Change language
Crna Gora > Reportaže> Dani muzike

Dani muzike

Image

Herceg Novi – Poslije trinaest godina pauze, u Herceg Novi se vraća jedan od najznačajnijih kulturnih događaja na ovim prostorima – festival klasične muzike ''Dani muzike''. Ova manifestacija je u gradu umjetnika živjela od 1983. do 1991. i zvala se "Jugoslovenski Dani muzike", a u Herceg Novi se ustalila poslije jedanaest godina lutanja po ostalim primorskim gradovima.

Nažalost, 1991. godine su održani poslednji "Dani muzike", jer se nisu uklapali u društvenu konstelaciju koja je devedesetih bila dominantna na ovim prostorima: ''Evo nas opet, poslije toliko godina, na Danima muzike u Herceg Novom. Neka ovi dani muzičke radosti, koji ponovo dolaze u naš grad učine da za trenutak zaboravimo minulu ružnu prošlost, u kojoj su muze ćutale ili bile tužne'', rekao je Dejan Mandić, gradonačelnik Herceg Novog, na otvaranju dvadeset prvog međunarodnog festivala "Dani muzike". Otvaranje su obilježili Novljani, Radovan Papović koji je dirigovao Simfonijskim orkestrom Crne Gore, sa pijanistom Borisom Kraljevićem, profesorom cetinjske akademije, i gitaristom Goran om Krivokapićem, dobitnikom prve nagrade u Španiji na poznatom svjetskom takmičenju ''Andre Segovija''.

Image

Umjetnički direktor Festivala, magistar umjetnosti Boris Kraljević (magistrirao na Konzervatorijumu čajkovski u Moskvi u klasi prof. Lava Naumova) je pred početak "Dana muzike" vrlo emotivno je rekao: '' Kada se odvažite da festival nazovete Dani muzike, u gradu u kojem je muzika decenijama bila svakodnevica, onda ste naminovno otvorili široko polje izazova. Izborom, prevashodno muzike autora iz zemalja odakle izvođači dolaze, kao i stilskom raznovrsnošću, ovogodišnji festival ponudiće cijelu lepezu muzičkih ugođaja. Isto tako, modernim interpretacijama na kojima se ovoga puta insistiralo, oslušnućemo razne epohe u njihovim savremenim odjecima. Ove godine, publika će imati priliku da oslušne zvuke i u interpretaciji umjetnika iz Crne Gore, kao i Crnogorskog Simfonijskog Orkestra. Zahvaljujem se na posrđci koju smo dobili od strane Opštine Herceg novi, Ministarstva kulture Republike Crne Gore, Kanadske Ambasade u Beogradu i ostalim pokroviteljima koji su omogućili da dođe do ponovne realizacije jednog ovako divnog projekta'', zaključio je Kraljević.

Image

Imajući uvidu imena umjetnika, kao što su Judy Kehler Siberet, Dino Mastroyiannis, Claude i Odile Delange, Eugene Indic, đorđe Staneti, kvartet ''Glinka'', Novljani i njihovi gosti imaće priliku da istinski uživaju u pravim muzičkim vrijednostima, a grad umjetnika će taj epitet još više potvrditi i, kao što je rekla predsjednica savjeta festivala Milena Lučić, ''nadamo se da Dani muzike nikada više neće otići iz ove sredine, da nikada više neće biti razloga za tako nešto''.

Nebojša Mandić