Danilovgrad - Crna Gora

Updated: 2021-07-08 10:21:20

Danilovgrad se nalazi u centru Bjelopavlićke ravnice, na 17. kilometru između Podgorice i Nikšića (v. to) – dva najveća crnogorska grada.

Moderan put za Danilovgrad, iz Podgorice isprva vodi pored lokaliteta Duklja, arheoloških ostataka iz rimskog perioda. Usputna varošica Spuž smještena je tačno između Podgorice i Danilovgrada. S ovdašnje turske tvrđave (kraj 15. v) vidi se cijela Bjelopavlićka ravnica. Plodna, ona se sve do Glave Zete (gdje je hidrocentrala), proteže u dužini od 25 km. Spuž je poznat po izvrsnom brašnu, po mlinovima, ali i po tome što je ovdje lociran centralni Zatvor u Crnoj Gori.

Photo 0 Danilovgrad - Crna Gor


Kamenita, ili kako se to u tekstu crnogorske himne veli – tvrda brda, blago se spuštaju prema dolini rijeke Zete – ukrasu cijele ravnice. Rijeka krivuda kroz zelenilo pitomoga polja, jedne od rijetkih crnogorskih žitnica. U centru te endemične plodnosti nalazi se Danilovgrad.
Ovaj je kraj vjekovima bio poprište ljutih borbi i mukotrpnog života. Bezbrojni su okršaji koje su crnogorske čete vodile na kamenitim stranama oko Zetske doline. U 17. v. iz Bjelopavlića se u Srbiju sele mnoge porodice. I u Drugom svjetskom ratu ovdje se žestoko ratuje. U gradu je zato podignut spomenik partizanskim borcima, na Lazinama takođe, a u Martinićima se nalazi spomen-kompleks u čast velike pobjede nad Turcima, izvojevane 1796. g.

Photo 1 Danilovgrad - Crna Gor


Grad je dobio ime po prvom svjetovnom vladaru Crne Gore, po knjazu Danilu (Petroviću). Do tada je zemlja po uređenju bila vladikat, što znači da su njome vladale vladike, prije knjaza Danila takođe iz porodice Petrović-Njegoš. Temelji Danilovgrada postavljeni su 1870. g, po idejnom tvorcu – knjazu Danilu. Ime će dati Danilov nasljednik, knjaz (potom i kralj) Nikola I Petrović. Plan grada djelo je inženjera Dragutina Sarajlije, sina Sime Milutinovića Sarajlije pjesnika-patriote, Njegoševog učitelja.
Danilovgrad sve teže čuva izgled varoši s kraja 19. vijeka. Oslobođenje i progres prizvali su nove ljude, izgrađene su za njih nove zgrade, i pokrenute fabrike. Danas se tokom ljeta ovdje odvijaju brojne kulturno-zabavne manifestacije, od kojih valja istaći Bjelopavlićko ljeto.
U neposrednoj blizini grada (na 2,5 km) nalazi se manastir Ždrebaonik, poznat po moštima Sv. Arsenija.

Photo 2 Danilovgrad - Crna Gor