Bečići - Rafailovići, Crna Gora

Updated: 2021-07-11 15:26:01

O Bečićima (Crna Gora, v. Budva) do nedavno se govorilo kao o malom naselju, fizički odvojenim od Budve uskim poluostrvom Zavala. Danas budvanski glavni bulevar prolazi kroz Bečiće, tik pored ekskluzivnih hotela, po čemu su dakle Bečići postali sastavnim dijelom Budve. Poluostrvo Zavala pak pretvoreno je u novi arhitektonski simbol grada. Obalni korzo spojen je s Bečićima kratkim pješačkim tunelom (kroz usko poluostrvo), te su i na taj način obale obje uvale, budvanska i bečićka, kao jedno.

Photo 0 Bečići - RafailovićiPo izlasku iz pješačkog tunela šetač nasluti kako će neko vrijeme morati da hodi kroz luksuzni hotelski kompleks u Bečićima. Na taj prvobitni kompleks nastaviće se drugi, ali je do plaže lako doći, stazama koje jednako vode do obale. Tu vansezonski gost ne zna kuda bi? Da li dalje da nastavi plažom dugom čak 1950 metara (do Rafailovića), ili da uređenim pješačkim stazama skrene desno, i da tako dođe do krajnjeg rta poluostrva Zavala? Sezonski gost nema sličnih dilema: okupaće se na toj nagradom proslavljenoj plaži, i iskoristiće njene brojne ljetnje sadržaje!

Photo 1 Bečići - Rafailovići


Plaža u Bečićima najveće je ovdašnje blago! Mjestimično je široka i do 100 metara, do te mjere puna ljetnje ponude da bi nabrajanje šta nudi od ugođaja – oduzelo i prostora i vremena. Najbezbolnije bi bilo reći da ovdje niko neće ostati uskraćen plažnim kvalitetom, ma kako ga prethodno zamišljao.

Photo 2 Bečići - Rafailovići


Pjeskovita plaža obasuta je najestetičnijim oblucima na cijelom Crnogorskom primorju! U svakom trenutku žarkog ljeta, pa čak i zimi, obalom hode sakupljači geoloških rariteta – savršeno oblikovanog sitnog kamenja. Obluci iz Bečića su naprosto savršeni! Te je djeliće nekadašnjih stijena more brusilo hiljadama godina, talasima ih okretalo u plićaku, sučeljavalo s drugim nesavršenim krhotinama, sve dok ih nije zaokružilo do savšene mjere i ponekad neočekivanih oblika: duguljastih, ovalnih, pravilnih kružnih, sitnih kao dugme, ili velikih kao jaje. I to nije sve! Jer u igri je nekoliko boja i nijansi: bijela, prožeta mineralnim žilicama, siva, braon, zelena, cigla-crvena. Ipak, na najvećoj cijeni (među za sada rijetkim domaćim kolekcionarima) je tzv. morsko staklo. Radi se o onim do savšenstva zaokruženim krhotinama stakla, starim i do jednog vijeka, koje je more talasima izvajalo do savršenstva. Najcjenjeniji primjerak od bečićkog morskog stakla (pronađen u Crnoj Gori) danas se nalazi u Bijeloj (v. to), u privatnoj kolekciji.  

Photo 3 Bečići - Rafailovići


Sve uzme li se u obzir, nisu rijetki oni kupači koji na Bečićkoj plaži pretpostavljaju peškir umjesto plastične ležaljke. To oni čine zato da bi ih zagrijani obluci grijali kroz peškir (i na taj način liječili). U gornjim pojasevima plaže oblutke zamjenjuje sasvim sitan pijesak, ali je i on, kada se bolje pogleda, sastavljen od bijelih, sivih, braon i crvenkastih oblikivanih zrnaca. Eto u čemu je tajna duga 7 i po decenija!

Photo 4 Bečići - Rafailovići


Rajsku plažu dugu oko 2 km mjestimično presijecaju sezonski potoci. Obično od njih ljeti ostanu tek jedva vidljiva korita. Njih katkada i ne stignu da opaze hotelski gosti. Jer u kompleksima imaju sve. Od takvih hotela valja (za sada) istaći hotel „Splendid“ (Conference&SPA, Beach Resort, *****), ne zato što je to Grad-u-malom iz čijeg Akva parka gosti nemaju mnogo razloga da izlaze, nego zato što je ovdje, nakon premijere filma „Casino Royal“ s novim Jamesom Bondom (film u kome se pominje hotel i Montenegro), na najvišem nivou proslavljena tada Srećna Nova 007 (dakako, 2007)...


Po sred uvale, na izolovanom brežuljku tik uz gornji obod plaže (lak pješački pristup i sa obalnog korza, i kolima s bulevara), u mediteranskom vrtu punom vitih čempresa, nalazi se crkva Sv. Tome. Ima lijepu portu i vidikovac.

Photo 5 Bečići - Rafailovići


Na drugom kraju Bečićke uvale nalazi se staro naselje Rafailovići. Iako i dalje pjeskovita, plaža tu zna iz sebe da iznjedri i pokoju stijenu. Kao ukras! Ne uzmemo li u razmatranje novo naselje na kaskadama iznad, stari obalni Rafailovići diče se nekolikim palatama, kad i time da su ribarsko mjesto. A da jesu, svjedoče oni restorani koji imaju ribara u imenu!
Od Rafailovića do Budve proteže se pješačka staza duga 3,3 km. Obasjana je s preko 200 sunčanih dana u godini.


Iza prvog južnog rta vidi se Kameno (Pržno), Miločer, Sv. Stefan (2 km). Sve te pozicije valja obići, jer su blizu.


Hotels