da je na njoj gužva, upravo zato sto je jedna od najvećih pješčanih plaža crnogorskog primorja.

Mogren se sastoji od dvije manje plaže Mogren I i II, povezane kratkim tunelom kroz stijenu dužine 350m.

Photo 9 Top 7 Prirodnih Plaža


Zlatni, sitni pjesak, stijene i mediteransko rastinje na ovoj plaži predstavlja pravi rajski ugodjaj. Pripada zaštićenim zonama kao Spomenik prirode III kategorije. Plaža je dobila ime po jedinom, preživjelom španskom moreplovcu Mogriniju, koga su talasi izbacili na ovom mjestu nakon brodoloma. U znak zahvalnosti, u zaleđu plaže Mogren II, moreplovac je sagradio crkvu posvećenu katoličkom svecu Svetom Antonu, zaštitniku mora, pomoraca, ribara i putnika. Crkva je porušena tokom drugog svetskog rata. Iznad plaže Mogren, uzdiže se brdo Spas, koje je takođe pod zaštitom kao spomenik prirode III kategorije, gdje se nalazi tvrđava Mogren, izgrađena polovinom XIX vijeka.

Photo 10 Top 7 Prirodnih PlažaUpravo radi prirodnih ljepota, legende koja prati ime ove plaže, ali i skulpture balerine, koja se nalazi na samom ulazu u mjesto, Mogren predstavlja simbol grada Budve.

Ploče

Ova plaža je izgrađena na samim grebenima i stijenama, pozicionirana ka otvorenom moru, gdje možete uživati u fantastičnom pogledu i kupati se u kristalno čistoj, osvježavajućoj vodi. Plaža Ploče se nalazi u neposrednoj blizini, ali u skrivenom dijelu Budve. Površine je 10.000 m2 i po izgledu je prava oaza u divljoj prirodi.

Photo 11 Top 7 Prirodnih PlažaOvo atraktivno mjesto svojim posjetiocima pruža četiri bazena za djecu i odrasle, dobar provod uz koktele i nastup raznih (DJs) Disc Jokey-a, te široki asortiman hrane i pica. Postoje i odlični vidovi rekreacije u koje se možete uključiti kako na vodi, tako i na samoj plaži, rentirati jahtu, voziti jet ski, ili upisati se u školu ronjenja. Za najmladje posjetioce, stručno osoblje organizuje igraonicu, kao i školu plivanja za neplivače.

Photo 12 Top 7 Prirodnih PlažaPlavi horizonti

Da biste stigli do ove popularne plaže, sa izuzetno mekim pijeskom na otvorenom moru ka Luštici, neophodno je da od mjesta Krašići pažljivo pratite znake. Obilježja za skretnice se lako promaše, ali oni će vas garantovano odvesti do ove idile prirodnog parka Plavi Horizoti.

Photo 13 Top 7 Prirodnih PlažaTakođe, nemojte propustiti priliku da iznajmite brodić na Plavim Horizonatima, kako biste zadivljeno osmotrili fantastične prirodne pejzaže, koji će vas jos više oduševiti sa ove tačke posmatranja. Alternativno, dopustite skiperu da vas odvede kroz špilje i stjenovite uvale koje okružuju ovaj slikoviti kraj.

Photo 14 Top 7 Prirodnih Plaža
Hotels