Najbolji Ljetnji Festivali u Crnoj Gori

Updated: 2022-03-19 13:07:27

Montenegro je predivna destinacija ne samo za odmor, nego i za upoznavanje lokalne kulture ove male države Balkana. Za sve ljubitelje kulture, najbolji način da se spozna i doživi crnogorska kultura je da učestvujete u jednoj od mnogobrojnih festivalskih proslava koje se obilježavaju svake godine u određeno vrijeme.

Slavlja pocčnju sa početkom Nove godine, međutim, ljeto je najljpše vrijeme za razne festivale i menifestacije, pa se i najveći broj festivala u Crnoj Gori upravo organizuje tokom ljetnjih mjeseci, od juna do septembra.

Takođe, ljeto je najaktivniji period za posjetioce i turiste, stoga planirajte dane vašeg odmora u skladu sa tim događanjima.

Crna Gora je mala zemlja koja ima mnogo toga da ponudi svojim gostima. Kroz čitavu državu postoji mnogo dešavanja koja se održavaju svake godine u isto vrijeme i koje vrijedi posjetiti. Od besplatnih mužičkih festivala do ekstravagantnih ekspozicija sa degustacijama vina, filmskih frstivala i drugih događaja uz spektakularni vatromet, ima po nešto za svakoga.

Photo 0 Najbolji Ljetnji Festivali


U ovom vodiču, možete sagledati neke od najvećih i najpopularniji događaja i festivala u Crnoj Gori. Kao što smo pomenuli, ova dešavanja se održavaju na godišnjem nivou. Saznajte više o dešavanjima ili prođite kroz kalendar sortiranih festivala u odnosu na mjesec koji vas interesuje u 2021. godini.


Nasa lista uključuje detalje svih trenutnih događaja. Za svaki slučaj bilo bi dobro provjeriti sa vašom lokalnom turističkom organizacijom (grada u kojem boravite) posljednje informacije. Otkazivanja i promijene datuma su uvijek moguće, i ne zaboravite da provjerite raspored Kovid -19 uputstava unaprijed.

Međutim, može biti velika dilema izabrati koje od preobilne vrste događaja u stvari posjetiti. Svjetski-poznatih događaja, kao što su Sea Dance Festival u Budvi i Internacionalna smotra mode u Kotoru, koja privlači veliki broj svjetski poznatih izvođača, su samo neke od popularnih.

Photo 1 Najbolji Ljetnji Festivali
Dešavanja ovdje navedena su u glavnom ljetnja dešavanja. Festivalska sezona je u punom jeku, stoga su manifestacije vec odpočele.

Sa djecom van škole i žarkim ljetom, vrijeme je da ispunite vaču ljetnju listu porodične zabave. Povedite porodicu na neki od mnogobrojnih festivala po kojima je Crna Gora poznata.
Sigurni smo da ćete pronaći ono što vam savršeno odgovara, bilo da u porodici imate ljubitelje kulinarskih djela, umjetnosti, muzike, filma, mode ili neobičnih sportova. Ovdje ćete naći kompletan pregled najboljih ljetnjih festivala u Crnoj Gori, sa obnovljenim informacijama za sezonu 2021. godine.


Zućenica fest - (Maj - Jun)

Da li ste ikada okusili zućenicu? Da li ona za vas predstavlja ukusno jelo ili možda niste ljubitelj? Ovu izuzetno zdravu biljku, koja spada u porodicu autohtone, primorske divlje, ali jestive trave, kao i maštovita jela od nje, možete isprobati na festivalu zućenice koji se održava krajem maja i početkom juna u Tivtu.

Festival se održava na različitim lokacijama grada Tivta, sa više od 20 učesnika / izlagača i više stotina posjetilaca.

Photo 2 Najbolji Ljetnji FestivaliOva zanimljiva manifestacija je bogata lokalnim jelima od zućenice i recepturama, a ukljućena je i muzika uživo, kao i zabavni program mažoretaka Tivat i gradske muzike Tivta.

Festival se održava od 2004. godine, i veoma je bitan za promovisanje bokeljske kuhinje. Ukoliko se zateknete u Crnoj Gori u ovom periodu, ovo je vaša šansa da isprobate raznovrsne delicije od žućenice. Svi smo definitivno zainteresovani za 'ukusan' i zdrav početak ljeta!

Dani krapa - (Jun)

Ako ste zainteresovani za veoma ukusna jela i želite isprobati specijalitete specifične za glavni grad Podgoricu i NP Skadarsko jezero, manifestacija "Dan krapa" vam upravo to i omogućava sa velikom ponudom izvrsne hrane na bajkovitom lokalitetu Plavnice.


Ovaj događaj se održava već pet godina zaredom, i posjetioci mogu uživati u degustaciji raznovrsnih jela od krapa kao i mnogih drugih lokalnih specijaliteta. Isprobavanje jela je propraćeno zabavom kao što je vožnja čunom, autohtonim prevoznim sredstvom. Dio programa je i kulturno-zabavni dio manifestacije koji je upriličen tim povodom.

Photo 3 Najbolji Ljetnji Festivali


A u drugom dijelu "Dana krapa", kulinari se takmiče i pripremaju jela i čorbe od krapa po tradicionalnoj recepturi, a najukusnija jela će biti nagrađena. Ovaj festival želi da pokaze kulturne, ambijetalne i tradicionalne vrijednosti i turističke potencijale Skadarskog jezera, a divan je način da se godišnje obilježi i početak ljetnje turističke sezone.


Fašinada Perast - (Jul)

Sigurno jedan od najatraktivnijih i ujedno najstarijih događaja u Crnoj Gori je Fašinada - drevni, bokeljski običaj u slavu Gospe od Škrpjela, zaštitnice ovog ostrva, kojoj su u čast, zahvalni bokeljski pomorci, napravili hram.

Legenda kaže da su peraški ribari, na stijeni na kojoj je napravljeno današnje ostrvo, pronašli ikonu Bogorodice sa Hristom (koja se danas nalazi na glavnom oltaru) i u to ime odlučili da potapanjem kamenja i brodskih olupina izgrade ostrvo, a na njemu crkvu. Od tada važi nepisani zavjet peraških pomoraca da se prije svakog ''vijađa'' potopi novo kamenje oko ostrva kao doprinosi čvrstini podloge hramu njihove zaštitnice. Vjerovatno je iz tog razloga nastala i Fašinada.

Photo 4 Najbolji Ljetnji FestivaliOva tradicionalna manifestacija je dobila ime po italijanskoj rijeci ''fascia'', što znaci traka ili povez, a tako je nazvana jer je konvoj barki, okićenih jablanovim granama i napunjenih kamenjem, međusobno povezan. U barkama su samo župnik i muškarci, nasljednici poznatih pomoraca, i ugledniji Peraštani, dok ih žene pozdravljaju sa obale. Barke na vesla, svake godine 22. jula u smiraj dana, kada zađe sunce, uz pjesmu bugarštica, kreću prema ostrvu da bi ispunili zavještanje svojih predaka i izbacili kamenje oko ostrva.

Boćarska olimpijada - (Jul - Avgust)

Boćanje je najstariji sport koji se javlja u Tivtu već 1903. godine, a prvi zog se nalazio kod današnjeg hotela Mimoza.
Tradicionalno, boćarska olimpijada je najstarija manifestacija primorja koja se održava u julu mjesecu, a specificna je zbog starih pravila koja se koriste u igri pa samim tim predstavlja i turističku atrakciju. Na tivatskoj boćarskoj olimpijadi dobra zabava je zagarantovana, a pored takmičara iz Tivta učestvuju i takmičari iz velikog broja drugih gradova Crne Gore, kao i iz inostranstva. Svi zainteresovani mogu oformiti svoju ekipu i uživati u igri, a potom, uz zvuke bokeljske muzike i jela nacionalne kuhinje, provesti i nezaboravne trenutke u ovom predivnom primorskom ambijentu.

Photo 5 Najbolji Ljetnji FestivaliPrva olimpijada održana je 1952. godine na Ðurđevom brdu. Boćarska olimpijada je bila i ostala seosko takmičenje koje predstavlja najstarije i najbrojnije sportsko okupljanje u Tivtu. Tivat kao prijestonica boćanja, ima predstavnike svih generacija u crnogorskoj reprezentaciji. Ovaj sport je obilježje ovog grada, koje je kako u prošlosti, tako i danas, donosilo prestižne nagrade. Boćarski klubovi Tivta zaslužni su za organizovanje Tradicionalne Boćarske Olimpijade.
Interesantna činjenica je da na prostoru opštine Tivat, praktično u svim selima se nalaze zogovi na kojima se mogu igrati buće.

Grad teatar Budva - (Jul - Avgust)

Ovo je jedna od najuglednijih manifestacija kulture na ovim prostorima koja se održava tokom jula i avgusta svake godine od 1987.
Uvijek impresivan i spektakularan program međunarodnog "Budva grad teatra" uključuje ostvarenja prije svega pozorišnog, a potom i likovnog, muzičkog i književnog stvaralastva.

Autentično kulturno naslijeđe Budve i Crne Gore, po čemu je ovaj festival poznat, i njegovo implementiranje u savremene modele umjetničkog djelovanja, gdje svaki od gradskih trgova i pjaceta, ali i dijelova grada izvan starogradskog jezgra, se pretvara u scenu na otvorenom na kojoj i posjetilac i slučajni prolaznik postaju učesnici umjetničkog čina.

Photo 6 Najbolji Ljetnji Festivali
Tokom ove manifestacije od velikog značaja za turističku ponudu grada, Budvu posjeti oko 15 000 ljudi, kako domaćih posjetilaca, tako i turista.
Festival “Budva grad teatar” ove godine se odrzava od 10. jula do 20. avgusta na lokacijama u Starom gradu i amfiteatru manastira Stanjevići. Programi počinju u 21h i tokom četrdeset jednog dana festivala biće prikazano preko 45 programa dramske, literarne, muzičke i likovne umjetnosti.


Filmski festival - (Avgust)

Tri decenije tradicije filmskog festivala u Herceg Novom je dokaz kvaliteta i autentičnog umjetničkog senzibiliteta sa kojim se ovaj festival organizuje svake godine početkom avgusta. Publici je posebno interesantan internacionalni program takmičarske selekcije regionalnih dugometražnih ostvarenja (zvanična takmičarska selekcija), dokumentarnih i studentskih filmova.

Photo 7 Najbolji Ljetnji FestivaliDok vantakmičarski program, Kino Evropa, obuhvata recetna ostvarenja etabliranih evropskih autora. Uzeći ovaj obimni repertoar u vidu, publika može uživati u ostvarenjima evropskih autora i biti u toku sa regionalnom i svjetskom kinematografskom scenom u specifičnom ambijentu Kanli kule, trvrđave iz XVI. vijeka.


Međunarodna smotra mode - Kotor (Avgust)

Ovo je manifestacija međunarodnog karaktera, koja okuplja poznate modne kreatore, ali i one manje poznate, mada izuzetno talentovane dizajnere koji tek žele da se pokažu, iz čitavog svijeta, a najviše iz Italije. Ovo umjetničko i modno dešavanje se organizuje od 1998. svake godine u avgustu, u grandioznom ambijentu Katedrale Svetog Tripuna. Pista i bina su postavljeni ispred katedrale sa gostima koji sjede oko nje, dok se u pozadini naziru slikovite planine i stare kamene zidine koje okružuju grad.

Photo 8 Najbolji Ljetnji FestivaliU Kotoru su do danas organizovane modne revije Antonia Grimaldi, Diora, Renata Balestre, Gaulttera, Vionnet kao i mladog američkog dizajnera LaQuan Smitha, omiljenog kod poznatih ličnosti kao što su Rihanna i Beyonce. Kotor je za to vrijeme popularna destinacija brojnim glumcima, dizajnerima, kao i velikim ličnostima biznisa, iz mnogih zemalja svijeta.

Sea Dance Festival (Avgust)

Ako volite muziku i putovanja, zašto ne kombinovati ovo iskustvo sa zvanično najboljim Evropskim festivalom srednje veličine Sea Dance, i pridružiti se masi ljubitelja dobre muzike i to na samoj plaži?

Najtoplije godišnje doba je počelo, a to znači odmor i dobar provod. Koji je bolji način da se super provedete i pri tom posjetite neku novu destinaciju osim da odete na mužicki festival? A koji festival je bolji od zvanično najboljeg festivala u Evropi – Exit-a, i njegove ljetnje varijante Sea Dancea? Fantastičan provod na Exitu se i ove godine nastavlja i to na jednoj od najljepših plaža na Jadranu - Buljaricama.

Photo 9 Najbolji Ljetnji Festivali


Ako volite koncerte i plažu, ovaj festival kombinuje oboje tako da možete slušati svoj omiljeni bend ili Dj-a na samoj obali mora. Sea Dance fest je od svog osnivanja dočekao svjetske muzičke zvijezde poput Sean Paul-a, Mahmut Orhan-a, John Newman-a, Fatboy Slim-a David Guetta, Robin Schulz, i mogih drugih popularnih izvođača na događaju koji poklanja publici pet sati non stop svirke uživo.
Za kratko vrijeme, Sea Dance je stekao međunarodnu pažnju medija, naročito nakon publiciteta u magazinu Forbes, koji je Sea Dance Festival svrstao, zajedno sa EXIT festivalom, u top 10 Evropskih ljetnjih festivala na svijetu.
Znači, pet sati zabave zahvaljujući izvođenju uživo u prirodnom ambijentu koji daje poseban doživljaj festivalu.

Bokeljka noć - Kotor (Avgust)

Bokeška noć - izvorno ime ovog festivala - je jedna od najatraktivnijih turističkih manifestacija na primorju Crne Gore, po kojoj se Kotor danas raspoznaje, ne samo na domaćim prostorima, već i u inostranstvu.


Datira još iz ranih godina XIX. vijeka kao Venecijanska noć, po uzoru na festival kakav se tada održavao u Veneciji. Početkom XX. vijeka dobija ime Bokeljska noć, koja je prekinuta tokom ratova. Bez obzira na prekide, tradicija kojom se želi docarati primorski zivot i mentalitet ribara, pomoraca i Bokelja je uspjela da se očuva do danas.

Photo 10 Najbolji Ljetnji FestivaliBokeljska noć je defile duhovito maskiranih učesnika i osvjetljenih barki koje krstare duž kotorske luke i uz obalu sa koje publika i žiri posmatra i bodri ovaj interesantan defile. Nakon završene ceremonije, maskirane povorke od Kotora do Dobrote i nazad, vezane jedne za drugu, očekuju proglašenje pobjednika koja slijedi uz spektakularni vatromet koji se ispaljuje na moru. Noć se zavrsava koncertom i zabavom na trgovima Starog grada Kotora, a tradicionalno se osvjetljavaju bedemi Starog grada.

U istoriji se posebno pamti Bokeljska noć kojoj je prisustvovao engleski kralj Edvard VIII, odrzana 1936. godine. Tada je dio engleske flote bio usidren u tivatskom dijelu zaliva koja je sa svojih brodova osvjetljivala okolna brda i nebo. Do danas, Bokeška noć je jedna od najspektakularnijih manifestacija Jadrana i mi vas pozivamo da i vi budete dio ovog posebnog festivala.

Photo 11 Najbolji Ljetnji Festivali