Bar, Montenegro

Updated: 2023-02-13 17:25:10

Grad Bar se pominje već u 9. vijeku pod imenom Antivari/Antibari. Grad se u dokumentima intenzivno naziva ovim imenom nakon čuvene Barske bitke (1042), kada protiv vizantijske vlasti ustaje knez Vojislav. Pobjeda nad Vizantincima uticala je na to da se tadašnja država Zeta osjeti slobodnom, nezavisnom državom. Sin proslavljenog kneza Vojislava, Mihailo, krunisan je za kralja godine 1077.


Vijek i nešto potom, 1089. g, Bar postaje arhiepiskopijsko sjedište. Rodonačelnik vladarske kuće Nemanjića, Stefan Nemanja, iz ruku neslovena osvajanjem preuzima grad 1183.


Photo 0 Bar, Montenegro

 

Nedaleko od današnje luke nalazi se arheološko nalazište s ostacima ovdašnje prve katedrale. Sagrađena je u VI vijeku; arhiepiskop koji je ujedno bio i graditelj, ostao je do danas nepoznat.


Najznačajni turistički lokalitet na cijeloj Barskoj rivijeri je Stari Bar, jedini od svih obalnih gradova koji se ne nalazi tik uz obalu. Ovo zidinama okovano brdo naseljavali su isprva Iliri. Naseobina je napuštena u Rimsko doba kad je centar tadašnje vlasti premješten bliže moru. Stari Bar bio je centar države Duklje, a od 1089. ovdje se nalazi ariepiskopija. Najveći procvat doživljava u doba Nemanjića. U XV vijeku potpada pod Mletačku vlast. Turci ga preuzimaju 1571. i vladaju cijelom oblašću više od 300 godina.


Crnogorci će preuzeti kontrolu 1878, u godini kada Crna Gora na Berlinskom kongresu postaje po prvi put zvanično priznata država. Staro gradsko jezgro Starog Bara naviše je stradao upravo od crnogorskih vojnika, kada su ovi u dva navrata, 1881. i 1912, upravo iz nemara izazvali eksploziju municije. Dodatni udarac Bar je doživio u katastrofalnom zemljotresu iz 1979. godine.


Photo 1 Bar, Montenegro

 

Današnji izgled okvirno datira iz 1878, kada Crnogorci ovdje grade svoju glavnu luku. U to doba lučko buduće središte zove se Pristan.

Tek iza 1976, kada je izgrađena pruga Beograd – Bar, dakle 30-ak godina nakon Drugog svjetskog rata, grad počinje da se intenzivnije razvija.


Moderni Bar uglavnom čine savremene stambene zgrade, bez mnogo lokacija koje bi bile atraktivne turistima. Izuzetak je Dvorac kralja Nikole na obali, zapravo vila, nedaleko od luke. Sagrađena je 1885. i povezana s kapelom i zimskom baštom. U Dvorcu je smješten Gradski muzej, s postavkom, između ostalog – kopije uskotračne pruge koja je povezivala nastariju crnogorsku željezničku dionicu, onu između Bara i Virpazara, iz 1908.

Photo 2 Bar, MontenegroPark u čijem je centru Dvorac, oplemenjen je s nekoliko primjeraka rijetkih biljaka i stabala koji su došli sa raznih strana svijeta, a kao poklon Kralju Nikoli. Ispred same palate nalazi se Gradska plaža, ali je kvalitet vode upitan zbog blizine luke i samog urbanog središta ove crnogorske provincije.


Najinteresantnija turistička destinacija jeste zapravo Stari Bar, grad opasan bedemima, udaljen od mora 3 km. Podno planine Rumije nalazi se ovo slikovito urbano jezgro s fascinantnim akvaduktom kojim se Stari Bar vjekovima snabdijevao pitkom vodom. Unutar zidina nalaze se crkve iz 14. i 15. v. – Sv. Katarine i Sv. Venerande, a u ruševinama je crkva Sv. Nikole, koju je 1288. podigla Jelena, žena srpskog kralja Uroša I.

Photo 3 Bar, MontenegroKako glavna ulica nastavlja uzbrdo, tako se sužava, i ide tik pored zidina iz XVI vijeka. Te su zidine sagradili Mlečani. Do dolaska Mlečana ulazna kapija bila je dio velike kule, a potom crkva. Dobro je tu očuvan reljef mletačkog lava. Na samom ulazu u Grad nalazi se i Omerbašića džamija iz 1662, i grob derviša Hasana, gdje se u blizini nalazi i nekadašnja česma s natpisom na arapskom jeziku.


Najstariji zidovi citadele Tatarovića datiraju iz 10. vijeka. Sa zidina citadele vidi se jasno turski akvadukt, pored koga su ostaci crkve Sv. Franciska s fragmentima vidljivih fresaka iz XIV vijeka. U blizini je i unutrašnja, Gradska kapija koja vodi u samo jezgro. Glavni trg čini crkva skromnih gabarita i dvospratna kamena palata nekadašnje barske nadbiskupije. Od glavnog trga sasvim malo po strani nalazi se pjaceta na kojoj je nekada stajala crkva Sv. Đorđa, zaštitnika Bara. Šetnjom inspirisan posjetitelj nadalje može da vidi i stara turska kupatila iz 18. v, Sat kulu i Kneževu palatu.

Photo 4 Bar, Montenegro

 

U neposrednoj blizini grada nalazi se najstarije maslinovo drvo na svijetu, staro koliko i hriščanstvo, preko 2009 godina. Stablo je ograđeno zaštitnom ogradom iz razloga što bi mnogi danas poželjeli da mu otkinu suvenir-grančicu. Simbol Bara – upravo je maslina. Kao što je crnogorski pršut imenom i brendom vezan za selo Njeguše, tako su maslina i maslinovo ulje brendom vezani gotovo isključivo za Bar. Ovdje su sorte najstarije, najautohtonije, najizdašnije. Maslinovo ulje iz Bara nalazi se tokom cijele godine na svim obalnim zelenim pijacama. Računa se ono u skuplje, u odnosu na druga flaširana ulja u supermarketima, ali je utoliko bolje i kvalitetnije. Nerafinisano je, djevičanski čisto i ekološko.


Barsko kulturno ljeto naziv je multižanrovske manifestacije koja u sezoni čini boravak ispunjenim i prijatnim.

Photo 5 Bar, Montenegro