Durimitor i Bjelasica

Updated: 2021-06-30 14:42:14

Tekst: Nebojša Mandic 

Durmitor – ''Istocno od nas širila se jedna pusta, kršima i snježnim smetovima ispunjena kraška dolina, dok nas je sa druge strane pozdravljao zeleni pejsaž Jezera.

Photo 0 Durimitor i BjelasicPhoto 1 Durimitor i BjelasicOvdje sam ostavio Ðura koji je patio od vrtoglavice i sa jednim cobaninom krenuo u napad na glavni vrh. Vodic je skinuo opanke i hodao bos. Nakon sat i po penjanja zaobišli smo vrh i stupili na greben izmedu Soa i Kablinove.

Photo 2 Durimitor i BjelasicPhoto 3 Durimitor i BjelasicSa vrtoglave visine gledali smo u kotlinu u kojoj smo juce bili i odakle je blistalo pored Škrckog i Malo jezero, licili su na dva tamnoplava oka'', ovo je citat iz zapisa ''Prvi iskorak na Cirovu pecinu'', ciji je autor Oskar Bauman, austrijski geograf, prvi covjek koji se popeo na Bobotov kuk, visok 2523 metra , i kao takav najviši na Durmitoru, još jednom dragulju crnogorske prirode.

Photo 4 Durimitor i BjelasicPhoto 5 Durimitor i BjelasicNa podrucju Durmitora, u nevjerovatno dubokim i živopisnim dolinama , izmedu planinskih obronaka, opasanih gustim rastinjem, nalazi se sedamnaest glecerskih jezera ili ,kako ih domicilno stanovništvo naziva, ''gorskih ociju''. Pomenimo samo neka od njih Modro, Zminje, Vražje, Riblje, a svakako najpoznatije je Crno jezero koje je tokom zime prekriveno ledom , a u julu i avgustu temperatura vode bude i iznad dvadeset stepeni celzijusa.

Photo 6 Durimitor i BjelasicPhoto 7 Durimitor i BjelasicNacionalni park Durmitor prostire se na 39 000 hektara(ha), a pod zaštitom UNESCO-a je 20 000 hektara njegove površine , koji su od 1980. godine upisani u Svjetsku baštinu. U sastavu Durmitora je i najviši grad na Balkanu, Žabljak smješten na nadmorskoj visini od 1456 metara i opasan sa cak dvadeset i tri vrha viših od 2300 metara.

Photo 8 Durimitor i BjelasicPhoto 9 Durimitor i BjelasicNacionalni park Durmitor je sa geološke strane izuzetno interesntan, a sigurno je najpoznatiji po kanjonu rijeke Tare koji je najdublji u Evropi , a poslije Grand kanjona rijeke Rio Grande i najdublji na Svijetu. Osim toga su izuzetno interesantni i kanjoni dvije manje rijeke Sušice i Komarnice, a živopisnu bogatu floru cini preko 1500 vrsta biljaka, dok se u životinjskom svijetu posebno izdvajaju medvjedi i 130 vrsta ptica medu kojima su najimpresivniji orlovi.

Photo 10 Durimitor i BjelasicPhoto 11 Durimitor i BjelasicSve to cini ovaj planinski masiv izuzetno atraktivnim za takozvani aktivni odmor – lov, ribolov i planinarenje, kao i sve popularnije splavarenje i rafting rijekom Tarom. Za ljubitelje zimskog turizma, tojest alpskog i nordijskog skijanja, Durmitor ima takode svoje adute, izuzetno lijepe i atraktivne skijaške terene , što Žabljak cini jednim od glavnih turistickih destinacija zimi.

Photo 12 Durimitor i BjelasicPhoto 13 Durimitor i BjelasicA u višim dijelovima Durmitora, kao što je dio zvan Debeli namet u predjelu Velike Kalice, snijega ima tokom cijele godine tako da se može skijati i u sred ljeta. Tokom ljeta ljubitelji leda mogu uživati u još jednom umjetnickom djelu prirode, u ''muzeju'' stalaktita i stalagmita u spelološkom raju, fascinantnom prirodnom fenomenu zvanom Ledena pecina, smještenoj ispod vrha Obla Glava na 2100 metara nadmorske visine do koje se dolazi relativno jednostavno markiranom planinskom stazom.

Photo 14 Durimitor i BjelasicPhoto 15 Durimitor i Bjelasic


 Biogradsko jezero 
 Biogradsko jezero


Crno jezero – Žabljak (1416 m)

 Durmitorska šuma, mjesto gdje se svjetlost igra sa vidom

Photo 16 Durimitor i BjelasicPhoto 17 Durimitor i Bjelasic


Na Durmitoru sve vrvi od života i boja, pocevsi od ovog leptira…
… cvijeta boje neba nakon bure, te…
… propupalih plavicaka

Photo 18 Durimitor i BjelasicPhoto 19 Durimitor i Bjelasic


Zminje jezero - jedno od gorskih ociju Durmitora (1520 m)

Zminje jezero – sunce i sjenke prave zacudujuce kombinacije

Durmitor – katun Barske kolibe (1800 m)

Iako je sredina avgusta, snijeg se ne predaje

Photo 20 Durimitor i Bjelasic

 

Photo 21 Durimitor i BjelasicLedena pecina – smještena pri samom vrhu Oble glave, sa ledom koji se nikad ne topi do kraja vec se svake godine nadograduje

Photo 22 Durimitor i Bjelasic

 

Obla glava – 2303 m

I ovo je Durmitor, cist vazduh i pašnjaci (Meždo, 1360m)